9. Sınıf Tekrar Testleri Din Kültürü Karma Test Cevapları
9. Sınıf Tekrar Testleri Din Kültürü Karma Test Cevapları Meb Yayınları'na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
9. Sınıf Tekrar Testleri Din Kültürü Karma Test Cevapları
- 1.
- İslam dinine göre Allah; insanları başıboş bırakmamış, peygamberler ve kitaplar göndererek onlara yol göstermiştir. Allah’ın kullarına yol göstererek çeşitli konularda onları bilgi sahibi kılması ise vahiy yoluyla gerçekleşmiştir. Vahiy, gayb âlemi ile ilgili tek bilgi kaynağıdır.
- Herhangi bir bilginin düşünme ve delillendirme yoluna başvurmaksızın insanın kalbine doğmasıdır. Kur’an’a göre objektif bir bilgi kaynağı sayılmaz.
- İnsan bilgi sahibi olarak doğmamış, ancak bunun yerine ona bilgiyi elde etmesini sağlayacak algılama yetenekleri verilmiştir.Açıklanan “bilgi edinme yolları” aşağıdakilerden hangisinde doğru şekilde sıralanmaktadır?
A) İlham - selim akıl - sadık haberB) Salim duyular - ilham - selim akılC) Sadık haber - ilham - salim duyularD) Selim akıl - sadık haber - salim duyularE) Sadık haber - salim duyular - selim akıl
- Cevap: C
2. İnsanın sorumlu bir varlık olmasının yegâne nedeni olan akıl, Allah tarafından insanlara verilen evrensel bir hidayet aracıdır. İyiyi kötüden, faydalıyı zararlıdan ayırmaya yarayan bu temel yeti, duyu organlarının verileri arasında ilişki kurup çıkarımlarda bulunarak hükümler verir. Böylece, yeni bilgiler üretir. Duyular, akıl için bu şekilde bir kavrama yolu olurken haber ise akla veri sunan bir kaynaktır. Akıl, duyuların ve haberin verilerini kontrol ederek onların doğruluk ve yanlışlıklarını belirler ve güvenilirliğini netleştirir. Bu özellikleri nedeniyle bilgi edinme yolu olmasının yanı sıra, bilgiyi yorumlama sistemi de olan akıl; Kur’an-ı Kerim’de sıkça vurgulanmaktadır. Allah, Kur’an-ı Kerim’de verdiği örnekler ve yaptığı açıklamalar ile insanların akıllarını kullanıp doğru yolu bulmasını amaçlamaktadır. Bu parçada “akıl” ile ilgili aşağıdaki konulardan hangisine değinilmemiştir?
A) GöreviB) KaynağıC) SınırlarıD) İslam dinideki rolüE) Bilgi edinme yolları ile ilişkisi
- Cevap: C
3. İnsanın varoluşsal koşulları, onu bilinçli bir varlık olarak belirlemiştir. Bilinçli olmak, ancak bilgi ile mümkündür. Bilgi ise, doğru kaynaklardan doğru şekillerde elde edildiğinde değerlidir. İsrâ suresi 36. ayette “Hakkında (kesin) bilgin olmayan şeyin ardına düşme! Çünkü kulak, göz ve gönül; bunların hepsi ondan sorumludur.” buyrularak bu duruma dikkat çekilmiştir. Bir konuda kesin hüküm verip bunu davranışlara yansıtmadan önce bilginin doğru olup olmadığının tespit edilmesi, kişinin dinî ve hukuki olarak sıkıntı yaşanmaması için gereklidir.Buna göre;I. tahminî ve şüpheli bilgilerle hareket etmekten kaçınmak,II. elde edilen bilgileri akıl ve vicdan rehberliğinde değerlendirmek,III. duyu organlarının o bilgiyi tam olarak algıladığından emin olmaktutum ve davranışlarından hangileri “doğru bilgiye” ulaşmak için yapılması gerekenlerden biridir?
A) Yalnız IB) Yalnız IIC) I ve IIID) II ve IIIE) I, II ve III
- Cevap: E
4. Verilen hadiste imanın;I. bilgi,II. ikrar,III. amelkonularından hangileri ile olan ilişkisine değinilmektedir?
A) Yalnız IB) Yanız IIC) I ve IIID) II ve IIIE) I, II ve III
- Cevap: D
- 5.
