9. Sınıf Tekrar Testleri Coğrafya 3. Ünite Cevapları
9. Sınıf Tekrar Testleri Coğrafya 3. Ünite Cevapları Meb Yayınları'na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
9. Sınıf Tekrar Testleri Coğrafya 3. Ünite Cevapları
1. Aşağıda 2018 yılına ait Dünya nüfus artış hızı haritası verilmiştir. Aşağıdakilerden hangisi bu ülkelerden biri değildir?
A) BulgaristanB) FinlandiyaC) PortekizD) JaponyaE) İtalya
- Cevap: B
2. Dünya üzerinde fiziki ve beşerî özelliklerine göre birçok bölge oluşturulabilir. Bu bölgelerden bazılarının sınırları birbi- riyle örtüşmektedir.I. Akdeniz iklimi bölgesiII. Dağlık bölgelerIII. Maki bitki örtüsü bölgesiIV. Tektonik deprem bölgeleriYukarıda verilen bölgelerden hangileri arasında bu örtüşme daha fazladır?
A) I ve IIB) I ve IIIC) II ve IIID) II ve IVE) III ve IV
- Cevap: B
3. Türkiye’de geçmişten günümüze depremlerin yaşanma sıklığı ve yaşandığı alanlar baz alınarak deprem risk bölgeleri oluşturmuştur. Buna göre gösterilen merkezlerden hangisi daha az riskli bir bölgededir?
A) IB) IIC) IIID) IVE) V
- Cevap: C
4. Aşağıdaki harita üzerinde beş farklı yer numaralandırılarak gösterilmiştir. Bu yerlerden hangisi yoğun nüfuslu bölgeler arasında gösterilemez?
A) IB) IIC) IIID) IVE) V
- Cevap: E
5. Şekilsel bölgeler, doğal ya da beşerî unsurlara göre oluşturulan bölgelerdir.I. Hidrografik bölgelerII. İklim bölgeleriIII. Nüfus bölgeleriIV. Sanayi bölgeleriYukarıdaki şekilsel bölge türlerinin doğal ve beşerî olarak sınıflandırılması seçeneklerin hangisinde doğru olarak gösterilmiştir?
A) I ve II III ve IVB) I ve III II ve IVC) II ve III I ve IVD) II ve IV I ve IIIE) III ve IV I ve II
- Cevap: A
6. Aşağıdaki harita üzerinde dünya nüfus yoğunluğu gösterilmiştir. Harita dikkate alındığında aşağıdaki ülkelerden hangisi diğerlerinden farklı grupta yer alır?
A) ÇinB) NijeryaC) KanadaD) JaponyaE) Hindistan
- Cevap: C
7. Sahip oldukları doğal özellikleriyle dünyanın diğer alanlarından ayrılan bölgelere doğal şekilsel bölge denir. Mekânsal yapıyı ve mekân üzerindeki ekonomik ve kültürel işleyişi daha iyi organize edebilmek amacıyla oluşturulan bölgelere ise işlevsel bölge adı verilir. Buna göre boş bırakılan yerlere seçeneklerden hangisi getirilirse tablo doğru tamamlanmış olur?
A) İklim Bölgeleri Doğal Afet BölgeleriB) Sanayi Bölgeleri Nüfus BölgeleriC) Yerleşme Bölgeleri Kültür BölgeleriD) Aktif Volkan Bölgeleri Yönetim BölgeleriE) Ham Madde Üretim Bölgeleri Ekonomik İş Birliği Bölgeleri
- Cevap: D
8. Dünya ekonomisinin yaklaşık %65'ini temsil eden ekonomisi güçlü sekiz ülke G8 bölgesini oluşturur. Buna göre yukarıdaki haritada gösterilen ülkelerden hangisi G8 bölgesinde yer almaz?
A) ABDB) KanadaC) RusyaD) JaponyaE) Brezilya
- Cevap: E
9. Aşağıdaki haritada dünyanın dağlık bölgeleri gösterilmiştir. Bu harita üzerinde numaralandırılan dağlık bölgelerin isimleri aşağıdakilerin hangisinde doğru verilmiştir?
A) Alp Dağları Himalaya Dağları Kayalık DağlarıB) Himalaya Dağları Kayalık Dağları Atlas DağlarıC) And Dağları Alp Dağları Himalaya DağlarıD) Alp Dağları And Dağları Kayalık DağlarıE) Kayalık Dağları Himalaya Dağları And Dağları
- Cevap: E
10. Bölge türleri genel olarak şekilsel bölgeler ve işlevsel bölgeler olmak üzere iki gruba ayrılır. Sahip oldukları doğal ve beşerî özellikleriyle dünyanın diğer alanlarından ayrılan bölgelere şekilsel bölge denir. Türkiye aşağıdaki şekilsel bölgelerden hangisi içerisinde yer almaz?
