Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ödev Yayınları

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Ödev Yayınları Sayfa 165

“9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Sayfa 165 Ödev Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Ödev Yayınları Sayfa 165

A. Sözlü İletişim Tür ve Tekniklerini Tanıma

Hazırlıklı konuşma: Ön hazırlık gerektiren konuşmalardır. Hazırlıklı konuşmalar, araştırmaya dayalıdır. Bu tür konuşmalarda bilgi aktarımı ön plandadır. Kitap veya kişi tanıtımı, açış konuşması, açık oturum, münazara, konferans gibi konuşma türleri hazırlık gerektiren konuşmalardır.
Hazırlıklı konuşmada hazırlık, planlama ve sunum aşaması bulunur.

1. Hazırlık

a. Konuyu, amacı ve hedef kitleyi belirleme: Konuşma için birinci aşama konunun belirlenmesidir. Konu belirlendikten sonra ikinci aşamada amaç belirlenir. Konuşmacı, konuya göre amacı belirler. Konunun önemli görülen noktası amacı oluşturur. Amaç, konuşmacının ulaşmak istediği hedeftir. Konuşmacının ulaşmak istediği hedef, bir gerçeği dinleyicilere öğretmek, bilgi ve deneyimleri paylaşmak, kimi gerçekleri ortaya çıkarmak, yerleşik kanı ve düşünceleri değiştirmek olabilir.
Konuşmacı, hedef kitlenin bilgi düzeyini, ilgi alanlarını öğrenmelidir. Hedef kitlenin özelliklerinin bilinmesi mesajların onların anlayabileceği şekilde verilmesini sağlar. Hedef kitlenin öğrenim durumu, yaş dilimi, temsil ettiği sosyal çevre konuşmacının hitap tarzını etkiler.
b. Konuşma konusuyla ilgili gözlem, inceleme veya araştırma yapma: Konu ile ilgili farklı kaynaklardan bilgi toplanır, gözlem ve inceleme yapılır. Amaç, hedefe ulaşmayı sağlayacak destekleyici bilgilerin elde edilmesidir. Çeşitli kaynaklardan toplanan bilgiler, gözlemler bir araya getirilerek düzenlenir.

2. Planlama

a. Konuşmanın temel bölümlerini belirleme: Hazırlık aşamasında gözlem, inceleme ve araştırma sonucu elde edilen bilgilerin konuşmada hangi bölümde nasıl kullanılacağı belirlenir. Konuşmanın giriş, gelişme ve sonuç bölümleri belirlenir.
b. Her bölümde vurgulanacak hususları belirleme: Giriş, gelişme ve sonuç bölümlerinde konuyla ilgili hangi bilgilerin verileceği belirlenir. Konuşma sırasında verilecek mesajların hangi bölümde verileceği planlanır.
c. Konuşma içeriğini süreye göre düzenleme: Konuşmacı, konuşma süresini hedef kitleyi sıkmayacak şekilde ayarlamalıdır. Konuşma çok kapsamlı tutulursa konunun özüne inilemez. Konuşmacı hızlı konuşmak zorunda kalır.
ç. Konuşma metnini ve notlarını hazırlama: Konuşma metni için elde edilen bilgiler mantıksal bir sıraya konur. Konuşma metni hazırlanırken hedefe ulaşmak için sebep sonuç, kronolojik sıra, sorun çözümü gibi yöntemler belirlenir. Düşünceleri destekleyen istatistiksel bilgilerden yararlanılır. Hazırlanan konuşma metni son olarak gözden geçirilir.
Konuşmaya etkili bir girişle başlanmalı, gereksiz ayrıntılara yer verilmemeli, yalın ve kısa cümleler seçilmelidir. Konuşma planına uygun olarak konuşma kartları hazırlanmalıdır.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

9. Sınıf Ödev Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 165 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
1
confused
0
happy
0
clap
0
love
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!