- “Her kim Allah’a ve ahiret gününe inanıyorsa, ya hayır söylesin ya da sussun...”
- “Müminlerin iman bakımından en mükemmeli, ahlak bakımından en güzel olanıdır.”
- “Sizden biri kendisi için istediğini mümin kardeşi için de istemedikçe (gerçek anlamda) iman etmiş olmaz.”Bu hadislere göre,I. İman, kendini davranışlarda gösterir.II. İyi bir insan olmanın temel şartı, iman etmektir.III. Doğru davranışlar sergilemediğinde kişinin imanı zayıflar.IV. İçten bir bağlılık ve teslimiyet ile oluşan iman, diğer insanlara yansır.yargılarından hangileri söylenebilir?
A) Yalnız IB) Yalnız IIC) I ve IIID) I, II ve IVE) II, III ve IV
- Cevap: A
6. “Hani İbrahim ‘Rabb’im! Ölüleri nasıl diriltiyorsun, bana göster!’ deyince, Rabb’i ‘Yoksa inanmıyor musun?’ demişti. O da ‘Hayır inanıyorum, fakat kalbimin tatmin olması için (görmek istedim).’ cevabını vermişti.” Verilen ayette Hz. İbrahim’in bu davranışıyla aşağıdakilerden hangisini yapmak istediği söylenemez?
A) Allah’a tahkiki iman ile bağlanmakB) Bildiği bir şeyi kalbi ile tasdik etmekC) Sorusuna sadık haber yolu ile cevap bulmakD) Peygamberliğine delil olacak mucizeler göstermekE) İlme’l-yakîn olarak bildiği bir şeyi, ayne’l-yakîn olarak bilmek
- Cevap: D
7.I. “Kim bir iyilik yaptığında seviniyor, bir kötülük yaptığında üzülüyorsa o, mümindir.”II. “İyilik, güzel ahlaktır. Kötülük ise vicdanını rahatsız eden ve insanların bilmesini istemediğin şeydir.”III. “Nerede olursan ol, Allah’a karşı sorumluluğunun bilincinde ol! Kötülüğün peşinden iyi bir şey yap ki onu yok etsin.Verilen hadislerin hangileri “iman ve İslam’ı yaşama arasındaki ilişki” açısından örnek teşkil eder?
A) Yalnız IB) I ve IIC) I ve IIID) II ve IIIE) I, II ve III
- Cevap: C
8. İslam dinindeki inanç esasları, insanlar tarafından keşfedilen bir şey olmayıp Allah ve elçisi tarafından bildirilmiş ilkelerdir. Bu inanç esaslarının merkezinde Allah’ın varlığı ve birliği prensibi yer almaktadır. İlk peygamberden son peygambere kadar aynı şekilde var olan ve bütün insanlığı ilgilendiren bu esaslar, kıyamete kadar aynı şekilde geçerli olacaktır. Dinde vazgeçilemez kabul edilse de kalbin tasdikini gerektiren bu esasların, baskı ve zorlama ile benimsetilmesi mantıklı ve doğru olamaz. Bu parçadan İslam inanç esasları ile ilgili aşağıdaki yargıların hangisine ulaşılamaz?
A) Evrenseldir.B) Fıtrata uygundur.C) Vahiy kaynaklıdır.D) Tevhit ilkesine dayanmaktadır.E) Hür irade ile tercih edilmesi gerekir.
- Cevap: B
- 9.
- “Ey iman edenler! Allah’ın size helal kılmış olduğu temiz ve güzel şeyleri kendinize haram kılmayın!”(Mâide suresi, 87. ayet)
- “Helal, Allah’ın kitabında helal kıldıklarıdır. Haram da Allah’ın kitabında haram kıldıklarıdır. Hakkında bir şey demedikleri ise müsamaha gösterdiği şeylerdendir.”(Hadis-i şerif)Verilen ayet ve hadiste aşağıdaki dinî hükümlerden hangisi vurgulanmaktadır?
A) VacipB) MekruhC) MübahD) SünnetE) Mendup
- Cevap: C
10. “... Bunlar Allah’ın koyduğu sınırlardır. Sakın bu sınırları çiğnemeyin. Allah’ın koyduğu sınırları kim çiğnerse işte onlar, zalimlerin ta kendileridir.”(Bakara suresi, 229. ayet)Bu ayette sözü edilen “sınırlar” ile ilgili,I. Allah’ın emirlerine uyup yasaklarından kaçınmaktır.II. İhlali, Allah’ı inkâr etmek anlamına gelir.III. Haramlar ve helaller ile ilgilidir.yargılarından hangilerinin doğru olduğu söylenebilir?
