Evvel Cevap
9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Meb Sayfa 233
9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Meb Yayınları
9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Meb Sayfa 233

“9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Sayfa 233 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 233

Soru: c) Çalıkuşu adlı romanın en beğendiğiniz bölümünü betimleyici ya da açıklayıcı bir paragraf olarak yazınız.

  • Cevap: Munise’nin evden kaçıp karlı havada donma tehlikesi geçirdiği bu bölümde, Feride’nin gece aniden duyduğu garip bir sesi ve bu sesin ardından yaşadığı korku ve merakı betimleniyor. Feride zamanın nasıl geçtiğini fark etmeden aniden duyduğu sesin kaynağını anlamaya çalışırken büyük bir tedirginlik hissediyor. Sesin rüzgârdan mı yoksa başka bir şeyden mi kaynaklandığını anlayamıyor, bu da bir belirsizlik yaratıyor. Hatice Hanım’la birlikte sesin kaynağını araştırmaya karar veriyorlar ve sonunda sesin Munise’ye ait olduğunu fark ediyorlar. Bu sahne Feride’nin duyduğu korkuyu ve dış dünyaya karşı duyduğu hassasiyeti vurgular. Aynı zamanda karakterlerin birbirine olan bağlılıklarını ve karşılaştıkları gizemli durumlardaki birlikte hareket etme refleksini de gösteriyor.

Soru: 2) İkinci ve üçüncü temada okuduğunuz Forsa ve Eskici adlı hikâyelerle bu temada okuduğunuz Çalıkuşu adlı romanı dil ve anlatım özelliklerine göre karşılaştırınız. Ulaştığınız sonuçları yazınız.

  • Cevap: Forsa, Eskici ve Çalıkuşu eserleri dil ve anlatım açısından farklılıklar gösterir. Forsa ve Eskici, daha sade ve doğrudan bir dil kullanırken kısa hikâyelerde olaylar hızla gelişir. Forsa tarihi bir temayı işler. Eskici memleket özlemi ve dil sevgisi üzerine yoğunlaşır. Çalıkuşu ise daha uzun bir roman olup, Feride’nin gözünden toplumsal ve bireysel mücadeleleri derinlemesine işler. Dil bakımından Çalıkuşu, uzun cümleler, iç çözümlemeler ve betimlemelerle daha sürükleyici bir anlatıma sahiptir. Üç eser de toplumsal temalar işlerken anlatım biçimleri ve karakter gelişimleri açısından farklılıklar gösterir.

Soru: 3) Sizce bir metinde üslup özellikleri belirlenirken nelere dikkat edilmelidir? Yazınız.

  • Cevap: Öncelikle kullanılan dil ve kelime seçimi metnin üslubunu belirlemede etkili olur. Yazarın kelime dağarcığı, basit mi yoksa karmaşık mı bir dil kullandığı, argo ya da edebi terimler kullanıp kullanmadığı, cümle yapıları, kısa ve öz cümleler ile uzun, dolaylı cümleler arasındaki farklar metnin akışını ve anlatım biçimini etkiler. Kullanılan bakış açısı ve anlatıcı da üslubu etkiler.

9. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 233 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Ders ve Çalışma Kitabı Cevapları
Benzer İçerikler

Yeni Yorum