9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Sayfa 128 (MESEM)
“9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Sayfa 128 Meb Yayınları (MESEM)” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Sayfa 128 (MESEM)
BİLİNMEYEN BAZI KELİME VE KELİME GRUPLARI
kolçak : Kola geçirilen işaretli bağ, bileklik,
murakabe: Derin düşünce, denetleme,
şar: Şehir, kent.
tayf : Yoğun ışıktan oluşan görüntü.
Köroğlu Destanı, çok geniş bir coğrafyada Türkler ve Türklerle ilişkileri olan Türk kültürlü topluluklarda anlatılagelen bir destandır. Ahmet Kutsi Tecer, Koçyiğit Köroğlu adlı eserinde Türk kültürünün meşhur halk hikâyelerinden olan Köroğlu Destanını tiyatroya uyarlamıştır.
Modern Tiyatro Türleri
Modem tiyatro trajedi, komedi ve dram olarak üçe ayrılır:
1. Trajedi
Konusunu efsanelerden veya tarihsel olaylardan alan, seyircide acıma ve korku duyguları uyandırarak ruhu tutkulardan temizlemek amacıyla yazılan ve kendine özgü katı kuralları olan tiyatro türüdür.
2. Komedi
Klasik trajedilerdeki kahramanlar soylu kişilerdir. Eserlerde erdeme ve ahlaka önem verilir, konular tarihten ve mitolojiden alınır. Sahnede vurma, yaralama ve öldürme gibi olaylar seyircilerin gözleri önünde sergilenmez. Bu olaylar seyirciye hissettirilir. Eserler beş bölümden oluşur ve manzum olarak yazılır. Eserler, yüksek ve ağırbaşlı bir dille yazılır ve eserlerde kaba sözlere yer verilmez. Bir bütün olarak aralıksız oynanır. Eserlerde üç birlik kuralına uyulur. Üç birlik kuralı; eserin, bir ana olay çevresinde, aynı yerde ve yirmi dört saat içinde geçmesidir.
İnsanların ve olayların gülünç taraflarını ortaya koyan sahne eseridir. Komedinin amacı, kişilerin ya da toplumun gülünç yanlarını ortaya koyarken seyirciyi güldürme yoluyla düşündürmek ve doğru yola yöneltmektir.
Klasik komedilerde kahramanlar, genellikle halkın arasından seçilir ve sahnede her türlü kaba söze ve şakaya yer verilir. Konular günlük hayattan alınır ve kavga, yaralama gibi eylemler sahnede canlandırılabilir. Eserler beş bölümden oluşur. Manzum olarak yazılır. Eserlerde üç birlik kuralına uyulur.
3. Dram
Yaşamın acıklı ve gülünç yönlerini bir arada bulunduran tiyatro türüdür. Trajedi ve komedinin katı biçimciliğine, gerçeği olduğu gibi yansıtmama veya tek yönlü yansıtma özelliklerine tepki olarak ortaya çıkmıştır.
Dramlarda karakterler, halkın her kesiminden olabilir ve olaylar, günlük hayattan ya da tarihin herhangi bir devrinden seçilebilir. Sahnede vurma, öldürme gibi acı veren olaylar oluş hâlinde gösterilebilir. Eserlerde perde sayısı oyun yazarının isteğine bağlıdır. Şiir ve düzyazıyla yazılabilir. Eserlerde üç birlik kuralına uyma zorunluluğu yoktur.
- Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.
9. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 128 (MESEM) ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.