A) Yalnız IB) Yanız IIC) I ve IIID) II ve IIIE) I, II ve III
- Cevap: C
11. İnşaat hâlindeki büyük bir binanın yakınından geçen adam, şantiyenin kenarında taş yontan iki çalışan görür. Bunlardan birine yanaşıp ne yaptıklarını sorduğunda şu cevabı alır: “Ben taş yontucuyum. Burada bir bina yapıyorlar, ben de onlar için taş yontuyorum.” Meraklı adam, ilerideki diğer çalışana da aynı soruyu sorar. İkinci çalışan ise şöyle söyler: “Burada Allah’ın adının anılacağı yeni bir mabet yapıyoruz. Biz de taş yontucular olarak bu mabedi inşa eden ekibin içinde içtenlikle çalışıyoruz.” Bu hikâyedeki ikinci çalışanın tutumu İslam’a göre ibadet amacıyla yapılan davranışlardaki temel ilkelerden hangisi ile ilişkilendirilebilir?
A) DevamlılıkB) SamimiyetC) Aşırılıktan uzak durmaD) Kolay olanı tercih etmeE) Ana kaynaklara uygunluk
- Cevap: B
12. Verilen şemaya göre aşağıdaki yargıların hangisi söylenemez?
A) Farzlar yerine getirilmediğinde dinî yaptırım söz konusudur.B) İslam’ın temel şartları, farz-ı ayn kapsamında değerlendirilir.C) Farz olan davranışların hükmü, çağın ihtiyaçları nedeniyle değişebilir.D) Farz olan davranışlar, Kur’an-ı Kerim ve sünnet ışığında ortaya konulmuştur.
- Cevap: C
E) Farz-ı kifaye hükmündeki davranışlar, toplumsal birlik ve düzenle ilgili işlevlere sahiptir.13. İslam dini; temel ilkelerine aykırı olan örf ve âdetleri reddetmiştir. Bu konuda Hz. Muhammed (sav.) şöyle buyurmuştur: “...(Ey insanlar) şunu iyi bilin ki cahiliye zihniyetinden kaynaklanan her şey ayaklarımın altındadır.” Buna göre aşağıdakilerden hangisinin parçada sözü edilen durumlardan biri olduğu söylenemez?
A) Kan davası gütmekB) Türbeye adak adamakC) Doğa olaylarını uğursuz saymakD) Dilek dileyip ağaca çaput bağlamakE) Kurban edilecek hayvana kına yakmak
- Cevap: E
14. “Allah’ın koymuş olduğu sınırları gözetenler ile o sınırları çiğneyen kimseler, bir gemideki yolculara benzer. Onlar kendi aralarında kura çekip gemiyi paylaşmışlar ve kimilerine geminin üst tarafı, kimilerine de alt tarafı düşmüştü. Geminin alt kısmında bulunanlar, suya ihtiyaç duyduklarında yukarıdakilerin yanına geliyorlar ve su ihtiyaçlarını oradan gideriyorlardı. Bir defasında kendi kendilerine ‘Biz kendi payımıza düşen alt kısımda bir delik açsak da yukarıdakileri hiç rahatsız etmesek.’ dediler. Eğer yukarıdakiler, alttaki insanları istekleriyle baş başa bırakırlarsa topluca helâk olurlar. Eğer onlara engel olurlarsa hem kendileri hem de diğerleri kurtulur.”(Hadis-i şerif)Bu hadiste;I. dinî değerlerin toplumsal düzenin sağlanmasına katkıda bulunması,II. çözülmeyen sosyal sorunların tüm toplumu etkilemesi,III. diğer insanlara sıkıntı çıkarmamanın önemi,IV. insanların birbirlerinden sorumlu olmasıdurumlarından hangilerine dikkat çekilmektedir?
- Cevap: D
15. Aşağıdaki tabloda bazı ahlaki özellikler ve bunlarla ilgili açıklamalar verilmek istenmiştir. Buna göre verilen açıklamalardan hangileri yer değiştirirse tablo doğru olur?
