
9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Kavram Öğretimi Kitabı Cevapları Sayfa 117


“9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Kavram Öğretimi Kitabı Cevapları Sayfa 117” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Kavram Öğretimi Kitabı Cevapları Sayfa 117
— Hastaymış yavrum, dedi, inşallah iyi olunca yine oynarsınız, şimdi rahatsız etmek ayıptır.
Ondan sonra ben her zaman Mıstık’ı iyileşmiş bulacağım, umuduyla okula gittim.
Ne yazık ki o hiç gelmedi… Köpek kuduzmuş. Baktırmak için Mıstık’ı Bandırma’ya götürdüler. Sonunda bir gün işittik ki Mıstık ölmüş (…) Ve hep, farkında olmayarak sol elimin işaret parmağına bakarım. Birinci boğumun üstünde hâlâ beyaz çizgi şeklinde duran bir küçük yara izi, bence çok kutsaldır. Andı için ölen, hayatını mahveden kahraman kan kardeşimin, sıcak dudaklarını tekrar parmağımın ucunda duyar, beni kurtarmak için kendisinden büyük, kudurmuş, iri ve kara çoban köpeğiyle pençeleşen o aslan ve kahraman hayalini görürüm.
Ve ulusumuzdan, sezgilerle bezeli Türklükten uzaklaştıkça, daha kokuşmuş derinliklerine yuvarlandığımız karanlık uçurumun, bu ahlak ve bozuculuk, vefasızlık ve bencillik, bayağılık ve miskinlik cehenneminin dibinde, üzgün ve şartlanmış kıvranırken, saf ve nurdan geçmiş, kaybolmuş bir cennetin gerçekten uzak bir serabı hâlinde karşımda açılır. Beni mutlu eder. (…)
Ömer Seyfettin, Ant (Metin, aslına sadık kalınarak alınmıştır.)
1. a) Okuduğunuz hikâye hangi anlatıcı ve bakış açısıyla yazılmıştır?
- Cevap: Olayları yaşayan, olayların içinde yer alan kahraman anlatıcı ve onun bakış açısıyla yazılmıştır.
b) Okuduğunuz hikâyede kullanılan anlatım biçimlerine yönelik çıkarımlarda bulununuz.
- Cevap: Ant adlı hikâye bir öyküleme örneğidir. Öyküleyici anlatımda olay örgüsünün varlığı çok önemlidir. Olayların ardı ardına verilmesi, bir film şeridi gibi aktarımı da hareket bildiren sözcüklerle yapılır. Ayrıca hikâyede betimleyici anlatıma da yer verilmiştir. Betimleyici anlatımda okurun zihninde bir resim canlanması için niteleyici sözcükler ve benzetmeler sıklıkla kullanılır.
2. a) Okuduğunuz hikâyenin teması nedir? Temayı belirlemenize yardımcı olan olay nedir?
- Cevap: Metinde fedakârlık teması ele alınmıştır. Anlatıcının Mıstık ile kan kardeşi olması ve birbirlerini canı pahasına koruyacaklarına ant içmeleri, Mıstık’ın arkadaşını korurken köpeğin saldırısına maruz kalarak kuduz olup hayata gözlerini yumması temayı belirlememde yardımcı olan olaylardır.
b) Okuduğunuz hikâyede hangi evrensel duygu ve kavramlar ele alınmıştır?
- Cevap: Verilen sözün sorumluluğunu üstlenmek, dostluk, fedakârlık, minnet gibi duygu ve kavramlar ele alınmıştır.
c) Okuduğunuz hikâyenin iletisini ortaya koyan bir cümle yazınız.
- Cevap: Dostlar gerektiğinde birbirleri için canlarını feda etmekten çekinmezler.
3. a) Mıstık, söz vermenin gereğini yerine getirmiş midir? Mıstık’ın yerinde siz olsaydınız nasıl davranırdınız?
- Cevap: Olası cevap: Mıstık, verdiği sözün gereğini fazlasıyla yerine getirmiştir. Arkadaşını korumak için kendini köpeğin önüne atmıştır. Ben Mıstık kadar cesur olmazdım, arkadaşımla beraber köpekten kaçmaya çalışırdım.
b) Anlatıcı, ant içmeyi ve sözüne sadık kalmayı milletimizle nasıl bağdaştırmıştır; açıklayınız.
- Cevap: Olası cevap: Türk milleti, sözüne güvenilir bir kişilik timsalidir. Anlatıcı, çağımızda insanların değiştiğini vurgulamaya çalışmıştır. Vefasızlık, bencillik, bayağılık dünyasına insanımızın sürüklendiğini görüp sözüne sadık kalmanın değerini Mıstık üzerinden anlatmaya çalışmıştır.
9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Meb Yayınları Kavram Öğretimi Kitabı Cevapları Sayfa 117 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.