“9. Sınıf Tarih Kavram Öğretimi Kitabı Cevapları Sayfa 253” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Tarih Kavram Öğretimi Kitabı Cevapları Sayfa 253

GEMİLERİ YAKMAK
Yönerge: Aşağıdaki metni okuyarak soruları cevaplayınız.
Gemileri Yakmak Merve, emekli bir edebiyat öğretmeni olan amcasının kütüphanesindeki kitapları incelemekten büyük zevk alırdı. Kütüphaneden bir kitap seçer, amcası ile kitap hakkında sohbet ettikten sonra, okumaya koyulurdu. Parmaklarını kütüphanedeki kitapların üstünde gezdirirken bir kitap çok ilgisini çekti. Kitabın üstünde “Târık yahut Endülüs Fethi” yazıyordu. Yazarı da Abdülhâk Hâmid Tarhan idi. Kitabı aldı ve heyecanla amcasının yanına gitti. Amcası, bu eserin Abdülhak Hâmid Tarhan’ın yazdığı bir tiyatro eseri olduğunu söyledi. Merve de tarih dersinde Endülüs’ün fethini öğrenmişti. Öğrendiklerini amcası ile paylaşmaya başladı: “Endülüs, Müslümanların İspanya’yı fethettikten sonra bölge için kullandıkları isimmiş. Târık b. Ziyad da bu fetihte önemli rol oynayan bir komutan 7000 kişiden oluşan ordusu ile Septe Boğazı’ndan gemilerle İspanya’nın güneyine ulaşmış ve karargâhını kurduktan sonra, askerlerinin geriye dönmesini önleyip onları cihada teşvik  etmek amacıyla gemileri yaktırmış. İspanya fethedilmiş ve boğaz da Cebelitârık olarak anılmaya başlanmış.” Amcası da Merve’nin sözlerine ek olarak şu kendi bilgilerini onunla paylaştı: “Müslümanlar tarafından Endülüs’te inşa edilen İslam medeniyeti hem İslam tarihi hem de Avrupa tarihi açısından büyük öneme sahiptir. 711 yılında başlayan ilk fetih hareketlerinden 1492 yılına kadar, bilim adına çeşitli alanlarda yapmış oldukları çalışmalarla hem kendi zamanlarına hem de günümüze ışık tutmuşlardır. Hristiyanlar, Endülüs medeniyetine duydukları hayranlık sebebiyle Arapça eserleri kendi dillerine çevirmişler, Endülüs’te açılan eğitim kurumları Avrupalı öğrenciler için bir cazibe merkezi olmuştur. Kültür hayatının dışında mimari alanda da Avrupalı krallar saraylarını Endülüs mimarisini örnek alarak yaptırmışlar.” Merve, amcasının anlattıklarını ilgiyle dinledikten sonra, Endülüs ile ilgili daha çok araştırma yapmak için kütüphanenin yolunu tuttu.
  • Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.

9. Sınıf Tarih Meb Yayınları Kavram Öğretimi Kitabı Cevapları Sayfa 253 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.