Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Meb Yayınları

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Meb Sayfa 246

“9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Sayfa 246 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 246

Soru: Adamcağızın benim hesabıma kızmakta, telaş etmekte hakkı varmış. Akşama doğru iş bütün tafsilatıyla anlaşıldı. Maarif müdürü, Huriye Hanım’ı tutuyormuş. Nezarete yazdığı tezkerede onun daha kıdemli bir muallim olduğunu ileri sürerek benim başka bir yere kaldırılmamı istemiş. Fakat, nezaret, nedense beni bırakıp ortağımı ileride açılacak başka bir yere göndermeyi muvafık görmüş. Okuduğunuz paragrafta yer alan yabancı kökenli kelimelerin kullanılması, paragrafın okunmasını nasıl etkilemiştir? Yazınız.

  • Cevap: Yabancı kökenli kelimeler, paragrafın anlamını kavramayı zorlaştırabilir. Örneğin, “tezkere, tafsilat, muvafık görmek” gibi kelimeler günlük dilde yaygın olmayan sözcükler olduğu için metin okuma hızını düşürebilir. Ancak dönemin edebi üslubunu yansıtması açısından metne özgün bir hava katmıştır.

SoruEn ehemmiyetsiz bir hülyayı, en sönük bir hatırayı aylarca hasta, muğlak ruhuna gıda yapan bir hayalperest için bu kadar ümit, bu kadar acı fazlaydı. Uzun baygınlıklardan uyanmış hastaların hiçbir şey anlamayan, düşünmeyen gözleriyle karanlığın içinde etrafına bakınıyor, sık sık göz kapaklarını açıp kapıyordu. Okuduğunuz paragrafta duygu ve düşüncelerin kısa ve kesin cümlelerle dile getirilmemesi, anlatımda uzun cümlelere yer verilmesi ve sanatlı bir söyleyişin tercih edilmesi paragrafın anlatımını nasıl etkilemiştir? Düşüncelerinizi gerekçeleriyle söyleyiniz.

  • Cevap: Uzun ve sanatlı cümleler, metne estetik bir değer katar ancak anlatımı ağırlaştırır. Paragraftaki yoğun betimlemeler okuyucunun duyguları daha derinden hissetmesini sağlar. Fakat bu tarz bazı okuyucular için yorucu ve anlaşılması güç olabilir.

SoruBir tesadüf eseri olarak Manastırlı komşum da, benimle aynı günde B…den ayrıldı. Fakat o, herhâlde benden çok daha acınacak bir vaziyette olarak… Okuduğunuz paragrafın anlatımında gereksiz sözcüklerin kullanılması, paragrafın anlatımını nasıl etkilemiştir? Düşüncelerinizi gerekçeleriyle söyleyiniz.

  • Cevap: Gereksiz sözcükler, paragrafın akıcılığını azaltır ve okuyucunun dikkatini dağıtır. Metni uzatır. Daha öz bir anlatım tercih edilseydi metnin etkileyiciliği korunurken okunabilirliği de artabilirdi.

9. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 246 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2025 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!