
9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Kavram Öğretimi Kitabı Cevapları Sayfa 107


“9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Kavram Öğretimi Kitabı Cevapları Sayfa 107” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Kavram Öğretimi Kitabı Cevapları Sayfa 107
“Silgioğlu, git de evi şimdi gör! Bak ne adam olduğunu da anla!”
Halil gitti, evini gördü. Eh, daha büsbütün kötü duruma düşmemiş ama yolunu tutmuş. (…)
Odaların duvarlarına kazık çakıp çocuklarına salıncak kurmuşlar. Cam kırılmış, kâğıt yapıştırmışlar. Mutfakta odun kırmışlar, döşeli tuğlalar da kırılmış. (…)
Çarşıda her dükkândan onu çağırıp
“Ev işin nasıl oldu?” diye soruyorlar, Silgioğlu’nu kızdırıyor, eğleniyorlardı. Kim bilir ki bu sırada güzel baht, Silgioğlu’nu da tasadan kurtarmak için hazırlanıyormuş. Bir gün duyuldu ki muhasebeciyi buradan kaldırıyorlarmış, karısı da muhasebeciden ayrılıyormuş. Bir sabahtı, bu haber çarşıyı baştanbaşa dolaştı. (…)
Silgioğlu’nun sırtından sanki bir dağ kalktı. Çarşıya çıktı, Şekercioğlu’nun hanının kahvesine gidip oturdu, yanına gelenlere:
— Evi binbaşıya sattım, dedi.
— Yazık etmişsin, diyecek oldular.
— Hiç yazık etmedim, dedi, herifçioğlu yapmayı da biliyor, oturmayı da! Ev, ona yakıştı.
— Ulan, dediler, bize versen, bize de yakışırdı.
— Hiç yakışmazdı, dedi, biz ahır sekisinde alışmışız. Senin, benim gibilerin elinde kalıp da yurtluk olacağına, onun elinde ko şenlik olsun!
Memduh Şevket Esendal, Ev Ona Yakıştı (Metin, aslına sadık kalınarak alınmıştır.)
1. Okuduğunuz metinde yazarın hikâyenin içine gizlediği örtük ileti sizce nedir?
- Cevap: Olası cevap: Bak, dedi, biz girdiğimiz gün nasıldı, şimdi çıkarken nasıl! … Emeğine acıma. Görenler, “Burada adamlar oturmuşlar.” demelidirler.
Bir iş yaparken insanların konuştuklarını dikkate almamak gerekir. Sonuçta zararlı çıkabilirsin. Hikâyede “Bakarsan bağ, bakmazsan dağ olur.” sözünün doğruluğu ortaya çıkıyor. Binbaşı Ali Köse ve oğlu, oturulamayacak durumdaki evi tamir edip herkesin hayran olduğu bir eve dönüştürüyorlar.
2. Güzel bir elbise veya takı insana yakışabilir ancak ev insana yakışır mı? Yazar, “Ev ona yakıştı” derken sizce neyi kastetmiştir?
- Cevap: Olası cevap: Ev de insana yakışabilir. Eğer yaşadığın yeri güzelleştirir, oraya emek verir, alın teri dökersen o ev, bir elbise veya takı gibi sana yakışabilir.
3. Aşağıdaki görselleri inceleyiniz. Bu evlerde yaşayan insanların hayatlarıyla ilgili örtük iletiler sizce neler olabilir?
- Cevap: Olası cevap: Tek katlı evde yaşayanlar, yeşili seven, toprağa yakın olmak isteyen insanlardır. Sakinliği, yalnızlığı, eskiyi, eskiye ait olanı sevmektedirler denebilir. Çok katlı binada yaşayanlar, topraktan, yeşilden uzak bir yaşam sürmektedirler. Hızlı, yoğun bir yaşamları vardır denebilir.
9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Meb Yayınları Kavram Öğretimi Kitabı Cevapları Sayfa 107 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.