![](/wp-content/uploads/2022/11/soru-sor-uygulama.gif)
9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Sayfa 40 (MESEM)
![](/wp-content/uploads/2022/08/9-sinif-turk-dili-ve-edebiyati-ders-kitabi-cevaplari-sayfa-40-mesem.jpeg)
![](/wp-content/uploads/2022/11/soru-sor-uygulama.gif)
“9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Sayfa 40 Meb Yayınları (MESEM)” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Sayfa 40 (MESEM)
3. Mekân
Hikâyede olayların geçtiği yerdir. Mekân; ev, iş yeri, sokak, okul gibi belli bir yer veya birkaç yer olabilir. İşlenen olayın ya da durumun özelliğine bağlı olarak yer öğesi ön plana çıkar veya çıkmaz.
4. Zaman
Hikâyede anlatılan olayların, durumların başlamasıyla bitmesi arasında geçen süredir. Hikâyelerde anlatılan olay kısa bir zaman içinde sonuçlandırılır.
Tema
Eserin geneline hâkim olan temel duygu veya düşüncedir. Bir eserin ana motifidir. Tema; aşk, özlem, yalnızlık, gurbet gibi genel bir anlam içerir ve soyuttur. Yazarın eserini yazma amacı, doğrudan doğruya tema ile ilgilidir.
Konu
Eserde ele alınan düşünce, olay veya durumdur. Niteliğine ve özelliğine göre her hikâyenin bir konusu vardır. Konular yerel, evrensel, bireysel, toplumsal, siyasi, dinî, felsefi vb. nitelikte olabilir. Konu, temanın sınırlandırılmış ve somutlaştırılmış hâlidir: Türkiye’de aile bağları, Ahmet Bey’in çalışkanlığı vb.
Çatışma
Karşıt duygu, düşünce veya isteklerin karşı karşıya gelmesiyle ortaya çıkan durumdur. Çatışma; iki kişi, iki kavram, iki olay, iki durum, iki topluluk arasında olabileceği gibi bir kahramanın içinde yaşattığı iki düşünce arasında da olabilir. Söz gelişi iyi ile kötü, yoksul ile zengin, hayal ile gerçek, idealist ile bir amacı olmayan kişiler kendi özelliklerinden dolayı hikâyelerde karşı karşıya gelirler. Olaylar çatışmalardan doğar.
Üslup
Yazarın metinde fikrini ve duygularını anlatmak için kullandığı özel anlatış tarzıdır. Üslup belirlenirken metindeki cümle yapıları, deyimler, söz sanatları, kelimeler, akıcılık, duygusallık gibi hususlar dikkate alınır.
İleti
Yazarın olaylar ve durumlar üzerinden okuyucuya sezdirerek vermeye çalıştığı doğru, değer veya ilkelerdir. Her eser, okuyucuya işlediği konu ile ilgili bir ileti vermek amacıyla oluşturulur. İleti, yazarı yazmaya iten ana nedenlerden biridir.
Bakış Açısı
Yazarın hikâyeyi okuyucuya aktarma biçimidir. Yazarın olaylara olan uzaklığı, konumu, hâkimiyetine göre anlatımda çeşitli bakış açıları oluşur. Bir metinde birden fazla bakış açısı bulunabilir. Üçe ayrılır:
1. Hâkim Bakış Açısı
Anlatıcı, olayların nasıl gelişeceğini bilir. Kahramanların iç dünyaları, düşünceleri, geçmişte yaşanmış ve gelecekteki olaylar hakkında bilgi sahibidir. Olayların içinde yer almaz. Olaylara dışarıdan, müdahale etmeden, kahramanlardan daha geniş bir açıdan bakar. Bu bakış açısında üçüncü tekil kişi kullanılır.
Örnek: Kirpiklerinden yanaklarına yağmur suları süzülüyordu. Yaptığı hareketler ona hiçbir yere bağlı olmadığının şuurunu verdi. Hatta yavaş yavaş etrafından ne kadar ayrı olduğunu, ne kadar uzak olduğunu hissetmeye başladı. Bir an içinde deminkinin tamamiyle aksi olan bir yalnızlık duygusuyla sarsıldı.
- Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.
9. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 40 (MESEM) ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.