9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Meb Sayfa 178
“9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Sayfa 178 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 178
Ders İçi Çalışma
Soru: 1) Aşağıdaki dörtlüğün dizelerinde bulunan heceleri sayınız. Dizelerdeki hece sayısı eşitliğinin şiire katkısı nedir? Söyleyiniz.
Ben toprak oldum yoluna
Sen aşuru gözedürsin
Şu karşuma göğüs gerüp
Taş bağırlu tağlar mısın?
- Cevap: Şiirdeki her dize sekizer hece sayısına sahiptir. Her dizenin eşit sayıda heceye sahip olması şiirin söyleyiş güzelliğini yani kulağa hoş gelmesini sağlar.
Soru: a) Aşağıdaki dizelerde sessiz harfle biten hecelerin altına örnekteki gibi çizgi (—), sesli harfle biten hecelerin altına ise nokta (.) koyunuz.
- Cevap:
Soru: b) Dizelerde alt alta gelen heceleri karşılaştırınız. Bu hecelerin aynı ses değerine sahip olması, şiirin söyleyişini nasıl etkilemiştir? Söyleyiniz.
- Cevap: Alt alta gelen hecelerin aynı seslerine sahip olması şiire bir söyleyiş güzelliği katmıştır.
Soru: 3) Aşağıdaki şiirin dizelerindeki hece sayıları ve hecelerin ses değeri birbirine eşit midir? Bu durumun şiire katkısını söyleyiniz.
UÇURUM, SU, KIRLANGIÇ
Gözlerin
yükü ağır iki kırlangıç
Bana doğru kalbime doğru
uçan uçan iki kırlangıç.
Kimi zaman değip geçen
kimi zaman çarpıp kalan
karanlık şeylerden aydınlıklar taşıyan
sevinçle kederi
aşkla çileyi
bugünle yarını yansıtan
iki kırlangıç.
Süreyya Berfe
- Cevap: Bu şiirdeki dizelerin hece sayıları ve hecelerin ses değerleri birbirine eşit değildir. Bu şiire daha serbest bir söyleyiş katmıştır.
9. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 178 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.