9. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Sayfa 60 (MESEM)
“9. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Sayfa 60 Meb Yayınları (MESEM)” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
9. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Sayfa 60 (MESEM)
Hz. Muhammed’in Peygamberlik Öncesi Hayatı
Hz. Muhammed, 571 yılında Mekke’de doğmuştur. Babası Abdullah, annesi Âmine’dir. Babası daha Hz. Muhammed doğmadan vefat etmiştir. Hz. Muhammed önce sütannesi Halime Hanım’ın yanına verilmiş, altı yaşındayken annesi ölünce dedesi Abdülmuttalib’le yaşamaya başlamıştır. İki yıl sonra dedesi de ölünce amcası Ebû Tâlib onu yanına alarak büyütmüştür. Hz. Muhammed çocukluk yıllarından itibaren toplumda güvenilirliği, doğruluğu ve dürüstlüğü ile ün salmıştır. Yalan söylediği veya adaletsiz davrandığı hiç görülmemiştir. Bu özelliklerinden dolayı halk arasında “Muhammedü’l-Emin” (güvenilir Muhammed) olarak tanınmıştır. Onun bu ününü duyan ve o zamanlar ticaretle uğraşan Hz. Hatice, Hz. Mu- hammed’e ticaret kervanlarının sorumluluğunu vermiştir. Hz. Muhammed yirmi beş yaşındayken Hz. Hatice ile evlenmiştir. Hz. Muhammed otuz beş yaşındayken Kâbe’deki Hacerülesved konusunda kabileler arasında anlaşmazlık çıkmış ve sorunun çözümü için Hz. Muhammed’e başvurulmuştur (Kâbe hakemliği). Bu durum, onun saygıdeğer ve uzlaştırıcı kişilik özelliklerinin ispatıdır.
Müslümanların Mekke’deki Faaliyetleri
Hz. Muhammed, kırk yaşına geldiği zaman Nur Dağı’ndaki Hira Mağarası’nda (Görsel 4.3) inzivaya çekilmiştir. 610 yılında Ramazan ayının 27. gecesi Hira Mağarası’nda Cebrail’den ilk vahyi almıştır: “Oku! Yaratan Rabb’inin adıyla oku!..” Hz. Muhammed, olayı önce eşi Hz. Hatice’ye anlatmış, bunun üzerine Hz. Hatice Müslüman olmuştur. Hz. Ali, Zeyd bin Hârise ve Hz. Ebû Bekir de o dönemde Müslüman olan diğer kişilerdir. İslamiyet’in insanları eşit sayması, zengin tüccarların kendi çıkarlarını kaybetme korkusu, öldükten sonra hesap verme endişesi ve putperestliğin büyük bir gelir kaynağı olması gibi nedenlerden dolayı Mekkeliler bu yeni dine tepki göstermişler ve İslamiyet’in yayılmasını engellemeye çalışmışlardır. 615 yılında Müslümanların bir kısmı Kı- zıldeniz’in karşı kıyısında bulunan Habeşistan’a göç etmek zorunda kalmışlardır. Hüzün yılı olarak bilinen 619 yılında ise Hz. Muhammed’in eşi Hz. Hatice ve amcası Ebû Tâlib vefat etmiştir.
Mekkelilerin İslam dinine karşı çıkma sebepleri nelerdir?
- Cevap: İslamiyet’in insanları eşit sayması, tüccarların putperestlikten kazandıkları kârların ortadan kalkacağı endişesi ve öldükten sonra hesap verecek olmanın korkusuyla Mekkeliler İslam’a karşı çıkmışlardır.
9. Sınıf Meb Yayınları Tarih Ders Kitabı Sayfa 60 (MESEM) ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.