A) I ve IIB) I ve IIIC) II ve IIID) II ve IVE) III ve IV
- Cevap: B
16. Hz. Peygamber şöyle buyurdu: “‘İnsanlar (bize) iyilik yaparsa biz de yaparız, kötülük yaparsa biz de kötülük yaparız.’ diyen ilkesiz kimseler olmayın. Aksine size iyilik yapanlara karşı iyilik yapmayı, kötülük yapanlara karşı ise zulmetme- meyi ilke edinin.” Aşağıdaki beyitlerden hangisi bu hadisin vermek istediği mesajlarla ilişkilendirilemez?
A) Sanma ki her kalıbın içindeki insandır İnsanı farklı kılan merhamettir, vicdandırB) İnsan olmak; yarayı, adaletle sarmaktır Kendini yargılarken, kılı kırka yarmaktırC) İnsanı ateş değil, kendi gafleti yakar Neye nasıl bakarsan, o sana öyle bakarD) Allah zorda kalanın, hâlinden haberdardır Her zorluğun sonunda, mutlaka kolaylık vardırE) Kibir, her kıvılcımı bir yangına döndürür Onu ancak, tevazu denizleri söndürür
- Cevap: D
17. “Ne çabuk geçti zaman!” ya da “Zaman hiç geçmiyor!” diye yakınırız. Zamanın uzunluğu ve kısalığının ona verilen değerle değiştiği kesin. Eskilerden bir filozof şöyle demiş: “Bir insan için zamanın uzunluğu ömrü, genişliği ise zamana verdiği değer kadardır.” Parçada sözü edilen ilkenin İslam medeniyetine yansımasına aşağıdakilerden hangisi örnek olarak gösterilemez?
A) Kur’an-ı Kerim’de asra, geceye, sabaha, kuşluğa yemin edilmesiB) Geçmiş dönemlerdeki milletlere ait eserlerin korunmaya çalışılmasıC) Helal rızık, tefekkür, ilim için geçen sürenin ibadet sevabı kazandırmasıD) Müslümanların hayatlarını nasıl değerlendirdikleriden sorumlu olduklarına inanmasıE) Osmanlı’da hayatı düzenlemek için kum saati, su saati, güneş saati vb. kullanılması
- Cevap: B
18. “Kur’an; Mekke’de indirildi, Kahire’de okundu, İstanbul’da yazıldı.” ifadesi, Müslümanların tarih boyunca ortaya koydukları maddi-manevi birikimleri yansıtması bakımından çok önemlidir. Bu parçadan “İslam medeniyeti” ile ilgili aşağıdaki bilgilerden hangisine ulaşılamaz?
A) Etkisini birçok alanda göstermiştir.B) Oluşumunda vahiy büyük öneme sahiptir.C) Farklı kültürlerin bir araya gelmesiyle oluşmuştur.D) İnsanların zihin ve gönül dünyalarına hitap etmektedir.E) Farklı bölge ve kıtalardaki etkileri, eş zamanlı olarak ortaya çıkmıştır.
- Cevap: E
19. Müslümanlar, Kur’an-ı Kerim’in “Oku!” emri gereğince ve “Hikmet müminin yitiğidir. Onu nerede bulursa alır.” hadisine de uyarak bilgiye ulaşmak için birçok yola başvurmuştur. Örneğin; Yunanca, Farsça, Hintçe gibi yabancı dillerdeki eserleri kendi dillerine çevirmiş ve bunları kullanarak yeni bilgiler üretmişlerdir. Bu çalışmalarda, Bağdat’ta Abbasiler döneminde kurulan bir akademi büyük pay sahibidir. Metinde hakkında bilgi verilen tercüme ve ilim akademisi aşağıdakilerden hangisidir?
A) SufleB) Beytü’l-HikmeC) Kubbetü’s-SahrâD) Ezher MedresesiE) Nizamiye Medresesi
- Cevap: B
20. Aşağıdakilerden hangisi İslam medeniyeti tarihinde bağımsızlığını ilan eden ülkelerden biri değildir?
A) EndülüsB) CezayirC) TunusD) LibyaE) Fas
- Cevap: A
9. Sınıf Tekrar Testleri Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Karma Test Çözümleri ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.
Henüz yorum yok
Sorularını paylaş, diğer öğrencilerin yorumlarını oku. Yorumlar onaydan sonra yayınlanır.
Henüz yorum yok