A) Alp - Himalaya Dağlık BölgesiB) Tundra Toprak BölgesiC) Akdeniz İklim BölgesiD) Türk Kültür BölgesiE) Deprem Bölgesi
- Cevap: B
11. Aşağıdaki harita üzerinde üç farklı yer taranarak gösterilmiştir.Bu yerler;I. iklim özellikleri,II. nüfus yoğunlukları,III. gelişmişlik düzeyleriözelliklerinden hangileri bakımından aynı bölge içerisinde yer alır?
A) Yalnız IB) Yalnız IIC) I ve IID) II ve IIIE) I, II ve III
- Cevap: D
12. Aşağıdaki Türkiye haritası üzerinde fiziki özeliklerine göre oluşturulmuş farklı bölge türleri gösterilmiştir. Aşağıdakilerden hangisi harita üzerinde gösterilen bölgelerden biri değildir?
A) Plato bölgesiB) İç ova bölgesiC) Demir yatakları bölgesiD) Kıvrımlı ve kırıklı dağ bölgesiE) Volkanik dağ bölgesi
- Cevap: C
13. Aşağıdaki görselde bölge sınıflandırılması verilmiştir. Bu sınıflandırmaya göre aşağıdakilerden hangisi işlevsel bölgelere örnektir?
A) Doğu Karadeniz Projesi Yönetim BölgesiB) Orta Doğu Petrol Üretim BölgesiC) Türk Kültür Havzası BölgesiD) Himalaya Dağlık BölgesiE) Batı Avrupa Sanayi Bölgesi
- Cevap: A
14. İşlevsel bölgeler, çeşitli faaliyetlerin işleyişini kontrol eden ve düzenleyen bölgelerdir.Buna göre;I. kırsal alanlarda yerleşme dokularına göre oluşturulan bölgeler,II. belediyelerin ve il özel idarelerinin hizmet alanlarına göre oluşturulan bölgeler,III. kamu hizmetlerinin ülke genelinde daha kontrollü biçimde yürütülmesini sağlamak amacıyla oluşturulan bölgelerverilenlerden hangileri işlevsel (fonksiyonel) bölgelere örnek gösterilebilir?
A) Yalnız IB) Yalnız IIC) I ve IID) II ve IIIE) I, II ve III
- Cevap: D
15. Aşağıdaki tabloda bazı bölge türleri ve bu bölgelerin oluşturulmasında dikkate alınan özellikler eşleştirilmiştir. Bu eşleştirmelerden hangileri doğrudur?
A) I ve IIB) I ve IIIC) II ve IIID) I ve IVE) III ve IV
- Cevap: D
16. Deniz seviyesinden itibaren bir dağ yamacı boyunca yükseldikçe bitki örtüleri kesin hatlarla kuşaklar oluşturmaz. Örneğin geniş yapraklı ormanlar bölgesinden iğne yapraklı ormanlar bölgesine geçilirken arada her iki ağaç türünün bir arada bulunabildiği karışık yapraklı ormanlar bölgesi yer alır. Açıklama ve görsel doğrultusunda aşağıdaki çıkarımlardan hangisi yapılabilir?
A) Bölge sınırları zamanla değişime uğrayabilir.B) Doğal özelliklerine göre birden fazla bölge türü oluşturulabilir.C) Farklı özelliklere göre oluşturulan bölge sınırları çakışabilir.D) İşlevini yitiren bölgeler zamanla tamamen ortadan kalkabilir.E) Bitki formasyonları arasında geçiş bölgeleri bulunabilir.
- Cevap: E
17. Aşağıda Avrupa Birliği Bölgesi’nin 1957 ve 2017 yıllarındaki sınırları gösterilmiştir. Bu haritalar arasındaki farklılık aşağıdakilerden hangisini göstermektedir?
A) Bölge sınırlarının zamanla değişebildiğiniB) Farklı bölgeler arasında geçişler olduğunuC) Siyasi bölgelerin zamanla işlevini yitirdiğiniD) Nüfus arttıkça bölge sınırlarının genişlediğiniE) Gelişmiş ülkelerin aynı bölgeler içersinde olduğunu
- Cevap: A
18. Harita üzerinde Akdeniz İklim Bölgesi gösterilmiştir. Aşağıda verilen ülkelerden hangisinin bu bölge içerisinde arazisi bulunmaz?
A) AlmanyaB) İtalyaC) TürkiyeD) AvustralyaE) İspanya
- Cevap: A
19. Harita üzerinde bir alan taranarak gösterilmiştir. Bu alan aşağıdaki bölge sınıflandırmalarından hangisi içerisinde yer almaz?
A) Tarım bölgesiB) Turizm bölgesiC) Sanayi bölgesiD) Yoğun nüfuslu bölgeE) Petrol üretim bölgesi
- Cevap: E
20. Aşağıda verilen ülkelerden hangisi Tropikal Yağmur Ormanları Bölgesi içerisinde yer alır?
A) BrezilyaB) CezayirC) KanadaD) MoğolistanE) Finlandiya
- Cevap: A
9. Sınıf Tekrar Testleri Coğrafya 3. Ünite Çözümleri ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.
Henüz yorum yok
Sorularını paylaş, diğer öğrencilerin yorumlarını oku. Yorumlar onaydan sonra yayınlanır.
Henüz yorum yok