Evvel Cevap
9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Meb Sayfa 61
9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Meb Yayınları
9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Meb Sayfa 61

“9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Sayfa 61 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 61

Soru: 4) Dinlediğiniz/izlediğiniz mülakattan alınan cümlelerde kullanılan düşünceyi geliştirme yollarını bularak cümlenin karşısına örnekteki gibi yazınız.

  • Cevap:

Öğretmenin çok hoşuna gitti. Ramize Hanım diye bir hocamız vardı ve sanata ağırlık veriyordu. Yani bazıları matematikçi olur. Bu hoca daha bir resim, işte el işleri falan onlara daha düşkündü. . (Karşılaştırma)

O eğik bir ağaç biçiminde e harfi vardır, güzel bir yazıdır. Onun grafik tarafı var, Rıfat’ın da kroki çizme gibi yetenekleri var. Ondan sonra o kapağı turuncu seçtik. Çok da çarpıcı bir renk. Arkaya da benim bir resmim kondu. (Benzetme)

Tarık Buğra imzasız olarak bir mektup yazmış bana, elden göndermiş, işte diyor ki: Şimdiden vitrine çıkacak hikâyeler bunlar, diye güzel bir övgü var ama imzasını atmamış. Hani siteme koyacaktım ama imzasız. (Tanık gösterme)

Soru: 5) Dinlediğiniz/izlediğiniz mülakat, aşağıdaki ölçütleri karşılıyorsa evet, karşılamıyorsa hayır bölümlerini işaretleyiniz.

  • Cevap:

Kullanılan dil açık ve anlaşılırdı.
Türkçe etkili kullanıldı.
Sorularla, sorulara verilen cevaplar tutarlıydı.
Konuşanların ifade ve ikna yetenekleri güçlüydü.
Sanatçı, düşüncelerini örneklerle destekledi.

Soru 6) 

Soru: a) Dinlediğiniz/izlediğiniz mülakattan ve San’at adlı şiirden alınan bölümleri okuyunuz.

  • Cevap:

Mehmet Narlı: İlk hikâye nerde yayımlandı, hatırlıyor musun?
Sevinç Çokum:Tabi, şimdi hikâyeler şöyle biraz dosya oldu.
Mehmet Narlı: Yayımlamadan biriktirdiniz.
Sevinç Çokum: Birkaçı da yayınlandı Eflatun, Yelken gibi dergilerde. Sonra Nursel Duruel yazar, benim arkadaşımdı Nursel, bu dosyamı olduğu gibi verdim. Nursel de bana dedi ki ben bunu dayıma göstereyim dedi.

Yalnız senin gezdiğin bahçede açmaz çiçek,
Bizim diyarımız da binbir bahârı saklar!
Kolumuzdan tutarak sen istersen bizi çek,
İncinir düz caddede dağda gezen ayaklar.

Sen kubbesinde ince bir mozayik arar da
Gezersin kırk asırlık bir mabedin içini,
Bizi sarar bir sülüs yazı görsek duvarda,
Bize heyecan verir bir parça yeşil çini…

Soru: b) Metinlerden hareketle günlük dil ile edebî dilin benzerlik ve farklılıklarını söyleyiniz.

  • Cevap:

Benzerlikler: İkisi de insanları anlamak, düşüncelerini ve duygularını ifade etmek için kullanılır. İkisi de kelimelerle kurulmuştur ve anlaşılır olmak için dil kurallarına uygun olmalıdır.

Farklılıklar: Günlük dil daha sade ve anlaşılırdır, insanlar arasında hızlı iletişim kurmak için kullanılır. Örneğin, sohbet ederken kullandığımız dil.

Edebî dil daha süslü ve sanatsal bir anlatıma sahiptir. Şairler, yazarlar düşüncelerini daha etkileyici bir şekilde ifade etmek için benzetmeler, mecazlar kullanır. Örneğin, şiirde geçen “yalnız senin gezdiğin bahçede açmaz çiçek” gibi cümleler günlük hayatta pek kullanılmaz, daha derin bir anlam taşır.

9. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 61 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Ders ve Çalışma Kitabı Cevapları
Benzer İçerikler

Yeni Yorum

  • Demirkapı
    Demirkapı

    Valla çok güzel cevap veriyorlar