9. Sınıf Tekrar Testleri Coğrafya 2. Ünite Cevapları
9. Sınıf Tekrar Testleri Coğrafya 2. Ünite Cevapları Meb Yayınları'na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
9. Sınıf Tekrar Testleri Coğrafya 2. Ünite Cevapları
1. Ekvator’dan kutuplara doğru gidildikçe enlem etkisiyle yerleşme üst sınırı deniz seviyesine yaklaşır. Aşağıdakilerden hangisi bu duruma örnek gösterilebilir?
A) Avrupa’nın doğusunda yerleşmelerin batısına göre daha seyrek olmasıB) Kuzey Yarım Küre’nin orta kuşağında deniz seviyesinde yerleşmelerin görülmesiC) Kuzey Amerika’nın batı kıyılarında yerleşmelerin doğu kıyılarına göre daha yoğun olmasıD) Grönland adasında yerleşmelerin Orta Afrika’ya göre deniz seviyesine daha yakın olmasıE) Kuzey Yarım Küre’de yerleşmenin Güney Yarım Küre’ye göre daha yoğun olması
- Cevap: D
2. Aşağıda iki farklı yerleşme dokusuna ait görsel verilmiştir. Görseller dikkate alındığında yerleşme dokusunun toplu ya da dağınık olması, aşağıdakilerden hangisi ile açıklanabilir?
A) Yer şekilleriB) Kültürel yapıC) Ekonomik seviyeD) Jeopolitik önemE) İdari yapı
- Cevap: A
3. Anadolu’da ilk yerleşmeler doğal barınaklar olan mağaralardır. Bu yerleşmeler Paleolitik Çağ’da daha çok Göller Yöresi ile Antalya arasında yoğunlaşmıştır.Buna göre;I. karstik arazilerin varlığı,II. su kaynaklarının bulunması,III. verimli tarım arazilerinin varlığıhangileri paragrafta belirtilen alanda mağara yerleşmelerinin görülme nedenleri arasında yer alır?
A) Yalnız IB) Yalnız IIC) I ve IID) I ve IIIE) I, II ve III
- Cevap: C
4. Şanlıurfa’nın 20 km kuzeydoğusundadır. Tarihi MÖ 10. yüzyıla dayanır. Etrafında herhangi bir yerleşim bulunmayan bir ibadet yeridir. Göbeklitepe’de dikdörtgen şeklinde iki büyük tapınak bulunur ve bu tapınak tarihin ilk dinî yapısı sayılmaktadır. Buna göre Göbeklitepenin, o dönem insanı için en önemli özelliği aşağıdakilerden hangisidir?
A) Kutsal bir alan olmasıB) Tarım için uygun bir alan olmasıC) Maden bakımından zengin olmasıD) Önemli bir ticaret merkezi olmasıE) Tehlikelere karşı korunaklı olması
- Cevap: A
5. Kırsal alanlarda konutların birbirine yakın olduğu yerleşmelere toplu dokulu yerleşmeler denir. Bu alanlarda konutların birbirine yakın olmasının temel nedeni aşağıdakilerden hangisidir?
A) Verimli tarım alanları çevresinde kurulmasıB) Bitki örtüsünün zayıf olmasıC) İmece ile iş birliği yapılmasıD) Su kaynaklarının sınırlı olmasıE) Yer şekilleri engebeli olması
- Cevap: D
- 6. Aşağıda Kuzey Yarım Küre’de yer alan bir bölgenin topoğrafya haritası verilmiştir.Yerleşmelerin özellikleri ile ilgili bazı bilgiler;
- Falezler ve çevresi yerleşmeye uygun değildir.
- Yüksek yerler iklim şartları nedeniyle yerleşmeye uygun değildir.
- Boğaz türü alanlar süreki rüzgâr etkisi ile yerleşme için çok uygun alanları oluşturmaz.
- Dağların güney yamaçları bakı etkisi nedeniyle kuzey yamaçlarına göre yerleşmeye daha elverişlidir.Bu bilgiler doğrultusunda haritada numaralandırılmış yerlerden hangisinin yerleşme açısından daha uygun olduğu söylenebilir?
