Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Meb Yayınları (MESEM)

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Sayfa 109 (MESEM)

“9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Sayfa 109 Meb Yayınları (MESEM)” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Sayfa 109 (MESEM)

Aşağıdaki çalışmaları “Dokuzuncu Hariciye Koğuşu” adlı metni esas alarak yapınız.

1. Aşağıdaki parçada roman kahramanı ne tür zorluklar yaşamaktadır?
Ben de onların arasındaydım ve onların arasında büyüğüm de yoktu. Yalnız bende meçhul bir hastalık vardı, sekiz yaşımdan beri çekiyordum.

  • Cevap: Yedi yaşındayken bacaklarından rahatsızlanır ve bu hastalık nedeniyle sürekli tedavi görür. Yıllarca muayenehanelerde sürünür çocuk. Diğer çocuklar gibi koşamaz. Oyunlar oynayamaz. Bu durum onu çok üzmektedir.

2. “Ağaçların bile sıhhatine imrenerek yürürdüm.” sözünden hareketle roman kahramanının ruh hâliyle ilgili neler söylenebilirsiniz?

  • Cevap: Ne yazık ki yürüyemeyen bir çocuğun üzgünlüğünü, hastalığından dolayı diğer insanlar gibi olamamanın acısını okuruz bu cümleden.

3. Aşağıdaki parçada mekânın, roman kahramanının ruh hâline nasıl bir etkisi vardır?
Dehlizin sonlarında, görünmeden açılıp kapanan bir kapının gıcırtısı. Muşambalara sürtünen bir ayak sesi. Köpüklenerek uçan ve uzaklarda kaybolan bir beyaz gömlek ve iyot, eter, yağ, ifrazat ve saire kokularından mürekkep, terkibi tamamıyla anlaşılmayan bir hastahane kokusu.

  • Cevap: Hastane odalarının hemşiresinden doktoruna, ilaç kokusunda kapı gıcırtılarına kadar insanı nasıl karamsar ve keyifsiz bir ruh haline büründürdüğünden bahsetmektedir.

4. Metinde kullanılan bakış açısını tespit ediniz. Bu bakış açısının romanın anlatımına katkısını değerlendiriniz.

  • Cevap: Metinde hem kahraman hem de hakim bakışı kullanılmıştır. Hakim bakış açsının kullanıldığı yerlerde biz anlatıcının bütün ruh halini öğrenebiliriz.

5. Metinde hangi anlatım biçimleri kullanılmıştır? Bu anlatım biçimlerinin metne katkısını değerlendiriniz.

  • Cevap: Metinde özellikle betimleme ve öyküleme anlatım biçimlerinden yararlanılmıştır. Bu anlatım biçimleri metne zenginlik katarken okurun metni somutlaştırması ve metne daha iyi girebilmesine de olanak sağlamaktadır.

6. Metinden hareketle dönemin sosyal yapısıyla ilgili neler söylenebilir?

  • Cevap: Roman hem “otobiyografik roman” türünün başarılı bir örneği, hem de Peyami Safa’nın en çok beğenilen eseridir. Zayıf bir bünyeye sahip olan yazarın romanlarındaki karakterleri de ruh dünyaları zengin ama bedenleri zayıf yapıdadır.

7. Yaban romanının başkahramanı Ahmet Celal’in mücadelesiyle gencin mücadelesi arasında ne tür benzerlik ve farklılıklar vardır? Tartışınız.

  • Cevap: Dokuzuncu Hariciye Koğuşu” olayların, duygu ve düşüncelerin kahramanın ağzından anlatıldığı bir “ben” romanıdır. Yaban ise daha çok aydın köylü çatışması sorununu işlemekteydi. Çocuğun kendi yaşama tutunma mücadelesi köyde yaşamaya çalışan Ahmet Cemil’le benzeşmektedir denilebilir.

8. Aşağıdaki parçadan hareketle Peyami Safa ile Dokuzuncu Hariciye Koğuşu adlı eser arasındaki ilişkiyi değerlendiriniz.
Bir buçuk yaşındayken babasını kaybeden Peyami Safa, ağabeyi ile birlikte annesi tarafından zor şartlarda yetiştirildi. İlköğrenimine devam ettiği yıllarda sağ kolunda kemik veremi ortaya çıktı. Hastalığı yüzünden okula devam edemeyerek kendisini küçük yaşta doktorların, hastaların ve hasta bakıcıların arasında buldu.

  • Cevap: Zayıf bir bünyeye sahip olan yazarın romanlarındaki karakterleri de ruh dünyaları zengin ama bedenleri zayıf yapıdadır. Bu bakımdan metindeki çocuk ile yazar arasında bir benzerlik bağının olduğu hemen görülebilir.

9. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 109 (MESEM) ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2025 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!