
9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Kavram Öğretimi Kitabı Cevapları Sayfa 131


“9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Kavram Öğretimi Kitabı Cevapları Sayfa 131” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Kavram Öğretimi Kitabı Cevapları Sayfa 131
1. Okuduğunuz Süleymaniye’de Bayram Sabahı adlı şiir aruz ölçüsüyle yazılmıştır. Sizce şair bu şiiri hece ölçüsüyle yazsaydı aynı ahengi yakalayabilir miydi? Açıklayınız.
- Cevap: Olası cevaplar: Evet, aynı ahengi yakalayabilirdi. Çünkü şiirlerde ahengi sağlayan unsurların başında ölçü gelir. Usta bir şair, hem hece hem de aruz ölçüsünü kullanarak şiirin ahengini sağlayabilir. Hayır, aynı ahengi yakalayamazdı. Çünkü her ölçünün kendine göre ahenk kuralları ve ritmi vardır. Aruzla ya da hece ölçüsüyle yazmak ahenk unsurlarında farklılık oluşturur.
2. Okuduğunuz şiirden hareketle aruz ölçüsünün şiirin ahenk ve estetik yönüne katkısını açıklayınız.
- Cevap: Şiiri, düz yazıdan ayıran en önemli özelliklerden birisi de ahenktir. Ahenk, kelimelerin kulakta güzel bir etki bırakacak şekilde bir araya getirilmesi, sözün çeşitli yollarla etkileyici bir şekilde düzenlenmesidir. Süleymaniye’de Bayram Sabahı adlı şiir aruzun da katkısıyla ahenk yönü çok güçlü bir şiir olmuştur. Bunun gibi aruzla yazılan şiirler ahenk yönü güçlü olduğu için okuyucu veya dinleyici bazen anlamını bile kavramadan bu şiirlerin etkisi altında kalır.
3. Divan edebiyatında kullanılan aruz ölçüsünün Türk edebiyatında uzun süre yer bulmasının sebepleri sizce neler olabilir?
- Cevap: Olası cevap: Dönemin edebiyat anlayışı, şiirde güçlü bir ahenk sağlama isteği, duygu ve düşünceleri en iyi şekilde verme arzusu olabilir.
9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Meb Yayınları Kavram Öğretimi Kitabı Cevapları Sayfa 131 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.