Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ödev Yayınları

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Ödev Yayınları Sayfa 197

“9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Sayfa 197 Ödev Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Ödev Yayınları Sayfa 197

A. Yazma Tür ve Tekniklerini Tanıma

Kısa Oyun Yazma Aşamaları

1. Hazırlık

Hazırlık aşamasında konu, tema, oyundaki kişiler ve bu kişilerin özellikleri belirlenir.

a. Konu ve temayı belirleme: Hazırlık aşamasında öncelikle konu ve tema belirlenir. İlgi çekici herhangi bir olay ya da durum konu olarak belirlenebilir. Konu, eserde işlenen öyküdür. Seçilen konu ilginç olmalı ve bir çatışma içermelidir. Konu belirlendikten sonra seyirci tarafından tahmin edilebilir özellik taşıyan temanın belirlenmesi aşamasına geçilir. Tema, yazarın oyunda vermek istediği mesaja dönüktür. Oyun süresince temaya bağlı kalınmalıdır.
b. Oyundaki kişileri ve özelliklerini belirleme: Dramatik eserlerde kişiler olmadan olay gerçekleşmez. Kişiler tiyatro eserinin en önemli öğesidir. Konunun somutlaşması kişiler sayesinde gerçekleşir.
Kişilerin fiziksel, ruhsal ve sosyal özellikleri belirlenir. Ana karakter, karşı karakter ve yan karakterlerin özellikleri belirlenir. Ana karaktere ve karşı karaktere ayrıntılı özellikler kazandırılır. Oyunda karakterler kişisel özellikleriyle işlenir.Tiplerin kişisel özellikleri ve psikolojik boyutları yoktur. Karakterler evrensel ve kişisel özellikleriyle işlenir. Yan karakterlerde ayrıntıya girilmez.

2. Planlama

a. Sahmeyi/sahneleri belirleme: Oyun metnini oluşturacak hikâye parçalara ayrılır. Bu parçalar oyun metninin sahnelerini oluşturur. Giriş, gelişme ve sonuç bölümünden oluşan oyun metninin perde ve sahne sayısı belirlenir. Hangi sahnede hangi oyuncuların yer alacağı, monolog ve diyaloglar belirlenir.
b. Dramatik örgüyü belirleme: Tiyatrodaki olay örgüsüne dramatik örgü denir. Olay halkaları bir konu ve tema etrafında bir araya gelerek neden-sonuç ilişkisiyle olay örgüsünü oluşturur.
Temel çatışmayla ilgili olay halkası sahneyi oluşturur. Aynı düşüncenin işlendiği sahnelerin bir araya gelmesiyle de ana bölüm olan perde meydana gelir. Sahne ve perdeler bir araya gelerek oyunu oluşturur. Sahne ve perde, dramatik örgünün seyirciye yansıtılmasındaki temel öğelerdir. Dekor, sahne ve perdelere göre düzenlenir. Dekor değişiklikleri genellikle perde aralarında yapılır.
c. Çatışmayı belirleme: Oyunda bir ana çatışma ile ona bağlı yan çatışmalar yer alır. Temel çatışma temayı belirler. Çatışmalar merak uyandırıcı ve seyircinin ilgisini çekici olmalıdır.

3. Taslak Metin Oluşturma

Hazırlık aşamasında belirlenen konunun gelişim aşamaları sahnelerle ilişkilendirilir. Sahnelerin sıralanışı, uzunluğu-kısalığı, birbirine bağlanışları ve akıcılığı dikkate alınarak taslak metin oluşturulur. Taslak metinde

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

9. Sınıf Ödev Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 197 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
1
clap
0
happy
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!