9. Sınıf Tarih Meb Yayınları Ders Kitabı Cevapları Sayfa 159
9. Sınıf Tarih Ders Kitabı Sayfa 159 Cevapları Meb Yayınları’na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
9. Sınıf Tarih Meb Yayınları Ders Kitabı Cevapları Sayfa 159
Îhşîdîler (935-969) Mısır’da kurulmuş ve Suriye’de hâkimiyet kurmuş Müslüman Türk devletidir. Abbasi Devleti’nde merkezî otoritenin zayıfladığı dönemde kurulan bu devletin adı, kurucusu Muhammed b. Tuğç’a verilen “ihşîd” unvanından gelmektedir. Muhammed b. Tuğç, 935’te Mısır’a vali olarak tayin edilmiş ve böylece Mısır’da İhşîdîler Dönemi başlamıştır.
BİLİYOR MUSUNUZ?
Abbasi Halifesi Râzî-Billâh, 939 yılında Muhammed b. Tuğç’a eski Fergana Türk hükümdarlarının kullandığı “ihşîd” unvanını vermiş; Mısır ve Suriye camilerinde hutbelerde adı halifenin adıyla birlikte anılmaya başlanmıştır.
Muhammed b. Tuğç, Mısır’da yönetimi tam anlamıyla ele aldıktan sonra halkın gönlünü kazanmaya çalışmıştır. Muhammed b. Tuğç öldükten sonra yerine on beş yaşlarındaki oğlu Ebü’l Kasım geçmiş ancak küçük yaşta olduğu için ailenin azatlı kölesi Ebü’l Kafûr, sultana vasi tayin edilmiştir. Yirmi iki yıl devleti idare eden Kafûr’un 968’deki ölümünden sonra devlet yönetiminde karışıklıklar yaşanmaya başlamıştır. Bu dönemde kıtlık, salgın hastalıklar, toplanan vergilerin askerlere ödenmemesi ve iç çalkantılar halkı huzursuz etmiştir. Eskiden beri Mısır üzerinde emelleri olan Fâtımiler, bu durumu fırsat bilerek 969 yılında Fustat’a girmiş ve İhşîdîler Devleti’ne son vermiştir. Tolunoğullarının yıkılışıyla yaklaşık otuz yıl süren karışıklıklardan sonra Mısır’a huzur ve istikrarı getiren İhşîdîler, birçok hususta Tolunoğullarını taklit etmeye çalışmıştır.
Eyyubiler (1174-1250), Mısır’da kurulmuş Orta Doğu, Hicaz, Yemen ve Kuzey Afrika’da hüküm sürmüş Müslüman Türk devletidir. Devlet adını hanedanın kurucusu Selahaddin Eyyubi’nin babasından almıştır. Selahaddin Eyyubi (Görsel 5.23), Zengi Atabeyi Nüreddin Mahmud Zengi’nin en büyük yardımcılarından ve emirlerinden biri olmuştur.
Haçlıların Mısır’ı işgale teşebbüs etmeleri üzerine 1169’da Fâtımi Halifesi, Nüreddin Zengi’den yardım istemiştir. Büyük çoğunluğu Türklerden oluşan süvari birliğiyle Mısır’ın yardımına giden Şirküh, Mısır’da idareyi ele geçirmiş ve Fâtımi halifesi tarafından vezir tayin edilmiştir. Şirküh’un ölmesi üzerine yeğeni Selahaddin Eyyubi, Fâtımi Devleti’ne vezir ve ordu komutanı olarak atanmıştır. Selahaddin Eyyubi, Nüreddin Zengi’nin teşvikiyle 1169-1171 yılları arasında Mısır’daki Fâtımi rejimini yavaş yavaş etkisiz hâle getirmiştir. Daha sonra Fâtımi hilafetine son vererek Mısır’da Abbasiler adına 1171’de hutbe okutmuştur.
Nüreddin Zengi’nin ölümü üzerine Selahaddin, 1174’te Suriye’ye hâkim olmuştur. Haçlılara karşı başarıyla mücadele eden Selahaddin Eyyubi, 3-4 Temmuz 1187’de yapılan Hıttin Savaşı’nda Haçlıları büyük bir yenilgiye uğratmış ve Kudüs’ü fethetmiştir. Bu zafer Avrupa’da büyük bir tepki meydana getirmiş ve İslam dünyası üzerine III. Haçlı…
- Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.
9. Sınıf Meb Yayınları Tarih Ders Kitabı Sayfa 159 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.