“9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Sayfa 135 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 135

Soru: 8) Sizce şair Mihriban (Aşk) adlı şiirin son dörtlüğünde aşkı niçin bir kördüğüme benzetmiştir? Yazınız.

  • Cevap: Şair, aşkın anlaşılması ve çözülmesi zor bir duygu olduğunu anlatmak için onu kördüğüme benzetmiştir.

Soru: 9) Şiirdeki ifadelerden hareketle şairin ruh hâline dair çıkarımlarda bulununuz. Arkadaşlarınızla çıkarımlarınızın ortak noktalarını belirleyip yazınız.

  • Cevap: Şair, sevgilisine derinden bağlıdır; özlem, hüzün ve çaresizlik içindedir. Yaşadığı aşkı anlatmakta zorlanmaktadır.

Soru: 10) Dinlediğiniz/izlediğiniz Mihriban (Aşk) adlı şiirin temasını yazınız.

  • Cevap: Şiirin teması aşktır.

Soru: 11) Sizce bu tema şiir dışında hikâye, roman, tiyatro gibi türlerden hangisiyle daha etkili işlenebilir? Düşüncelerinizi gerekçeleriyle yazınız.

  • Cevap: Bence bu tema roman türünde daha etkili işlenebilir. Çünkü romanda kişilerin duyguları ve yaşadıkları olaylar ayrıntılı biçimde anlatılabilir.

Soru: 12) Mihriban (Aşk) adlı şiirde dize sonlarındaki ses benzerlikleri şiirin ahengine nasıl bir katkı sağlamıştır? Söyleyiniz.

  • Cevap: Dize sonlarındaki ses benzerlikleri şiire ritim ve müzikal bir uyum kazandırmıştır. Böylece şiirin akılda kalıcılığı artmıştır.

Soru: 13) Şiirde dizelerdeki hece sayıları birbirine eşittir. Bu eşitliğin gerekçesi ne olabilir? Söyleyiniz.

  • Cevap: Şiir on birli hece ölçüsüyle yazıldığı için dizelerdeki hece sayıları eşittir. Bu eşitlik, şiirin ritmini ve akıcılığını sağlar.

Soru: 14) Şiirde dizelerin dörderli şekilde kümelenmesi şiirin temasına nasıl bir katkı sağlamıştır? Söyleyiniz.

  • Cevap: Her dörtlükte aşkın farklı bir yönü anlatılmıştır. Dörtlükler birbirini tamamlayarak aşk temasının düzenli biçimde işlenmesini sağlamıştır.

Soru:  15) a) Şiirde şair, aşka karşı nasıl bir tutum içerisindedir? Söyleyiniz.

  • Cevap: Şair, aşkı acı veren ama vazgeçilemeyen, sınırlandırılması ve anlatılması zor bir duygu olarak görmektedir.

Soru: b) Şairin bu tutumuna katılıyor musunuz? Düşüncelerinizi gerekçeleriyle yazınız.

  • Cevap: Kısmen katılıyorum; çünkü aşk güçlü ve karmaşık bir duygu olabilir. Ancak insana mutluluk ve umut da verebilir.

Soru: 16) Dinlediğiniz/izlediğiniz Mihriban (Aşk) adlı şiirde hangi edebî sanatlar kullanılmıştır? Söyleyiniz.

  • Cevap: Şiirde benzetme, kişileştirme, tezat ve abartma sanatları kullanılmıştır. Aşkın kördüğüme benzetilmesi benzetme, alevin üşümesi kişileştirme ve tezat, şairin aşk yüzünden gözlerinin görmediğini söylemesi abartma örneğidir.

9. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 135 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.