9. Sınıf Tarih Tuna Yayınları Ders Kitabı Cevapları Sayfa 75
9. Sınıf Tarih Ders Kitabı Sayfa 75 Cevapları Tuna Yayınları’na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
9. Sınıf Tarih Tuna Yayınları Ders Kitabı Cevapları Sayfa 75
2. Orta Çağ’da Başlıca Siyasi Oluşumlar
a. Çin
Tarihi MÖ 4000’lere kadar uzanan Çin, İlk Çağ’da olduğu gibi Orta Çağ’da da çeşitli hanedanlar tarafından yönetildi. Ülke, adını da bunlardan biri olan Çin hanedanından aldı. Çin’de Orta Çağ’ın ilk dönemleri ülke içinde siyasi birliği kurma mücadeleleriyle geçti. VII. yüzyıl başlarından itibaren Tang hanedanını tarafından idare edilen Çin; yönetim, ekonomi, bilim, kültür ve sanat alanlarında tarihinin en parlak dönemlerinden birini yaşadı. Çin’de XIII. yüzyılın sonlarına doğru Moğol hakimiyeti kendisini gösterdi. Bu dönemde Çinliler sosyal ve ekonomik bakımdan zayıflama sürecine girdi. Çin’deki Moğol hakimiyeti bu ülkede çıkan isyanların etkisiyle 1368 yılında tamamen sona erdi.
b. Moğol İmparatorluğu
Moğollar Orta Asya’da dağınık kabileler halinde yaşıyorlardı. En büyükleri Moğollar, Naymanlar, Keraitler ve Merkitler olan bu kabileleri egemenliği altına alıp tek devlet çatısı altında toplayan kişi Temuçin oldu. Moğollar’ın reisi Yesügey Bahadır’ın oğlu olan Temuçin, bütün Moğol beylerinin katıldığı 1206 toplanan kurultayında “Cengiz” (cihan hükümdarı, göklerin oğlu, güçlü, mükemmel savaşçı) unvanıyla kağan ilân edildi. Böylece bütün bozkır kavimlerinin en büyük hükümdarı durumuna geldi. Cengiz, han olduktan sonra çıktığı seferlerle Moğol İmparatorluğu’nun sınırlarını doğuda Büyük Okyanus’tan batıda Baltık Denizi’ne kadar genişletti. Moğol İmparatorluğu Cengiz Han’ın 1227 yılında ölümünden sonra dört parçaya ayrıldı. Moğolistan ve Çin’de Kubilay Hanlığı, Türkistan’da Çağatay Hanlığı, Karadeniz’in kuzeyinde Altın Orda Devleti ve İran’da İlhanlılar Cengiz Han’dan sonra kurulan Moğol devletleri oldu.
c. Sasani Devleti
Sasani Devleti 226 yılında Erdeşîr tarafından kuruldu (Görsel 3.1). İran ve Irak topraklarında hüküm süren Sasanilerin başkenti Medâin (Ktesip- hon) idi. Sasaniler İpek Yolu’nu kontrol altında tutmak amacıyla doğuda Akhunlar ve Kök Türklere batıda Doğu Roma İmparatorluğu’na karşı mücadele ettiler. Hz. Ömer Dönemi’nde Müslümanlarla girdikleri savaşlarda yenilen Sasaniler, VII. yüzyıl ortalarında siyasi varlıklarını tümüyle kaybettiler.
ç. Doğu Roma (Bizans) İmparatorluğu
Doğu Roma İmparatorluğu, Roma İmparatorluğu’nun ikiye ayrılmasıyla 395 yılında kurulmuş ve Orta Çağ boyunca varlığını sürdürmüştü. Başkenti İstanbul olan bu imparatorluk Balkan ülkelerinin yanı sıra Anadolu, Suriye, Filistin ve Mısır’ı sınırlarının içinde tutuyordu. Girit ve Kıbrıs
Adalarına da hükmeden imparatorluk, doğuda Fırat Nehri’ne kadar uzanıyordu. İslam Devleti’nin sınırlarını kuzeye doğru genişletmesiyle birlikte güç kaybeden Doğu Roma İmparatorluğu’na 1453’te İstanbul’u fetheden Türkler son verdi.
3. Orta Çağ’daki Siyasi Oluşumlarda Coğrafi Yapı, Hayat ve Geçim Tarzı
Siyasi oluşumların gücü ile coğrafi özellikler arasında yakın ilişki vardır. Bu nedenle dünya tarihine yön veren güçlü devletlerin ticaret yollarının geçtiği, tarım için uygun iklime sahip, engebesiz ve verimli bölgelerde ortaya çıkmış olması tesadüf değildir.
Orta Çağ’ın başlıca siyasi güçlerinden Çin medeniyeti, Sarı Irmak ve Gök Irmak’ın geçtiği yerlerde ortaya çıkmıştı. Bu nehirlerin suladığı bölgeler, uygun iklim koşullarına sahip olmanın yanında tarıma elverişli verimli topraklarla kaplıydı. Halkının çoğunluğu çiftçi olan Çin’de temel geçim kaynağı tarım idi.
- Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.
9. Sınıf Tarih Tuna Matbaacılık Ders Kitabı Sayfa 75 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.