Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ödev Yayınları

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Ödev Yayınları Sayfa 52

“9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Sayfa 52 Ödev Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Ödev Yayınları Sayfa 52

Metinde Geçen Bazı Ketime ve Kelime Grupları

açıkta kalmak: İş ve görev bulamamak, mazbata: Seçim kurulunun milletvekili seçilenlere verdiği imzalı tutanak, mebus: Milletvekili, müsteşar: Bakanlıklarda, elçiliklerde bakan veya büyükelçiden sonra gelen en üst yönetici, sicil müdürü: Görevlilerin her türlü durumlarının işlendiği dosyaların bulunduğu bölüm yöneticisi, tayin edilmek: Atanmak.

Metin ve Türle İlgili Açıklamalar A. Hikâyede Anlatım Biçimleri

1. Öyküleyici Anlatım: Yaşanan, tasarlanan ya da gözlemlenen olayların yer, zaman ve kişilere ağlı olarak anlatıldığı anlatım biçimidir. Öyküleyici anlatımda tanık olunan bir olay ya da durumu kuyucuya aktarma amaçlanır. Hikâye, roman, anı, seyahat, biyografi, otobiyografi gibi türlerde kullaılır. Öyküleyici anlatımda aktarılan olay ya da durum anlatıcı aracılığıyla okuyucuya iletilir.

2. Betimleyici Anlatım: Varlıkları belirgin özellikleriyle tanıtıp göz önünde canlandırmayı amaç- ıyan anlatım biçimidir. Betimlemede nesneler tanıtılırken okuyucunun duygu dünyasına seslenile- ?k nesnelerle ilgili izlenim kazanması amaçlanır.
Betimleme, açıklayıcı betimleme ve izlenimsel betimleme olmak üzere ikiye ayrılır.

a. Açıklayıcı betimleme: Betimlenen varlık hakkında bilgi verme amacı taşır. Genel ayrıntılar arumlanmadan aktarılır. Kişisel duygu ve düşünceler betimlemede yer almaz.
Okuduğunuz Kirazlar adlı hikâyeden alınan aşağıdaki bölümde açıklayıcı betimleme yapılmaktadır:
“Karşımızda beş altı dönümlük kocaman bir bahçe içinde kaybolmuş bir eski ev vardır. Panjurları he- ıen daima kapalı duran bu evde ihtiyar bir karı-koca oturur. Ara sıra öteberi almak için çarşıya giden yine \tiyar bir hizmetçilerinden başka kimseleri yoktur.”

b. İzlenimsel betimleme: Varlıklarla ilgili izlenim kazandırmak, sanat yapmak amacını taşır. Ay- ntılar öznel olarak ifade edilir. Farklı duyulara hitap edilerek okuyucunun betimlenen varlıkla ilgili lenim kazanması amaçlanır.
Okuduğunuz Mendil Altında adlı hikâyeden alınan aşağıdaki parçada izlenimsel betimleme yapılmaktadır:
“Sicil müdürü terden, heyecandan boğulacaktı. Mendili yüzünden çekip fırlattı. Yüzü kızarmış, gözleri önmüş, saçları dikilmiş, köşeye oturdu.”

Kişi betimlemesi (Portre)

Kişilerin dış görünüşlerini (fiziksel durumu) ya da kişiliklerini (ruhsal durumu) tanıtan betimlemerdir.
Fiziksel portre: Kişileri dış görünüşleriyle tanıtan betimlemedir. Kişiler ayırt edici fiziksel özellikle- yle tanıtılır. Yazar bunu yaparken öznel qörü$ ve izlenimlere yer verebilir
Kirazlar adlı hikâyeden alınan aşağıdaki parçada sıfatlar aracılığıyla hikâye kahramanı okuyucunun gözünde canlandırılmaktadır:

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

9. Sınıf Ödev Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 52 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
5
angry
4
unlike
2
clap
0
happy
0
love
0
confused
0
sad

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!