Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Meb Yayınları

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Meb Sayfa 29

“9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Sayfa 29 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 29

Fark Edelim

Okuduğunuz şiirde köşe kelimesi, gönlü sembolize etmektedir. Sembol, duyularla ifade edilemeyen bir şeyi belirten somut nesne veya işarete verilen addır. Edebî söyleyişin inceliğini yansıtan metinlerde kullanılan dil, günlük dilden farklı olarak çok anlamlı bir yapıya sahiptir. Sanatçılar; eserlerinde kelimeleri, kelime gruplarını ve cümleleri kendilerine özgü bir kullanımla farklı anlamlara gelecek şekilde dönüştürür. Bu dönüşüm sonucunda da imge ortaya çıkar, imgelerin şiirde kullanımı ise edebî sanatların oluşumuna zemin hazırlar.

Ders İçi Çalışma

Soru: Aşağıda dizelerde geçen bazı edebî sanatların açıklaması verilmiştir. Bu edebî sanatların şiirlerin anlatımına sağladığı katkıyı size ayrılan bölüme yazınız.

  • Cevap:

Dizeler

Ah bu türküler
Türkülerimiz
Ana sütü gibi candan
Ana sütü gibi temiz
Türkülerde tüter dağ dağ, yayla yayla
Köyümüz, köylümüz, memleketimiz.

Bedri Rahmi Eyüboğlu

Edebî Sanatın Açıklaması

Yandaki dizelerde şair, türküleri candan ve temiz oluşu bakımından ana sütüne benzetmiştir.

Teşbih (benzetme), sözü etkili kılmak için aralarında benzerlik ilgisi bulunan iki varlık ya da kavramdan nitelikçe zayıf olanı güçlü olana benzetmektir. Teşbihin temel öğeleri, benzeyen ve benzetilen; yardımcı öğeleri ise benzetme yönü ve benzetme edatıdır. Teşbihte nitelikçe zayıf olan unsur benzeyen, nitelikçe güçlü olan unsur ise benzetilendir. Benzetme yönü, güçlü olandan zayıf olana aktarılan özelliktir. Benzetme edatı; gibi, kadar, sanki vb. edatlardır. Bir teşbihte benzeyen ve benzetilen bulunmak zorundadır.

Edebî Sanatın Dizelere Kattığı Anlam Zenginliği: Türkülerin milletin katıksız, saf bir şekilde kültüründen meydana geldiğini, içinde yabancı hiçbir unsur bulunmadığını anlatmak için anne sütüne benzeterek anlamı zenginleştirilmiştir.

******

Dizeler

Gözlerin kararan yollarda üzgün
Ve bir zambak gibi beyazdır yüzün;
Süzülüp akasya dallarında gün
Erir damla damla ayaklarında.

Ahmet Muhip Dıranas

Edebî Sanatın Açıklaması

Damlamak suya ait bir özelliktir. Şair, bu dizelerde gün ışığını su damlalarına benzetmiştir. Dizelerde sadece benzeyen gün verilmiş, kendisine benzetilen su damlalarını okuyucunun zihninde tamamlaması istenmiştir. Buna benzer şekilde şiirin dizelerinde benzeyen unsurunun kullanılmasıyla kapalı istiare (eğretileme) sanatı yapılır. Sadece benzetilen söylenerek yapılan sanata da açık istiare (eğretileme) adı verilir.

Edebî Sanatın Dizelere Kattığı Anlam Zenginliği: Gün ışığına damlama özelliği kapalı istiare yoluyla verilmiştir. Benzetmede verilmeyen su kelimesini okuyan kişi kendisi keşfeder. Bu keşif okuyucuya edebî zevk verir ve anlamı zenginleştirir.

9. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 29 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2025 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
2
unlike
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!