Evvel Cevap
9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Meb Sayfa 187
9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Meb Yayınları
9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Meb Sayfa 187

“9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Sayfa 187 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 187

Falih Rıfkı Atay

İstanbul’da doğar. Genç yaşta yazı hayatına atılan sanatçı, dergi ve gazetelerde yazılar kaleme alır. Kurtuluş Savaşı yıllarında Anadolu’daki mücadeleye destek veren yazılar yayımlar. Savaşın hemen ardından Yakup Kadri Karaosmanoğlu, Halide Edip Adıvar ve Mehmet Asım’la Yunan ordusunun yakıp yıktığı Batı Anadolu’yu dolaşır.
Yaşamı boyunca yazı faaliyetlerine kesintisiz olarak devam eden Falih Rıfkı Atay, Cumhuriyet dönemi Türk dili ve edebiyatının gelişmesine hizmet eder; Türkçenin bir edebiyat ve bilim dili olduğu görüşünü savunur.
Falih Rıfkı’nın Türk gezi edebiyatına önemli katkıları vardır. Gezip gördüğü yerleri ayrıntılarıyla betimlediği gezi yazılarıyla bu alanda bir çığır açar. Falih Rıfkı Atay, gezdiği yerler ile ilgili bazen derinlemesine tanıtımlar yapmayı amaçlar bazen de insanlar ve olaylarla ilgili tespitlerde bulunur. Kendi gözlemleri ve aldığı notlar yanında başka kitaplardan ve yazarlardan da faydalanır. Yazarın başka kaynaklardan faydalanması, eserinin belge niteliği taşımasını sağlar.
Eserlerinden Bazıları
• Anı: Zeytindağı, Çankaya…
• Gezi Yazısı: Kaybolmuş Makedonya, Denizaşırı, Taymis Kıyıları, Bizim Akdeniz.

Benim Gözümden Falih Rıfkı Atay

Soru: Falih Rıfkı Atay’ın biyografisinden ve gezi yazısından yaptığınız çıkarımlardan hareketle aşağıda verilen metinlerden hangisinin Falih Rıfkı Atay’a ait olabileceğini gerekçesiyle yazınız.

  • Cevap:

I. Metin

Geldiğin günden beri gece demezsin gündüz demezsin, yazarsın da yazarsın. Ne bitip tükenmez yazıdır bu! Mektup desem değil, mektup, deftere yazılmaz. Kitap desem değil, bizim bildiğimiz, kitabı saçlı sakallı ulemalar yazar. Sen parmak kadar çocuksun. Öyleyse ne yazarsın böyle durup dinlenmeden?
Bana bu suali soran; otelin ihtiyar odacısı Hacı Kalfa’dır. Bir saatten fazla bir zamandan beri dışarıda şarkı söyleyerek tahta siliyordu, şimdi yoruldu; benimle, kendi dediği gibi, iki satır lakırdı atmaya geldi.

  • Gerekçe: Bu metin bir olay yazısından alınmıştır. Anlatım tarzı yazara benzemiyor.

II. Metin

Yaban ormanların en vahşisi, büyük bir kısmı bu aklık içinde yetişen bu Amazonya ormanlarıdır. Hissiz ve korkunç bir sükûn… Başınızın üstü, hiçbir güneş damlası geçirmeyen, belki Kasırlık karanlık bir kubbe ile kapalıdır. Şayet kayıktan çıkarsanız, ayağınız kâh devrilmiş ağaç cesetlerinin yosunu üzerinde kayar, kâh kokmuş ve kara bir çamura gömülür.

  • Gerekçe: Bu metin bir gezi yazısıdır. Yazar gezi yazısında çığır açan bir yazardır. Anlatım tarzı da yazarın üslubuna benziyor.

9. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 187 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Ders ve Çalışma Kitabı Cevapları
Benzer İçerikler

Yeni Yorum