
9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Kavram Öğretimi Kitabı Cevapları Sayfa 109


“9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Kavram Öğretimi Kitabı Cevapları Sayfa 109” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Kavram Öğretimi Kitabı Cevapları Sayfa 109
çocuklar öteden beri dönmüyorlardı. Kasabada ustalarının yanında marangozluk, kunduracılık öğrenenlerin de onların ardından İzmir’e İstanbul’a, Ankara’ya göç ettikleri duyuluyordu. (…)
(…) Gidenlerin yerine yenisi gelmiyordu. Buhranın sıkıntıları hafiflerken otuz beşle kırk arasına geliverdiler. Ne deseler boşunaydı. Kendilerindeydi gerçek değişiklik. Geçim yükü ağırlaşmıştı evlerinin. Yüreklerinde öten o eski kuşlardan üçü beşi uçmuştu onlara görünmeden. Eski heves, eski sevinç yoktu içlerinde.(.)
Geçen yıllarda daha da azaldı müşterileri. Saatlerce kimsenin saçını kestiği olmuyordu. Sağ kalan bir iki gençlik arkadaşı eskisinden de sık uğruyorlardı dükkânına. Güzel havalarda pencerelerden birini açıyorlardı. Çaylarını içiyorlardı ağır ağır. Konuşmaları da ağır ağırdı. Bazen hiç konuşmadan dalıp gittikleri oluyordu. Dinden, ahiretten söz eder olmuşlardı çoklukla. Aralarından ayrılanları anıyorlardı kısa, özlü sözlerle. Bir söz dudaklarının kıyısında beliriveren küçük bir gülümseme bile çok şeyler hatırlatmaya yetiyordu ikisine de. Bir daha dalıp gidiyorlardı. Dükkânın kapısı üstünde, kuruyup çatlamış, rengini atmış boyasıyle, unutulup kalan Gençlik Berberi yazılı o tabelaya baktıkları yoktu hiç. Bakışları karşılaşınca, gençlik günlerinin tanıkları olarak, yıllar öncesini görüyorlardı birbirinin gözlerinde.
Necati Cumalı, Gençlik Berberi (Metin, aslına sadık kalınarak alınmıştır.)
1. Çığlık ve Guernica tablolorı ile Gençlik Berberi isimli metindeki açık veya örtük iletilerden birkaçını yazınız.
- Cevap: Olası cevap: Çığlık tablosunda insanoğlunun ruhsal problemlerle boğuşması ve yalnızlığı resmedilmiştir. Guernica tablosu ise savaşın insanlık dışı yönünü ortaya koymuştur. Bunlar örtük iletilerdir. Gençlik Berberi adlı metindeki açık iletilere örnek olarak şu cümle verilebilir: Arasta’nın daracık sokaklarından birinin, kasabanın pazar yerini ana caddeye bağlayan sokakla kesiştiği köşede kalırdı dükkânı.
2. Yazar metinde geçen “Gidenlerin yerine yenisi gelmiyordu.”, “Yüreklerinde öten o eski kuşlardan üçü beşi uçmuştu onlara görünmeden. Eski heves, eski sevinç yoktu içlerinde.” cümleleriyle hangi duyguları ifade etmek istemiş olabilir? Açıklayınız.
- Cevap: Olası cevap: Yazar, “Gidenlerin yerine yenisi gelmiyordu.”, “Yüreklerinde öten o eski kuşlardan üçü beşi uçmuştu onlara görünmeden. Eski heves, eski sevinç yoktu içlerinde.” ifadeleriyle yalnızlaşmayı, terk edilmişliği, zamanın yarattığı acımasız değişimi ve bu değişimin yarattığı üzüntüyü, geleceğe duyulan karamsarlığı, umutsuzluğu, gençliğin getirdiği heyecanın kayboluşunu anlatmak istemiş olabilir.
3. a) Sizce metinde bireylerin yaşamındaki değişimden hareketle verilmek istenen ileti nedir? Açıklayınız.
- Cevap: Metinde bireylerin yaşamından yola çıkılarak nesil farklılığı ve arkadaşlık, dostluk kavramları anlatılmak istenmiştir.
b) Okuduğunuz metindeki iletiyi bulurken yararlandığınız cümleleri yazınız.
- Cevap: “Derken 1931 buhranı şaşkın bıraktı kasabayı. Buhrandan önce göremedikleri şeyleri de görüyorlardı artık. Çoktandır görünmez bir göç başlamıştı kasabadan. Lisede, üniversitede okuma olanağı bulan çocuklar öteden beri dönmüyorlardı. Kasabada ustalarının yanında marangozluk, kunduracılık öğrenenlerin de onların ardından İzmir’e, İstanbul’a, Ankara’ya göç ettikleri duyuluyordu.” gibi ifadeler kasabadaki genç neslin farklı beklentiler, hayaller içinde olduğunu; “Bir söz dudaklarının kıyısında beliriveren küçük bir gülümseme bile çok şeyler hatırlatmaya yetiyordu ikisine de. Bir daha dalıp gidiyorlardı. Dükkânın kapısı üstünde, kuruyup çatlamış, rengini atmış boyasıyle, unutulup kalan Gençlik Berberi yazılı o tabelaya baktıkları yoktu hiç. Bakışları karşılaşınca, gençlik günlerinin tanıkları olarak, yıllar öncesini görüyorlardı birbirinin gözlerinde.” ifadeleri ise bazı kimselerin arkadaşlığının, dostluğunun zamana yenik düşmediğini gösteriyor.
9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Meb Yayınları Kavram Öğretimi Kitabı Cevapları Sayfa 109 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.