

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Meb Sayfa 18

“9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Sayfa 18 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 18
Okuma Sonrası
Söz Varlığımız
Okuduğunuz San’at adlı şiirde geçen bazı kelimelerin sözlük anlamları verilmiştir. Bu kelimelerin sözlük anlamları ile okuduğunuz şiirde kazandığı anlamları karşılaştırınız. Farklı anlamda kullanılan kelimeleri örnekteki gibi işaretleyiniz.
Soru: 1) Okuduğunuz San’at adlı şiirde geçen bazı kelimelerin sözlük anlamları verilmiştir. Bu kelimelerin sözlük anlamları ile okuduğunuz şiirde kazandığı anlamları karşılaştırınız. Farklı anlamda kullanılan kelimeleri örnekteki gibi işaretleyiniz.
- Cevap:
Soru: 2) Sizce şair, San ‘at adlı şiirde kelimelere neden farklı anlamlar yüklemiştir? Söyleyiniz.
- Cevap: Şiirlerde daha çok mecaz anlamlar kullanılır. Bu yüzden kelimelere farklı anlamlar yüklenmiştir.
Soru: 3) Okuduğunuz San’at adlı şiirde geçen “san’at, bahâr, mûsikî, mozayik” kelimelerinin güncel yazım şekillerini TDK Güncel Türkçe Sözlük1 ten kontrol ediniz. Bu sözcüklerin metnin aslındaki yazımı ile güncel yazımı arasındaki farklılığın gerekçelerini söyleyiniz.
- Cevap: Gerekçesi: Şiirin yazıldığı dönemde kelimeler bu şekilde kullanıldığı için şair de bu şekilde kullanmıştır.
san’at güncel yazım şekli: sanat
bahâr güncel yazım şekli bahar
mûsikî güncel yazım şekli müzik
mozayik güncel yazım şekli mozaik
Soru: 4) Türk Dil Kurumunun genel ağ sayfasından üç nokta işaretinin kullanım amaçlarını inceleyiniz. Okuduğunuz San’at adlı şiirde kullanılan üç nokta (…) işaretinin doğru kullanılma durumunu değerlendiriniz.
- Cevap: Üç nokta (…) işaretinin kullanım amaçları içinde şiirde kullanıldığı gibi bir kullanım yeri yoktur.
Soru: 1) Şiir deyince aklınıza gelenleri arkadaşlarınızla paylaşınız. Söylediklerinizle San’at adlı şiir örtüşüyor mu? Düşüncelerinizi gerekçeleriyle söyleyiniz.
- Cevap: Şiir deyince duygusal metinler aklıma geliyor. Kafiye, redif gibi ses benzerlikleri kullanılır. Kelimelerin daha çok mecaz anlamları tercih edilir. Bu şiirde de şair ait olduğu ülkesinin sanatı için bu tarz ifadeler kullanmıştır.
Soru: 2) Birinci dörtlükte söyleyiciyi kolundan tutarak çeken kişinin amacı ne olabilir? Söyleyiniz.
- Cevap: Söyleyici dağda engebeli arazilerde yürümeye alışkındır. Düz arazide yürümekte zorlanıyor. Bu yüzden de yanındaki kişi onun kolundan tutuyor.
9. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 18 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.
Arda
2024-10-03 20:33:55Merhaba elinize sağlık
Hımmm çok garip
Semaa
2024-10-02 20:05:43Muqqq