9. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Sayfa 64 (MESEM)
“9. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Sayfa 64 Meb Yayınları (MESEM)” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
9. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Sayfa 64 (MESEM)
Hz. Ömer Dönemi (634-644)
Adaletli yönetim anlayışıyla tanınan Hz. Ömer, halifeliği döneminde birçok yeri fethetmiştir. Bu nedenle Hz. Ömer Dönemi, İslam tarihinde “Fetihler Dönemi” olarak da bilinir. İslam Devletinde fetih hareketleri cihat anlayışına dayanmıştır. Hz. Ömer Döneminde Doğu Roma’dan Suriye ve Mısır; Sasanilerden ise Irak, İran ve Azerbaycan alınmıştır. İran’ın fethiyle birlikte Türkler ile Müslümanlar ilk kez komşu olmuşlardır.
Bilgi Kutusu
Cihat, Allah’ın rızasını kazanmak için yapılan her türlü • maddi, manevi gayret ve çalışmadır. Cihatta amaç İsla- j miyet’i yaymak, Allah’ın adını ve adaletini yeryüzünde hâkim kılmaktır.
Hz. Osman Dönemi (644-656)
Hz. Ömer’in şehit edilmesinden sonra yerine Hz. Osman halife olarak seçilmiştir. Hz. Osman Dönemi’nde fetih hareketlerine ve devlet teşkilatlanmasındaki düzenlemelere devam edilmiştir. Bu dönemde Trablusgarp, Tunus, Gürcistan, Maveranünnehir, Horasan ve Harezm gibi topraklar alınmış; Kafkasya’da Türklerle (Hazar Devleti) ilk savaşlar yapılmıştır. Ayrıca ilk İslam donanması bu dönemde kurulmuş, “Zâtüssavârî” adıyla bilinen deniz savaşında Doğu Roma donanması mağlup edilerek Kıbrıs Adası bir süreliğine fethedilmiştir.
Hz. Ebû Bekir’in kitap hâline getirdiği Kur’an-ı Kerim, Hz. Osman Dönemi’nde çoğaltılarak Mekke, Basra, Küfe, Şam, Mısır gibi önemli merkezlere gönderilmiştir. İyi niyetli ve hoşgörülü bir kişiliğe sahip olan Hz. Osman, Kureyş kabilesine mensup Ümeyyeoğulları (Emevi) sülalesindendir. Onun zamanında Emevi sülalesinin devlet kadrolarında ayrıcalıklı konumlara gelmeye başlaması, Küfe ve Mısır gibi yerlerde ayaklanmalar çıkmasına neden olmuştur. Ayaklananların elebaşları Medine’ye giderek Hz. Osman’ı Kur’an-ı Kerim okuduğu sırada şehit etmişlerdir (656). Emevi sülalesinin kadrolaşma çalışmaları, İslam dünyasında iç karışıklıkların başlamasına ve fetih hareketlerinin durmasına yol açmıştır.
Hz. Ali Dönemi (656-661)
Bu dönemde iç karışıklıklar nedeniyle fetih yapılmamıştır. Hz. Ali’nin halifelik dönemi, Hz. Osman’ın katilleri bulunamadığından iç karışıklıklarla mücadele içerisinde geçmiştir. Bu dönemde Müslümanlar arasında Cemel Olayı (656), Sıffîn Savaşı ve Hakem Olayı (657), Neh- revan Savaşı (659) gibi iç çatışmalar yaşanmıştır.
Müslümanlar arasındaki ilk iç savaş olan Cemel Olayı sonrasında Hz. Ali Küfe şehrini başkent yapmıştır.
Sıffîn Savaşı sırasında gerçekleşen Hakem Olayı sonrasında ise Müslümanlar arasında ilk ayrılıklar yaşanmış ve İslam toplumu üçe bölünmüştür:
1. Muaviye taraftarları (Emeviler)
2. Hz. Ali taraftarları (Şiiler)
3. Hâriciler (Muaviye ve Hz. Ali’ye karşı olanlar)
Hz. Ali, Hâriciler üzerine düzenlediği Nehrevan Seferi’nden iki yıl sonra uğradığı suikast sonucunda şehit edilince İslam tarihinde Dört Halife Dönemi sona ermiştir
- Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.
9. Sınıf Meb Yayınları Tarih Ders Kitabı Sayfa 64 (MESEM) ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.