A) 1B) 2C) 3D) 4E) 5
- Cevap: A
7. Aşağıdakilerden hangisi bir yerleşim biriminin kır ya da kent olarak ayrımında kullanılan kriterler arasında yer almaz?
A) YüzölçümüB) Nüfus miktarıC) Sosyal olanaklarıD) Eğitim olanaklarıE) Yürütülen ekonomik faaliyetler
- Cevap: A
8. Dünya’da yerleşmelerin seyrek olmasında yükselti, engebe, olumsuz iklim koşulları gibi fiziki faktörler ya da büyük merkezlere uzak olma gibi beşeri faktörler etkili olmaktadır. Buna göre harita üzerinde numaralandırılmış yerlerden hangisinde yerleşmelerin seyrek olmasının nedeni yükseltidir?
A) IB) IIC) IIID) IVE) V
- Cevap: D
9. Kuş Dili (Islıkla Konuşma)Karadeniz Bölgesinde arazinin dağlık ve engebeli oluşu, evler arasındaki mesafeyi artırmıştır. Telefon hatları çekilmiş olmasına rağmen arazi yapısından kaynaklanan nedenlerden sık sık arızalanmalara maruz kalmakta, tamirleri de uzun zaman almaktadır. Dolayısıyla Karadeniz Bölgesinde haberleşmede “Islık” hala kullanılmaktadır. Genelde ıslık, sadece mesaj verme veya uyarıda bulunma amacıyla kullanılmaktadır. Kuşköy köyü ve civarındaki yaygın kullanılan sadece “Islık” değil, farklı yönüyle “Islıkla Konuşma”dır. Bu ıslık, kuş sesine benzediğinden adına “Kuş Dili” denmektedir. Bir başka ifadeyle, ıslıkla haberleşmeye çalışan bir insanı dinlediğimizde, bir kuşun öttüğünü düşünürüz.I. Karadeniz bölgesinde dağınık yerleşmeler görülür.II. Doğal çevre şartları iletişimde farklı yolların bulunmasına sebep olmuştur.III. Bu haberleşme dili ülkemizde yaygın olarak kullanılmaktadır.IV. Nüfusu kalabalık olan yerleşim yerlerinde iletişim sorunları yaşanmaktadır.Metne göre yukarıdakilerden hangileri söylenebilir?
A) I ve IIB) I ve IIIC) II ve IIID) II ve IVE) III ve IV
- Cevap: A
10. Aşağıda yerleşmelerin tarihsel gelişimini sembolize eden üç görsel verilmiştir.Görseller dikkate alındığında,I. Bir dönem doğal barınaklar yerleşim yeri olarak kullanılmıştır.II. Yerleşik hayata geçen insan ekme biçme faaliyeti yapmıştır.III. Ekonomik faaliyet değişimi mesken ve yerleşme tiplerini de değiştirmiştir. yargılarından hangileri söylenebilir?
A) Yalnız IB) Yalnız IIC) I ve IID) I ve IIIE) I, II ve III
- Cevap: E
11. Yerleşmelerin sona erdiği yükseltiye yerleşmenin üst sınırı denir. Yerleşmenin üst sınırı, Ekvator’dan kutuplara doğru gidildikçe alçalmaya başlar. Ekvator ve çevresinde yüksek olan bu sınır, kutuplar çevresinde deniz seviyesine iner. Buna göre aşağıdaki ülkelerin hangisinde yerleşmenin üst sınırı daha alçaktır?
A) İranB) İsveçC) KenyaD) İtalyaE) Türkiye
- Cevap: B
12. Sıcak veya ılıman iklim şartlarına, verimli tarım topraklarına ve zengin tatlı su kaynakları sahip alanlarda ilk köy yerleşmeleri ortaya çıkmıştır. Bu yerleşmeler zamanla büyüyerek ilk şehir yerleşmelerine dönüşmüştür. Fırat ve Dicle Nehirleri arasında kalan Mezopotamya, Mısır’daki Nil Vadisi, Hindistan’daki Ganj ve İndus Vadileri, Çin’deki Gökırmak ve Sarıırmak Vadileri ilk şehir yerleşmelerinin ortaya çıktığı alanlardır. Yukarıdaki metne göre ilk şehir yerleşmeleri öncelikle hangi alanlarda ortaya çıkmıştır?
