Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Meb Yayınları (MESEM)

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Sayfa 113 (MESEM)

“9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Sayfa 113 Meb Yayınları (MESEM)” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Sayfa 113 (MESEM)

1-6. soruları aşağıdaki parçaya göre cevaplandırınız.

OSMANCIK

(…)
Osman kendisini, beğliği taşıyacak güçte görmektedir.

Başta babası, Ede Balı’nın, Aykut Alp’in, Dursun Fakı’nın, Kumral Abdal’ın ve dağ başlarında, geçitlere ve yörelere hâkim yamaçlarda mekân tutan dervişlerin, gelecek zamanlar için ve soyun geleceği için ne istediklerini; bu arada da bir tek insandan ne beklediklerini anlamaya başlamıştır:

Belki bir bâdem ağacı., belki bir çınar!

Aranan budur ve Osman, artık, bunu anlamakta, kavramaktadır.

Kafasını zorluyor ve çocukluğundan beri gözlendiğini de anlıyor:

Akranlarına karşı davranışları., ilk at’lanışı.. ilk yay gerişleri., kılıç tâlimleri., güreşleri., ilk avları., geyik yıkışları., ve bir gün, obayı birbirine katan azgın boğayı yıkışı!

Gözlenmiştir bütün bunlar.

Ve, bâdem ağacı, ya da çınar… İlâhî takdirin istediğine ve yapacağına, Osman aday görülmüştür. Osman, artık, bunu anlıyor ve artık kabulleniyor.

Ama Osman’ın hâlâ, ağır kuşkuları vardır; başta kendisi:

Osman, acaba, gereğince arınabilmiş midir, nefsinden?

Soy, sop kavramını benliğinin yerine koyabilmiş midir?

Ve, sonra Osman ağası Gündüz’ü, hâlâ gönül rahatlığı ile düşünememektedir; beğliği, onun yüzünden, hâlâ, bir ayıp istek, bir hak yeme; en azından da, bir saygısızlık sayar gibidir.

Osman, anlattı bunları Malhun Hatun’a ve:

— “Bana doğruyu göster. Malhun’um” dedi.

Malhun Hatun, epey düşündükten sonra konuştu:

— “Ağan Gündüz Beğden yana dertlenme, yiğidim. Herkes iyi bilmektedir ve ben de bilirim: Onun isteği yürektendir. Sana sevgisi ve güveni katıksızdır; hastır. Sen kendini tart. Gereken budur, derim. Dilersen, bir de babamla söyleş; kuşkuların bitsin; rahata er.”
Tarık Buğra, Osmancık

1. Metnin konu ve teması nedir?

  • Cevap: Osmancık romanı dünyanın en büyük imparatorluklarından biri olan Osmanlı İmparatorluğu’nun nasıl kurulduğunu, hangi şuur ve irade ile kurulduğunu anlatır.

2. Metnin konusundan yola çıkarak olayın yaşandığı dönemi tahmin ediniz.

  • Cevap: Roman, Osman Gazi’nin Bursa’ya gömülmek istemesi ve Bursa’nın fethinin müjdesi ile başlar. Devamında geçmişe dönülerek asıl olay okuyucu ile buluşur.

3. Osman Bey ve Malhun Hatun’un kişilik özellikleri nelerdir? Açıklayınız.

  • Cevap: Osman Beğ (Osmancık): Osmanlı Devleti’nin kurucusu. Romanda deli dolu, bileğine güvenen serkeş bir delikanlıdan bir devlet kuran bilge, adil, zeki bir bey’e dönüşür. Malhun Hatun: Şey Ede Balı’nın kızı, Osman Beğ’in hanımıdır. Osman Beğ’in değişimini tamamlamasında büyük rol oynar.

4. Metinde kullanılan anlatım biçimlerini ve bakış açısını belirleyiniz.

  • Cevap: Metinde öyküleme ve betimleme anlatım biçimleri kullanılmıştır. Bakış açısı ise Hakim Bakış Açısıdır. Her türlü ayrıntılı bilgi verilmektedir okura.

5. Metinde günümüz yazım ve noktalama kurallarına uymayan kullanımlara örnekler veriniz.

  • Cevap: Beğ kelimesindeki ğ , hâlâ kelimesinde ^şapka işareti günümüzde kullanılmaktadır.

6. Metindeki temel çatışmayı belirleyiniz.

  • Cevap: Metindeki temel çatışma Osman Beğ’in kendisine sembol olacak bir nesneyi araması ile aslında çevresinde buna çok uyan bir nesneyi gözünden kaçırması bir çatışma oluşturur.

9. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 113 (MESEM) ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2025 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!