9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Meb Sayfa 289
“9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Sayfa 289 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 289
Aşık Veysel Şatıroğlu
Âşık Veysel, Sivas’ın Şarkışla ilçesine bağlı Sivrialan köyünde dünyaya gelir. Çiftçi olan babası Ahmet Efendi, onun bir sanat sahibi olmasını istediği için Âşık Veysel’e bir saz alır. Âşık Veysel, usta âşıklardan ders alarak sanatını geliştirir.
1928 yılından itibaren âşıklık geleneğine uyarak çeşitli kasaba ve şehirleri dolaşmaya başlar. Sivas’ta görev yapan Ahmet Kutsi Tecer sayesinde adını duyurur. Cumhuriyet’in 10’uncu yıl dönümünde Cumhuriyet Destanı adlı şiirini Atatürk’e okumak üzere üç ayda yürüyerek Ankara’ya gelir.
Âşıklık geleneğinin son büyük temsilcilerinden olan Âşık Veysel; vatan ve insan sevgisi, ilahi aşk, doğa sevgisi, tasavvuf ve toplumun kültürel değerleri gibi konuları işlediği şiirlerini sade ve samimi bir üslupla yazar.
Eserlerinden Bazıları
Şiir: Deyişler, Sazımdan Sesler, Dostlar Beni Hatırlasın.
Benim Gözümden Âşık Veysel
Soru: Âşık Veysel’in biyografisinden ve incelediğiniz Âşık Veysel adlı belgeselden yaptığınız çıkarımlardan hareketle aşağıda verilen parçalardan hangisinin Âşık Veysel’e ait olabileceğini gerekçesiyle yazınız.
I. Şiir
Ben gidersem sazım sen kal dünyada
Gizli sırlarımı aşikar etme
Lal olsun dillerin söyleme yada
Garip bülbül gibi ah ü zaretme
II. Şiir
Her gün başka ahenkte söylediğin şarkılar
İnandırmıştı beni ömrümün düğününe.
Ne yazık, şimdi her dal hasretinle hışırdar!
Ah, nasıl inanmıştım ömrümün düğününe
- Cevap:
9. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 289 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.