
9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Kavram Öğretimi Kitabı Cevapları Sayfa 103


“9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Kavram Öğretimi Kitabı Cevapları Sayfa 103” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Kavram Öğretimi Kitabı Cevapları Sayfa 103
II. Metin
KURBAN
Köyün yamacından motor sesi duyulunca kahvedekilerde bir kaynaşma oldu, hepsi dışarıya uğradılar. “Mücde Halil Ağam, aha, senin dört beygirli vanyo!…” diye bağırdı uzaktan köyün sığırtmacı.
Halil Ağa, elindeki tesbihi şakırdatarak, kahvenin sundurması üzerinden oğluna seslendi:
“Murat, şu hayvana bi’ su içir sevabına… Susuz gurban idersez ruzumahşerde davacı olu’ bizden.” dedi. (…)
Yarıcı Osman:
“Vay anasını!” diye bağırdı.
Halil Ağa:
“Maşallah de’n!… Nazara gelir ha!…” diye azarladı onları. Traktörü seyredenler, ağanın bu çıkışması üzerine:
“Maşallah, maşallah…”
“Allah kem gözden, kem nazardan saklasın!…” dediler.
Caminin müezzini:
“İbram Hoca duasını okuyunca nazar, muzar işlemez ona…” diye hatırlattı.
Halil Ağa:
“Biz de öyle görüştüydük… Hani, nirde bizim İbram Hoca?” diye göz gezdirdi etrafına. İmam, cübbesini uçurarak, yukardan geliyordu.
Yol açtılar. (…)
Halil Ağa, traktörün tekerlek lastiklerini okşayan oğluna:
“Bre herif, sen nasıl gençsin?” diye bağırdı, “Ne zamandır sabırsızlanır, dururdun… Neye atlameyon dört beygirlinin üzerine? Senin için almadık mı gâvurun malını?”
Murat sıçradı makinistin yanına, ama ayağı kaydı. Makinist tutmasaydı, düşecekti.
Halil Ağa tesbihini şakırdattı:
“Alın gelin, bakam Sarı Öküz’ü.. Çok emeği geçti bize… Gasaba verip mindar göndermeğe gönlüm irazı olmadı. Gurbanlık mertebesine ulaşsın bâli, dedim… (…)
Sarı Öküz’ü getirdiler, traktörün önüne yıktılar. Mazot kokusuyla burnu yanan hayvan debelendi. Ayaklarını kalın bir urganla bağladılar. Bir demir parçası uğruna canına yıkılmasına esef eder gibi, gözlerinden yaş geldi. Başını öbür tarafa döndürdü, gözlerini yumdu, kendini bıçağa teslim etti.
Kemal Bilbaşar, Güzel Yazılar Hikayeler 1 (Metin, aslına sadık kalınarak alınmıştır)
2. Birinci metinde yazar, Orhan Kemal’in öykülerinde kullandığı üslupla ilgili hangi değerlendirmeleri yapmıştır? Açıklayınız.
- Cevap: Olası cevap: Yazar Orhan Kemal’in hikâyelerinde anlatım özellikleri, anlatım teknikleri, anlatım biçimleri, kelimelerin anlam özellikleri, yöresel ifadelere yer verip vermediği gibi üslup özelliklerine göre değerlendirme yapmıştır.
3. Kemal Bilbaşar’ın Kurban adlı hikâyesini dil ve üslup özellikleri açısından değerlendiriniz.
- Cevap: Olası cevap: Yazar hikâyede gerçekçi bir izlenim oluşturmak amacıyla diyalog tekniğini kullanmıştır. Diyalog ve soru cümleleri kullanarak akıcı bir anlatım oluşturmuştur. Yöresel söyleyişlere yer verilmiş, hikâye kahramanları kendi konumlarına göre konuşturulmuştur. “Ağanın tesbihini şakırdatması” ifadesi tekrarlanarak okuyucunun ilgisi canlı tutulmaya çalışılmıştır. Abartıya kaçmayan betimlemelere yer verilmiştir. Gerçek anlamlı kelimeler kullanılmış mecaz ifadelerden kaçınılmıştır.
9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Meb Yayınları Kavram Öğretimi Kitabı Cevapları Sayfa 103 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.