

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Meb Sayfa 293

“9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Sayfa 293 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 293
Ders İçi Çalışma
Soru: Aşağıdaki Beni Ben Anlatayım adlı metin bir biyografiden alınmıştır. Âşık Veysel hakkındaki belgeselle bu metni sunuluş şekilleri açısından karşılaştırınız. Aynı türün sunuluş şekilleri arasındaki benzerlik ve farklılıkları gerekçeleriyle söyleyiniz.
BENİ BEN ANLATAYIM
Beylerbeyi’nde doğmuşum, bostanlara karşı bir evde… Yıl, 1895… Babam, mühendis Süleyman Sami bey. Yalnız çizgi adamı, rakam adamı değildi, kafa ve kalb adamı idi de… Ne güzel bir kalemi vardı.
Bir kere eli kalkmadı bana… Bir kere öfke ile bakmadı gözlerime… Bir kere kaşları çatılmadı dargın dargın…
İyi yetişmemi isterdi. İlkokulu bitirir bitirmez, Kuzguncuk’ta (…) mektebine yazdırdı beni: Fransızca öğreneyim diye…
Türkçeyi evde, özel öğretmenler okutuyordu. Dikkat ettiniz mi: Öğretmen demedim, öğretmenler dedim. Çünkü Türkçenin adı Osmanlıca idi benim çocukluğumda ve iki yabancı dil karışığı idi: Arapça, Farsça!
(…)
Arûz’u kulaktan öğrenmiştim: Ses tonlarını bütün incelikleri ile sezen bir işitme gücüm vardı. Edebiyat Fakültesinde imtihan verirken, üç büyük profesörümüz, Ali Ekrem, Ferit Kam, Fuat Köprülü, Bakî’nin Kanunî Sultan Süleyman’a mersiyesini, önümdeki kitabı kapayıp gürül gürül ezbere okuyuşuma şaşmıştılar!
Ali Ekrem’in:
“Çocuk, sen galiba aruz biliyorsun?” sorusuna:
“Evet efendim,” der demez, âdeta öfke ile:
“Ne münasebet?”
Deyişine, kendisi de, öteki profesörler de, ben de gülmüştük…
Yusuf Ziya Ortaç Beni Ben Anlatayım
- Cevap:
Benzerlikler: Hem “Beni Ben Anlatayım” metni hem de Âşık Veysel hakkındaki belgesel biyografik özellik taşıyan çalışmalardır. Her iki metin de yazarlarının kişisel yaşamlarından, ailelerinden, geçmişlerinden ve erken yaşlardaki etkilerinden bahseder. Ayrıca her iki metinde de sanatçıların sanatla olan ilişkileri vurgulanır.
Farklılıklar: “Beni Ben Anlatayım” metni daha edebi bir dil kullanarak bireysel deneyimleri ve anekdotları derinlemesine işler. Metin, yazarı doğrudan konu alarak kendi hayatına dair özel bir bakış açısı sunar. Âşık Veysel hakkındaki belgesel ise görsel ve işitsel ögelerle zenginleştirilmiştir. İzleyicilere daha çok anlık sahneler ve seslerle yazarın hayatına dair bir anlatım sunar.
Çıkış Kartı
Soru: Dinlediğiniz/izlediğiniz çok modlu metinden hareketle otobiyografi türü hakkında öğrendiğiniz veya önemli bulduğunuz üç bilgiyi yazınız.
- Cevap:
➢ Otobiyografi, yazarın hayatını kendi gözünden ve kişisel deneyimlerinden yola çıkarak anlatan bir yazı türüdür.
➢ Bu türde yazar yaşamındaki önemli olayları, insanları ve izlediği yolu anlatır.
➢ Otobiyografiler, insanın kendi geçmişine dair iç bir gözlem sunar ve okuyucuya yazarın düşünce gelişimini gösterir.
Soru: Dinlediğiniz/izlediğiniz çok modlu metinden hareketle otobiyografi türü hakkında merak ettiğiniz veya daha fazla bilgi almak istediğiniz konuyla ilgili iki soru yazınız.
- Cevap:
➢ Otobiyografi türü sadece yazılı mı olabilir, yoksa görsel ve işitsel unsurlar da bu türde yer alabilir mi?
➢ Otobiyografilerde yazarın öznel bakış açısının ne kadar gerçekliği etkilediği konusunda daha fazla bilgi almak isterdim.
Soru: Dinlediğiniz/izlediğiniz çok modlu metinden hareketle otobiyografi türü hakkındaki bir ”*** görüşünüzü paylaşınız.
- Cevap: Bence otobiyografi kişisel bir belgesel gibi düşünülebilir. Çünkü yazarı ya da anlatıcısını tanımak, onun yaşamına dair derinlemesine bilgi edinmek, bir insanın dünyasına yolculuk yapmak gibidir.
9. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 293 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.
Yeni Yorum