9. Sınıf Tarih Tuna Yayınları Ders Kitabı Cevapları Sayfa 76
9. Sınıf Tarih Ders Kitabı Sayfa 76 Cevapları Tuna Yayınları’na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
9. Sınıf Tarih Tuna Yayınları Ders Kitabı Cevapları Sayfa 76
Çin’in coğrafi özellikleri bu ülkede tarımla birlikte ipek böcekçiliği, buna bağlı olarak ipekli dokuma üretimi ve seramik sanatının gelişmesini sağlamıştı. Çin’de üretilen ipekli kumaşlar, seramikler ve daha pek çok ürün yüzyıllar boyunca bu ülkeden başlayan İpek Yolu üzerinden dünyanın çeşitli ülkelerine taşınmıştı.
Moğolistan, İç Asya’da, denize sınırı olmayan, büyük bölümü bozkır ve çöllerle kaplı bir ülkeydi.
Bu nedenle Moğollar ülkeleri tarıma elverişli olmadığı için hayvancılıkla uğraştılar (Görsel 3.2). Moğollar hayvansal gıdaların yanında keçe, kayış, urgan, çadır örtüsü gibi ürünler üretip satarak geçimlerini sağladılar. Cengiz Han döneminde sınırların genişlemesi ve İpek Yolu’nun güvenliğinin sağlanmasıyla birlikte Moğol İmparatorluğu’nun ekonomisinde ticaret önem kazandı. Çin ile Türkistan arasındaki ticaretin geliştiği bu dönemde ekonomi büyük ölçüde Uygurlar ve Müslüman tüccarların kontrolüne geçti. Diğer yandan Moğolların Hristiyan ve Yahudilere iyi davranarak onları bazı vergilerden muaf tutmaları Avrupa ile ticaretin gelişmesine zemin hazırladı. Moğollar döneminde ticarette çek ve kağıt para kullanımı yaygınlaştı. Ayrıca baş hissedarlarının hükümdar ailesi üyeleri olduğu ortaklık şirketleri kuruldu.
Sasani Devleti’nin kurulduğu İran topraklarının yaklaşık üçte biri çöller, tuzlu bataklıklar ve kayalıklarla kaplıydı. Yarı kurak iklime sahip olması, topraklarının verimsizliği ve sulama imkanlarının kısıtlılığı nedeniyle İran’da tarım yaygın bir uğraş değildi. Bu ülkedeki başlıca ekonomik faaliyet hayvancılık idi. Sasaniler Devri’nde İran, ticarette de gelişti. Bunun nedeni Orta Çağ’da doğu batı ticaretinin ana ekseni olan İpek Yolu’nun İran’dan geçerek batıya doğru uzanıyor olmasıydı. Sasani Devleti Baharat Yolu’na da hakim olmak istiyordu. Bu amaçla Hindistan’la yapılan ticareti kolaylaştırmak üzere İran Körfezi’nde limanlar inşa etti. Böylece tüccarları aracılığıyla geniş alanlara yayılarak ve denizlere açılarak kârlı ipek ve baharat ticaretinin kontrolünü ele geçirdi. Sasanilerde ticaret faaliyetlerinin yoğunluğu başta dokumacılık olmak üzere çeşitli zanaatların gelişmesini de sağladı.
Sasanilerin en önemli ihraç ürünleri ipekli, yünlü kumaşlar, halılar, kilimler deri ve İran Körfezi’nden çıkarılan incilerdi. Çin’den gelen kâğıt ve ipek ile Hindistan’dan gelen baharatlar ise Sasani gümrüklerinde vergilendirildikten sonra Avrupa’ya ihraç ediliyordu.
Doğu Roma İmparatorluğu, başta İstanbul olmak üzere kara ve deniz ticaret yollarının geçtiği yerlere hakim bir siyasi güç idi. Bu nedenle imparatorluk sınırları içinde ticaret temel geçim kaynağı ve yaşam tarzı durumundaydı. İmparatorluğun özellikle Anadolu topraklarında tarım da gelişmişti. İpek Yolu üzerinde ticaretin güvenli ve kesintisiz devam etmesi Doğu Roma İmparatorluğu için hayati önemdeydi. Devlet bu nedenle doğu-batı ticaretine engel çıkaran Sasanilere karşı Kök Türkler ile ittifak kurmuştu. Doğu Roma İmparatorluğu, coğrafi konumunu değerlendirerek ve yabancı ülke tüccarlarını kendisine çekmeye yönelik akılcı politikalar izleyerek Orta Çağ Avrupa’sının ekonomi merkezi haline geldi. İmparatorluk bu zenginliğini 1204 yılındaki IV. Haçlı Seferi sırasında Latinlerin İstanbul’u işgal etmesiyle birlikte büyük ölçüde kaybetti. Bir daha da o eski gücüne ulaşamadı.
- Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.
9. Sınıf Tarih Tuna Matbaacılık Ders Kitabı Sayfa 76 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.