Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Meb Yayınları (MESEM)

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Sayfa 27 (MESEM)

“9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Sayfa 27 Meb Yayınları (MESEM)” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Sayfa 27 (MESEM)

Yapı bakımından diller üç gruba ayrılır:

Eklemeli Diller: Bu dillerde tek veya çok heceli kelime kökleriyle bu köklere gelen ekler vardır. Bazen başa bazen sona gelen eklerle yeni kelimeler türetilir. Kelime türetilirken kökler değişmez. Türkçe, Macarca, Moğolca ve Korece bu gruba giren dillerdendir.

Tek Heceli Diller: Bu dillerde her kelime tek hecelidir. Kelimelerin çekimli hâlleri yoktur. Kelimelerin anlamları cümle içindeki yerine ve vurgusuna göre değişir. Çin-Tibet dilleri bu gruba girer.

Çekimli Diller: Bu dillerde, eklemeli dillerde olduğu gibi tek ve çok heceli kelime kökleri vardır. Fakat yeni kelime türetilirken köklerde değişiklik olur. Arapça, Farsça, İngilizce ve Hintçe bu gruba giren dillere örnektir.

Türkçe, köken bakımından Ural-Altay dil ailesinin Altay koluna bağlıdır. Yapı bakımından eklemeli dillerdendir. Bu diller arasında Türkçeye en yakın dil Moğolcadır.

maruz kalmak: Bir olay veya bir durumla karşı karşıya olmak,
yalın: Gösterişsiz, süssüz, sade.

METNİ ANLAMA VE ÇÖZÜMLEME

Aşağıdaki çalışmaları “Türkçenin Tarihî Gelişimi ve Dil Aileleri” adlı metni esas alarak yapınız.

1. Eski Türkçe Dönemi’nin özellikleri nelerdir?

  • Cevap: Köktürk, Uygur ve Karahanlı Devri metinleri bu döneme aittir. Bu dönemde Türkçe henüz kollara ayrılmadığı için bütün Türkler aynı dille konuşup anlaşabilmişlerdir. Ayrıca dil, yabancı etkilere fazla maruz kalmadığı için duru ve yalındır.

2. Türkçenin farklı kollara ayrılma süreci ne zaman başlamıştır?

  • Cevap: 1071 Malazgirt Zaferi’nden sonra Türklerin Anadolu’ya göçü hızlanmıştır. Türklerin bir kısmı Orta Asya’da kalmaya devam ederken bir kısmı Karadeniz’in kuzeyine bir kısmı da İran’ın kuzeyinden Anadolu’ya gelmiştir. Bu göçler, farklı kültür merkezlerinin ortaya çıkmasını sağlamıştır. Böylece Türkçenin farklı kollara ayrılma süreci başlamıştır.

3. Türkçenin en büyük ve en verimli yazı diline sahip kolu hangisidir?

  • Cevap: Oğuzlardan ve Selçuklulardan başlayarak bugüne kadar gelen Batı Türkçesi, Türkçenin en büyük ve en verimli yazı dilidir.

4. Dilde sadeleşme hareketi ne zaman başlamıştır?

  • Cevap: Ömer Seyfettin ve arkadaşlarının 1911 yılında Genç Kalemler dergisinde yayımlanan “Yeni Lisan” makalesiyle başlattıkları dilde sadeleşme hareketi, Çağdaş Türkçenin başlangıcı olmuştur. Millî Edebiyat ile başlayıp gittikçe kabul gören dilde sadeleşme hareketi Türkiye Cumhuriyeti’nin kurulmasıyla kalıcı hâle gelmiştir.

5. Türkçe köken bakımından hangi dil ailesine ve yapı bakımından hangi dil grubuna mensuptur?

  • Cevap: Türkçe, köken bakımından Ural-Altay dil ailesinin Altay koluna bağlıdır. Yapı bakımından eklemeli dillerdendir.

ETKİNLİK

Aşağıda aynı cümlenin Türkçenin farklı kollarına ait söyleyişleri verilmiştir. Söyleyişler arasındaki farkları ve bu farkların nedenlerinin neler olabileceğini tartışınız.

Yeni yılınız kutlu olsun! (Türkiye Türkçesi)
Yeni iliniz mübarek olsun! (Azerbaycan Türkçesi)
Teze yılınızı gutlayaarın! (Türkmen Türkçesi)
Yengi yılıngız mübarek bolsın! (Özbek Türkçesi)
Janga jılıngız kuttı bolsın! (Kazak Türkçesi)
Cangı cılıngız kuttu bolsun! (Kırgız Türkçesi)

  • Cevap: Mesela Türkiye Türkçesinde yıl derken Azerbaycan Türkçesinde il, Kırgızlarda cılıngız, Kazaklarda jılıngız şeklinde kullanılmıştır. Bu farklar bir dilin uzun yıllar boyunca geçirdiği değişimler ve farklılaşmalar sonucu oluşan lehçelerden kaynaklanmaktadır.

9. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 27 (MESEM) ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2025 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!