
9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Kavram Öğretimi Kitabı Cevapları Sayfa 158


“9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Kavram Öğretimi Kitabı Cevapları Sayfa 158” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Kavram Öğretimi Kitabı Cevapları Sayfa 158
1. Okuduğunuz şiirin dize sonlarındaki ses benzerliklerini bulunuz.
- Cevap:
2. Kafiye; dize sonlarında yazılışları ve okunuşları aynı, anlamları ve görevleri farklı kelime ve eklerin benzerliğidir. Redif ise dize sonlarında yazılışları, okunuşları, anlamları ve görevleri aynı olan eklerin, kelime ve kelime gruplarının benzerliğidir.
a) Yukarıdaki bilgiye göre bulduğunuz ses benzerliklerinde kafiyeleri ve redifleri gösteriniz.
- Cevap: Birinci dörtlüğün ilk üç dizesinde -a yönelme hâl eki görevinde kullanıldığı için redif, -aş sesleri aynı anlamda veya görevde kullanılmadığından kafiyedir. İkinci dörtlüğün ilk üç dizesinde -( )l fiilden fiil yapan ek, -mez geniş zamanın olumsuzu 3. tekil kişi çekimi görevinde kullanıldığı için redif; -ç sesleri ise aynı anlamda veya görevde kullanılmadığından kafiyedir.
b) Rediflerin türünü yazınız.
- Cevap: Ek hâlinde rediftir.
3. Kafiye ve redifin kullanılmasının şiire nasıl katkısı olmuştur? Açıklayınız.
- Cevap: Şiirde ahengi sağlayan unsurların başında kafiye ve redif gelir. Kafiye ve redif sayesinde şiirdeki ses uyumları ön plana çıkar. Estetik ön plana çıktığı için şiirin etkileyiciliği de artar.
9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Meb Yayınları Kavram Öğretimi Kitabı Cevapları Sayfa 158 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.