Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Kavram Öğretimi Kitabı

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Kavram Öğretimi Kitabı Cevapları Sayfa 190

“9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Kavram Öğretimi Kitabı Cevapları Sayfa 190” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

logo

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Kavram Öğretimi Kitabı Cevapları Sayfa 190

1. Yükü Ne? adlı şiirde söyleyici, yağmurlu bir günde Boğaz’dan geçen bir tankerle ilgili “neden böyle kederli/bu kadar solgun” sorusunu sormuş ve “gözyaşı mı yüklemişler” dizesiyle bu soruya cevap aramıştır. Bir taşıta gözyaşı yüklemenin gerçek hayatta imkânsız olduğunu bilen söyleyici neden böyle bir anlatıma başvurmuştur? Yorumlayınız.

  • Cevap: Olası cevap: Metinde Boğaz’dan geçen tankerle ilişkilendi- rilen “gözyaşı” gerçekte “insan”la ilişkilidir. Dolayısıyla, bu “kederli, solgun” tanker imgesi “insan”ı çağrıştırmaktadır. Çünkü bir tankere gözyaşı yüklenmesi gerçek hayatta imkânsızdır. Ancak insanın gözünde yaş olması (üzülmesi) olağan bir durumdur. Söyleyici, cansız bir varlığın insanla ilişkisini kurmak için herkes tarafından bilinen bir gerçeği bilmezden gelmiştir. Şiirin ilgili bölümü “Bir insan kederli ve solgun görünüyorsa gözyaşına neden olan üzüntüyle dolmuştur.” şeklinde yorumlanabilir. Söyleyici, üzüntüye katlanmanın bir insan için ne kadar zor olduğunu anlatmıştır. “En ağır yükleri taşıyan bir taşıt bile gözyaşını (acı, üzüntü) taşımakta zorlanır ve dışarıdan bakılınca bu yükün ağırlığı hissedilir.” demek istemiş olabilir.

2. Rüya adlı şiirin son dörtlüğündeki “Nedir suratımda bu çukur yollar?” dizesini “Belirdi yüzümde bu çukur yollar.” şeklinde okuyunuz. Her iki ifadeyi etkileyicilik yönünden karşılaştırınız.

  • Cevap: Olası cevap: Dizenin özgün hâli daha etkileyicidir. Çünkü söyleyici, aynada gördüğü ve ne olduğunu çok iyi bildiği kırışıklıklar için “Nedir suratımda bu çukur yollar?” diyerek tecahülüarif sanatına başvurmuştur. Söyleyicinin bilinen bir gerçeği bilmezden gelmesi ve bunu soruyla pekiştirmesi, yüzündeki çukurların sebebi olan yaşlılığı kabullenemediğini ve şaşkınlık içinde olduğunu gösterir. “Belirdi yüzümde bu çukur yollar.” ifadesinde bu anlam inceliği ve etkileyicilik yoktur.

3. Ötesini Söylemeyeceğim adlı şiirdeki “Yağmur yağıyor ve bazı tahtalar vardır/Suyun içinde gürül gürül yanan” dizelerini yorumlayınız.

  • Cevap: Olası cevap: Metinde geçen “.. .gürül gürül yanan” ifadesi zarar veren “ateşi/yangını” çağrıştırmaktadır. Ancak söyleyi- ci, yanma olayının “suyun içinde” gerçekleştiğini söyleyerek suyun ateşi söndürmesiyle ilgili fizik kuralını bilmezden gelmiştir. Şiirde sözü edilen ev, tahtadan yapılmıştır ve evin kiremitlerine yağmur yağmaktadır. Su ve yanmak ifadeleri bir arada kullanılarak yağmurun tahtadan yapılmış “bazı evler”e yangın kadar zarar verdiği nükteli bir biçimde anlatılmıştır. Hayatın bazı gerçekleri dışarıdan göründüğü gibi olmayabilir ve herkes için aynı anlamı taşımayabilir. Örneğin varlıklı biri için keyif verici bir manzara oluşturan yağmur, bir yoksul için felaket habercisi olabilir.

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Meb Yayınları Kavram Öğretimi Kitabı Cevapları Sayfa 190 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2025 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!