
9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Kavram Öğretimi Kitabı Cevapları Sayfa 180


“9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Kavram Öğretimi Kitabı Cevapları Sayfa 180” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Kavram Öğretimi Kitabı Cevapları Sayfa 180
b) Aşağıdaki tabloyu koyu renk yazılmış kelimelere dikkat ederek doldurunuz.
- Cevap:
2. Satır: Güneş “Bakır zirvelerin ardından doğması, kan rengi olması” Güneş yerine savaşan bir süvari kullanılmıştır.
3. Satır: Sevgili “Uyanmak fiilini kullanması” Güzelliğinden dolayı sevgiliye sunam denilmiştir.
4. Satır: Kızları, güzelleri “Baş bağlamak fiilini kullanması” Gençlikleri ve güzelliklerinden dolayı kızlar yerine fidanlar kullanılmıştır.
Bilgi Notu: Kapalı istiare yapılırken temel unsurlardan sadece benzeyen (güçsüz unsur) kullanılır. Kendisine benzetilenle (güçlü unsur) ilgili durum, özelik ve eylemler benzeyene ( güçsüz unsur) aktarılır.
c) Aşağıdaki tabloda koyu kelimelerin birlikte oluşturduğu anlamı düşününüz. Tabloyu örneğe göre doldurunuz.
- Cevap:
2. Satır: İnsan/Şair “Dallarının kırılması” Bir ağaç için geçerli olabilecek dallarının kırılması eylemi insana aktarılmıştır.
3. Satır: Lale, sümbül “Boyun bükmek eylemi” İnsan için kullanılan boyun bükmek özelliği lale ve sümbüle aktarılmıştır.
4. Satır: Rüzgâr “Gezinmek” İnsan için kullanılan gezinmek özelliği rüzgâra aktarılmıştır.
9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Meb Yayınları Kavram Öğretimi Kitabı Cevapları Sayfa 180 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.