Evvel Cevap
9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Meb Sayfa 291
9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Meb Yayınları
9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Meb Sayfa 291

“9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Sayfa 291 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 291

Ders İçi Çalışma

Soru: Aşağıda Âşık Veysel isimli belgeselden alman cümleler yer almaktadır. Bu cümlelerde kullanılan anlatım biçimlerini tespit ederek anlatım biçimlerinin metnin üslubuna katkılarını gerekçesiyle yazınız.

  • Cevap:

a) “Ben, Şarkışla ilçesinin Sivrialan köyünde 1894’te dünyaya gelmişim. Dünyaya gelişimde annem koyun sağmadan gelirken yol üzerinde dünyaya getirmiş beni. Yedi yaşma kadar ben de herkes gibi koştum, serptim, güldüm, oynadım. Yedi yaşımda çiçek hastalığından gözlerimi kaybettim. Babam rahmetli, bir saz bulmuş, getirdi. İşte evvel malum köylerde radyo gramafon yok. Bu; düğünlere götürürler, eğlenti yerlerine götürürler, ihtibar (itibar) ederler diye bunu düşünerek bir saz getirdi. Verdi. Ama işte o andan bu ana çalıp söylüyorum. Yaş yetmiş beş. Yetmiş beş senelik hayat bir günde bir saatte, bir senede hatta tükenmez.”

  • Anlatım biçimlerinin metnin üslubuna katkısı: Öyküleme anlatım biçimi kullanılmıştır. Olayların dile getirilmesi metni akıcı bir hale getirmiştir.

b) “Benim görüşlerim şöyle: Misal olarak anlatıyım. Bir meyve çiçek açtığı zaman çiçek dökülür. Çağla ismi verirler o meyveye. Nihayette zaman gelir, meyve tam kemalini bulur. Ondan sonra kokusu, lezzeti temamen yerine gelir. O herhangi bir meyve olduğunu herkes bilir. Bu yaşta böyle oluyor galiba.”

  • Anlatım biçimlerinin metnin üslubuna katkısı: Metinde örnekleme kullanmıştır.  Dile getirilen düşünce somutlaştırılmış ve anlaması kolaylaştırılmıştır.

c) “Gözlerim açık olduğu zamanlarda kömürü görmüştüm siyah diye onu tanıyorum. Fakat o gördüğüm gibi değil. Şimdi içerimde canlanan kafamda canlanan o siyahın bir insanların terbiyesiyle bir parlaklık meydana getirmiş ama siyah aslında ama onda bir ziya, parlayan ışık gibi bir şey var. Kırmızıya gelince; kırmızı da babam rahmetli kafa kâğıdı diye birisini getirdi, okutuyordu. Kırmızıyı o kâğıdın üzerinde gördüm. O rengi de yani kan rengine benzetiyorum.”

  • Anlatım biçimlerinin metnin üslubuna katkısı: Metinde öyküleme ve betimleme kullanılmıştır.  Bu teknikler metnin anlaşılmasını kolaylaştırılmış ve daha etkileyici hale getirilmesini sağlamıştır.

ç) “Evet, şimdi eğer gözlerim olsa idi, ben toprağı göremeyecektim, toprağın özelliklerini bilmeyecektim. Çiğneyip geçecektim toprağı. Taş koyman dediğimin sebebi şu: Ben öldükten sonra üzerimde otlar bitsin, çiçekler açsın. Taş kapatır, çimento kapatır, hiç kimse istifade edemez. Yalnız benim toprağım da milletime hizmet etsin. Ordaki biten otlardan koyun yesin et olsun. Kuzu yesin süt olsun. Arı yesin arı götürsün bal olsun. Ben orda taşın altında yatmakla bir istifadem yok, düşüncem bu. Bunun için üstümü kapatmayın, diye her an rica ediyorum çocuklarıma.”

  • Anlatım biçimlerinin metnin üslubuna katkısı: Metin de açıklama anlatım biçimi kullanılmıştır.  Böylece düşünceler sebepleri ile birlikte açıklanabilmiştir.

9. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 291 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Ders ve Çalışma Kitabı Cevapları
Benzer İçerikler

Yeni Yorum