“9. Sınıf Tarih Kazanım Kavrama Etkinlikleri Cevapları Sayfa 45” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Tarih Kazanım Kavrama Etkinlikleri Cevapları Sayfa 45

Selçuklular’ın Orta Asya Türk devlet geleneğini sürdürdüğü, ülke toprakları hükümdar ve ailesinin ortak malı sayıldığı ve “kut anlayışı” açıklanır. Tuğrul Bey’den itibaren merkezî idarenin güçlendirilmeye çalışıldığı, Sultan Alp Arslan’ın vezirlik makamına merkezî devlet teşkilatını savunan Nizâmülmülk’ü getirdiği, bir yandan da oğlu Melikşah’ı veliaht tayin ederek kendisinden sonra çıkabilecek taht kavgalarının önüne geçmeye çalıştığı ifade edilir. Halife tarafından onaylanan hükümdarlar adına hutbe okunduğu, törelere ve İslamiyet’e uygun hareket etmek zorunda olan hükümdarlar sınırsız yetkiye sahip olmadığı ve vilayetlere yönetici olarak gönderilen hükümdar çocuklarının yönetim tecrübesi kazanması amaçlandığı açıklanarak Büyük Selçuklu Devleti’nin devlet yönetimi hakkında bilgi verilir. Örnek Soru 1: Büyük Selçuklu Devletinde ülke topraklarının hükümdar ve ailesinin ortak malı sayılmasının yarattığı en önemli sorun nedir?
  • Cevap: Bu durum sık sık taht kavgalarına yol açmıştır.
• Büyük Selçuklu devlet teşkilatı içinde saray, sultan ve ailesi ile onların özel hizmetinde bulunan görevlilere ev sahipliği yapardı. Selçuklu Devletinde devlet işleri Divan-ı Saltanatta (Büyük Divan) görüşülürdü. Divan-ı Saltanatın başkanı sultan idi. Sultan olmadığında başkanlığı vezir yapardı. Örnek Soru 2: Divan-ı Saltanatın günümüzdeki karşılığının ne olduğunu söyleyiniz.
  • Cevap: Bakanlar Kurulu.

9. Sınıf Tarih Meb Yayınları Kazanım Kavrama Etkinlikleri Cevapları Sayfa 45 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.