Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Meb Yayınları

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Meb Sayfa 221

“9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Sayfa 221 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 221

SoruFeride’nin geçmişe dair ilk hatırladıkları, Musul civarındaki bir köyde karşılaştığı ve deniz kadar uçsuz bucaksız bir göl olarak algıladığı küçük bir su birikintisi, hasta annesi, sert mizaçlı bir subay olan babası, annesinin hastalığı sebebiyle kendisine bakan Fatma adındaki kadın, süvari neferi Hüseyin ve bu kişilerle Musul, Bağdat, Kerbela gibi yerlerde yaşadığı bazı olaylardır. Feride’nin babası Binbaşı Nizamettin Bey, hasta olan eşi ölünce altı yaşındaki kızını İstanbul’a büyükannesinin yanına gönderir. Feride’nin büyükannesi de vefat edince kızını yatılı bir kız mektebine vermek zorunda kalır. Küçüklüğünden beri bir hayli hareketli ve afacan olan Feride’nin adının Çalıkuşu’na çıkması, romanın bu bölümünde anlatılır. Feride’ye niçin Çalıkuşu adı takılmıştır? Yazınız.

  • Cevap: Feride’ye Çalıkuşu adı yatılı okuldayken çok hareketli, yaramaz ve kıpır kıpır bir çocuk olduğu için takılmıştır. Arkadaşları onun sürekli koşuşturup durmasını, şen şakrak hâlini ve afacan tavırlarını çalıların arasında sıçrayıp duran bir kuşa benzetmişlerdir. Bu lakap Feride’nin neşeli ve özgür ruhunu yansıtır.

SoruFeride, on iki yaşında babasını da kaybeder ve daha da yalnız kalır. Reşat Nuri Güntekin’in romanı Feride’yi sürekli yalnız bırakacak şekilde kurgulamasının gerekçeleri neler olabilir? Yazınız.

  • Cevap: Reşat Nuri Güntekin, Feride’yi yalnız bırakarak onun güçlü ve bağımsız bir karaktere dönüşmesini vurgulamak istemiştir. Bu yalnızlık, Feride’nin hayata karşı direnç geliştirmesine ve kendi ayakları üzerinde durmasına olanak sağlar.  Yalnızlık, Feride’nin hikâyesine hüzünlü bir derinlik de katmaktadır.

SoruFeride, yaz tatillerini Besime teyzesinin köşkünde geçirmeye başlar. Romanın asıl çatısını oluşturan Kâmran ile ilişkisi de burada başlar. Romanın olay örgüsü, asıl dinamizmini ve manasını da Feride ile Kâmran’nın birbirine olan sevgisinden alır. Feride’nin bu köşkte Kâmran’a karşı olan davranışlarını yazınız.

  • Cevap: Feride, Besime teyzesinin köşkünde Kâmran’a karşı genellikle alaycı ve mesafeli bir tavır sergiler. Onunla sık sık şakalaşır, hatta kimi zaman iğneleyici sözler söyler. Ancak bu davranışlarının altında, Kâmran’a olan sevgisini gizleme çabası vardır. Feride, gururlu bir yapıya sahip olduğu için duygularını açıkça göstermemeye çalışır ve bu, ilişkilerine ayrı bir dinamizm katar.

9. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 221 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2025 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
18
clap
10
love
6
unlike
5
angry
4
happy
2
confused
2
sad

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!