
9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Kavram Öğretimi Kitabı Cevapları Sayfa 152


“9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Kavram Öğretimi Kitabı Cevapları Sayfa 152” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Kavram Öğretimi Kitabı Cevapları Sayfa 152
1. Aşağıdaki dizelerde kafiyeyi oluşturan sesleri ve ek/sözcük hâlindeki redifleri boşluklara yazınız.
- Cevap:
2. a) Okuduğunuz metinde geçen “İçimde tüten bir şey; hava, renk, eda, iklim;/O benim, zaman, mekân aşıp geçmiş sevgilim” dizelerinde hangi seslerle kafiye yapılmıştır? Açıklayınız.
- Cevap: Dizelerde geçen “iklim” ve “sevgilim” sözcüklerinde “-lim” sesleriyle kafiye yapılmıştır. “İklim” sözcüğünün kökünde bulunan bu sesler, “sevgilim” sözcüğünde bir yapım (-li) ve bir çekim (-m) eki görevindedir. Görevleri farklı olan bu seslerle zengin kafiye yapılmıştır.
b) Şair, 2. dizeyi yeniden yazacak olsaydı aynı kafiyenin oluşması için “sevgilim” sözcüğü yerine hangi sözcükleri kullanabilirdi? Şekildeki noktalı yerlere yazınız.
- Cevap: Olası cevap: âlim, bilim, değilim, milim, görelim, güzelim, kilim, zalim…
3. “Ana gibi yâr olmaz, İstanbul gibi diyar;/Güleni şöyle dursun, ağlayanı bahtiyar…” dizelerinde “di- yar-bahtiyar” sözcükleriyle zengin kafiye yapılmıştır. Aşağıdaki sözcüklerin hangileriyle “bahtiyar” sözcüğü arasında zengin kafiye oluşabileceğini numarasıyla belirtiniz.
- Cevap: 1, 4 ve 6 numaralı sözcükler “bahtiyar” sözcüğüyle zengin kafiye oluşturabilir.
9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Meb Yayınları Kavram Öğretimi Kitabı Cevapları Sayfa 152 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.