Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Meb Yayınları

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Meb Sayfa 266

“9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Sayfa 266 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 266

Soru: 3) Okuduğunuz Parasız Yatılı adlı metinde anlamını bilmediğiniz sözcükleri tespit ediniz. Okulunuzun bilişim teknolojileri öğretmeni rehberliğinde ortak bir dijital pano oluşturunuz. Oluşturduğunuz dijital panoda anlamını bilmediğiniz kelimeleri ve anlamlarını paylaşınız.

  • Cevap:

Kronolojik: Olayların zaman sırasına göre sıralanması.

Aksetmek: Yansıma; bir olayın, durumun veya ışığın geri dönüşmesi.

Hülya: Hayal, güzel ve hoş düş.

Safiyet: Temizlik, içtenlik, samimiyet.

Yalaz: Alevin yükselen ve dalgalanan kısmı; parlak ışık.

Telmih: Dolaylı bir şekilde bir olaya, kişiye ya da esere gönderme yapma.

Metnimizi Anlayalım

Soru: Aşağıdaki soruları Parasız Yatılı adlı metne göre cevaplayınız.

Soru: 1) Mehmet Kaplan’ın yazdığı Parasız Yatılı adlı eleştiri yazısının içerik ve yapı özelliklerini yazınız.

  • Cevap:

İçerik: Mehmet Kaplan, Füruzan’ın “Parasız Yatılı” hikâyesini sosyal, psikolojik ve edebî açılardan değerlendirir. Hikâyede ele alınan toplumsal eşitsizlikler, aile ilişkileri ve güçlü duygusal anlatım üzerinde durur. Ayrıca eserin dönemin Türk toplumunu yansıtma gücüne dikkat çeker.

Yapı: Mehmet Kaplan, eleştirisinde mantıklı bir sıralama ve anlaşılır bir dil kullanır. İlk olarak hikâyeyi tanıtır, ardından yazarın üslubuna dair tespitlerde bulunur ve en sonunda eserle ilgili genel bir değerlendirme yapar.

Soru: 2) Eleştirmen Mehmet Kaplan’ın “Hikâyede vak’a basit, konu basmakalıp olmakla beraber, anlatış tarzı yenidir. ” cümlesini metinden hareketle açıklayınız.

  • Cevap: Mehmet Kaplan’ın cümlesinde, hikâyenin konusunun sıradan ve basit olmasına rağmen, Füruzan’ın anlatım tarzıyla bu basitliğe derinlik kazandırdığı vurgulanmaktadır. Füruzan, duygusal detaylara ve karakterlerin ruh hâllerine yoğunlaşarak okuyucuyu etkiler.

Soru: 3)

Soru: a) Aşağıdaki bölümden hareketle eleştirmenin hikâye sanatı hakkındaki görüşlerini açıklayınız.

“Hikâye sanatında önemli olan vak’a veya konudan çok anlatış tarzıdır. Çocuklar, aşk, aile hayatı, fakirlik, keder, sevinç, açlık, hayal, ümit gibi hadise ve konular, insanlığın yaşadığı, tanıdığı, bildiği şeylerdir. Bununla beraber onlara karşı kayıtsız kalamayız. Fakat onlara eğer basmakalıp bir gözle bakarsak, duygularımız katılaşır. Bundan dolayı sanatçılar, yeni bakış, yeni anlatış tarzları ile, bizi ona karşı duyarlı kılar ve onlar üzerinde yeniden düşündürür.”

  • Cevap: Eleştirmen hikâyede konudan çok, anlatış tarzının önemli olduğunu söylüyor. Mesela çocukluk, aşk, fakirlik gibi konular her zaman var ama eğer bu konulara sıradan bir şekilde bakarsak onları önemsememeye başlarız. Sanatçılar ise bu olaylara farklı bir açıdan bakarak ve yeni bir şekilde anlatarak bizi etkiler, yeniden düşündürür. Yani bir hikâyeyi güzel yapan şey, ne anlattığı değil nasıl anlattığıdır.

Soru: b) Mehmet Kaplan’ın görüşlerinden ve önceki temalarda öğrendiklerinizden hareketle sizce hikâye sanatında önemli unsur nedir? Görüşlerinizi yazınız.

  • Cevap: Bence hikâye sanatında önemli olan şey olayların nasıl anlatıldığıdır. Konular her zaman benzer olabilir; aşk, aile, fakirlik gibi konuları herkes bilir. Ama bir yazar, bunları farklı bir bakış açısıyla anlatınca hikâye etkileyici olur. Yazarın dili, üslubu ve olaylara yaklaşımı hikâyeyi özel kılar. Sadece ne anlatıldığı değil nasıl anlatıldığı da okuyucuyu derinden etkiler.

9. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 266 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2025 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
23
unlike
13
clap
6
love
6
sad
4
angry
3
confused
1
happy

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!