Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ödev Yayınları

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Ödev Yayınları Sayfa 134

“9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Sayfa 134 Ödev Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Ödev Yayınları Sayfa 134

A. Sözlü İletişim Tür ve Tekniklerini Tanıma

Etkili Dinleme

Dinleme: İletileri anlayabilme, uyarana tepkide bulunabilme etkinliğidir. Belli bir amaç gözetilerek yapılır ve öğrenme yollarından biridir. Amacı belli olmayan dinlemeyle iletişim sağlanamaz. Öğrenmenin gerçekleşmesi etkin dinleme ile mümkündür.
Dinleme; öğrenme, anlama ve zihinsel becerileri geliştirmede önemli bir araçtır. İnsan, günlük hayatta en çok konuşmaya ve dinlemeye zaman ayırır. Etkili dinlemede söylenilenleri duymak yetmez, bu söylenenleri kavramak ve değerlendirmek de gerekir.
Dinleme bazı tekniklere dayalı olarak gerçekleşir. Bunlar; not alarak dinleme, empati kurarak dinleme, seçici dinleme, eleştirel dinleme vb. dir.

Dinleme Türleri

Aktif dinleme: Bilinçli şekilde yapılan, sürekli geri bildirimle desteklenen dinlemedir. Dinleyici konuşmacıya doğrudan soru sorabileceği gibi anladığını belirtmek için yüz ifadeleri, el ve kol hareketleri, bedenin duruş tarzıyla da geri bildirimde bulunabilir. Bu gibi sözsüz mesajlar da iletişimin bir parçasıdır.

Pasif dinleme: Herhangi bir tepki vermeden dinleme durumudur. Pasif dinlemede konuşan aktif, dinleyen pasiftir. İletişim sürecinde dönüt yoktur.

Not alarak dinleme: Dinleme yoluyla elde edilen bilgiler uzun süre hafızada kalmaz. Öğrenilenlerin unutulmaması için zaman zaman tekrar edilmesi gerekir. Bilgiyi saklamanın ve ileride anımsamanın etkili yollarından biri not almaktır. Konuşma sırasında alınan notlar hem bilginin saklanmasında hem bilgiye ulaşma konusunda yararlı olacaktır.
Not tutmanın bir diğer faydası da dinleyicinin aktif olarak konuşma üzerinde yoğunlaşmasını sağlamasıdır.
Dinleme ile not alma arasında bir denge gözetilmelidir. Çok ayrıntılı not alma, anlatılanları anlamayı güçleştirir, dinlemeyi olumsuz etkiler. Konuşmanın konusu, ana düşüncesi ve önemli bölümleri, temel kavramları not alınmalıdır.
Empati kurarak dinleme: Empati, iletişim kurmada çok önemli bir kavramdır. Empati, bir insanın kendisini, karşısındaki insanın yerine koyarak onun duygularını ve düşüncelerini doğru olarak anlamasıdır. Empati kuran dinleyici, kendisini konuşmacının yerine koyar. Onun neler hissettiğini anlamaya çalışır. İyi dinler, duyarlı davranır, başkasının bakış açısını anlar.
Empati, ön yargılı dinlemeyi engeller.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

9. Sınıf Ödev Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 134 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
1
unlike
1
angry
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!