Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Meb Yayınları

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Meb Sayfa 268

“9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Sayfa 268 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 268

Soru: 5)

Soru: a) Aşağıdaki tabloda Mehmet Kaplan’ın Parasız Yatılı adlı hikâyenin yazarı Füruzan’a yönelik değerlendirmeleri yer almaktadır. Mehmet Kaplan’ın Füruzan’ın üslubu hakkındaki değerlendirmelerini bularak örnekteki gibi işaretleyiniz

  • Cevap:

() Yazar, hikâyesinde, anne ve kızın fakir hayatlarını, çektiği sıkıntıları, hayal ve ümitlerini tasvir etmek suretiyle, okuyucuda acıma duygusu uyandırmaya çalışır, bu arada bazı sosyal meseleler üzerinde de düşündürür.
() Yazar, bu anlatış tarzı ile, bu basit vak’a ve basmakalıp konuyu tesirli hâle getirir.
() Hikâyeci, küçük hadiselerle, toplumun kayıtsızlık ve anlayışsızlığını da duyurmaya çalışır.
() Yazar, anne ile kızın hayatında, esas olarak, hâdiselerin yeni ve taze olarak idrak olunduğu iki ânı seçiyor: a) Annenin hastabakıcı olması, b) Kızın parasız yatılı okula girmesi. Bu iki an, yoksulluktan kurtuluş, hayal ve ümit anlarıdır. Bu geçiş veya bekleyiş anları, hikâyeci- ye, içinde yaşanılan durumu daha canlı bir şekilde tasvir imkânını verir.
() Yazar, hadiseleri objektif değil, sübjektif olarak anlatmak suretiyle, onlara, anne ve kızının heyecan, korku, ümit, hülya, safiyet ve isyanlarını da katıyor.
() Yazar, bu arada çağrışım yolu ile kız çocuğunun okuldaki hayatına da telmihte bulunuyor.
() Hikâyede dış konuşma veya konuşmaların içten tekrarı geniş bir yer tuttuğu için, yazar, sade, gerçekçi bir üslup kullanır. Kendisi bir durumu veya ruh halini anlatırken, kısa, orijinal ifadeler bulur.
() Annesi hastahaneye gideceği gece, kız çocuk “annesinin ısıtan kokusunu duymak için” iyice sırtına sokulur. “Isıtan koku” tamlamasına günlük dilde rastlanılmaz. Ertesi sabah, küçük kız, masada otururken, gün ışığını şöyle görür. “Kış aydınlığı patiska perdelerden geçip, köşeli, üşütücü yayılmıştı.” Bu cümlede zarf olarak kullanılan “köşeli” ve “üşütücü” sıfatları yayılan aydınlığa yadırgatıcı bir hava katar.
() Kahramanlarının yaşantılarını gerçekçi bir bakışla tasvir eden yazar, kendisini gizler. Fakat anlatış tarzı gösterir ki, duygu ve düşüncesi her an onlarla beraberdir. Her şeyi onların gözü ile görür ve duyar. Füruzan, anlatış tarzı ile fakir, yoksul, yalnız, zavallı anne ile kızın hallerini yakından duymayı başarmıştır.
() Annenin hastahanede baş hemşire ile konuşmasını aktaran paragraf, hem hastahane hayatını, hem baş hemşirenin dünya görüşünü, hem de annenin fizik yapısı ile kızına bakış tarzını veriyor. Bu yoğun ve karmaşık anlatış tarzı, hikâyenin dar çerçevesini kendi içinden genişletiyor, değişik zaman ve mekânlara pencereler açıyor.

Soru: b) Eleştirmenin, Fürüzan’ın üslubu hakkındaki değerlendirmelerinden edindiğiniz bilgileri söyleyiniz.

  • Cevap:

Soru: c) Edindiğiniz bilgilerden hareketle eleştirmenin hikâyenin yazarını başarılı bulup bulmadığını gerekçesiyle yazınız.

  • Cevap:

9. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 268 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2025 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!