A) Volkanik alanlardaB) Sıcak iklim bölgelerindeC) Akarsu vadilerindeD) Deniz kıyılarındaE) Ormanlık alanlarda
- Cevap: C
13. Yer şekillerinin sade, engebesiz bölgelerde coğrafi konumu da uygunsa, ulaşım gelişir, yerleşim yeri büyür, fonksiyonları çeşitlenir, ekonomik olarak güçlenir ve göç almaya başlar. Buna göre aşağıda verilen yerleşim yerlerinin ulaşım ağları dikkate alındığında, hangisinin daha fazla gelişmesi beklenir?
- Cevap: A
14. Yerleşmelerin yer seçimini etkileyen faktörler beşeri ve fiziki faktörler olarak sınıflandırılır. Bu durumda yerleşmeleri etkileyen aşağıdaki faktörlerden hangisi diğerlerinden farklı bir grupta yer alır?
A) İç ve dış göçlerB) Su kaynaklarıC) Ulaşım olanaklarıD) Ekonomik faaliyetlerE) Teknolojik gelişmeler
- Cevap: B
15. Yağış miktarının yetersiz, sıcaklık farkının fazla olduğu alanlar yerleşmeyi sınırlandırır. Aşağıdaki yerlerin hangisinde bu duruma bağlı olarak yerleşmeler sınırlanmıştır?
A) Grönland AdasıB) İskandinavya YarımadasıC) Büyük Sahra BölgesiD) Sibirya PlatosuE) Güneydoğu Asya Takımadaları
- Cevap: C
- 16. Aşağıdaki harita üzerinde bir yatırım şirketinin kuracağı sanayi tesisi için tavsiye edilmiş beş ilimizin konumu gösterilmiştir.Tesisin kurulacağı yerin sahip olması gereken özellikler aşağıda verilmiştir.
- Pazar payı yüksek bir bölge olmalı
- Ürünlerin ihracatı için hinterlandı geniş bir limana sahip olmalı
- Ürünlerin ülke içinde daha ucuz maliyetle taşınması için demiryolu hattı olmalıBu özelliklere sahip şehir haritada gösterilenlerden hangisidir?
A) ÇanakkaleB) İzmirC) KonyaD) AntalyaE) Trabzon
- Cevap: B
17. Türkiye’de şehir merkezi ile il isminin farklı olduğu iller vardır. Aşağıdakilerden hangisi bu duruma örnektir?
A) İzmirB) UşakC) ArtvinD) İçelE) Mardin
- Cevap: D
18. Bir yerleşim biriminin gelişmesinde etkili faktörlerden biri de ulaşım koşullarıdır. Önemli ulaşım ağları üzerinde bulunan yerleşim birimlerinde nüfus hızlı bir şekilde artar. Aşağıdakilerden hangisi bu tür yerleşim birimlerine örnek gösterilemez?
A) BursaB) ArtvinC) AdanaD) İstanbulE) Gaziantep
- Cevap: B
19. Toplu dokulu yerleşmelere genellikle su kaynaklarının sınırlı ve yer şekillerinin engebesiz olduğu bölgelerde rastlanır. Buna göre haritada numaralandırılmış yerlerden hangisinde toplu yerleşmeler pek görülmez?
A) IB) IIC) IIID) IVE) V
- Cevap: E
20. Aşağıdaki haritada beş farklı yer numaralandırılarak gösterilmiştir. Bu yerlerin hangilerinde yerleşmeyi sınırlandıran etken kurak iklim koşullarıdır?
A) I ve IIB) I ve IIIC) II ve IVD) III ve VE) IV ve V
- Cevap: D
9. Sınıf Tekrar Testleri Coğrafya 2. Ünite Çözümleri ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.
Henüz yorum yok
Sorularını paylaş, diğer öğrencilerin yorumlarını oku. Yorumlar onaydan sonra yayınlanır.
Henüz yorum yok