Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
9. Sınıf Tarih Meb Yayınları (MESEM)

9. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Sayfa 36 (MESEM)

“9. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Sayfa 36 Meb Yayınları (MESEM)” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Sayfa 36 (MESEM)

Orta Çağ’da Askerî Yapılar

İlk çağlardan itibaren birçok devlet, gerek düşman saldırılarından korunmak gerekse yayılmacı politikalar uygulamak amacıyla güçlü ordular kurmuştur. Devletlerin siyasi, ekonomik, demografik (nüfusla ilgili) özellikleri ve kuruldukları coğrafyalar askerî yapılarını da doğrudan etkilemiştir. Orta Çağ Avrupa’sında merkezî devletlerin olmayışı; birleşik, güçlü ve vatandaşlık bağı ile destekli orduların kurulmasını engellemiştir. Ancak Doğu Roma, Sasani ve Moğol devletleri çağdaşlarının aksine düzenli ve disiplinli ordulara sahip olmuşlardır (Görsel 2.16).
Doğu Roma’da ordu birkaç sınıfa ayrılmıştır. Bunlar; devletin merkezi İstanbul’da bulunan ve sayıları fazla olmayan merkez kuvvetleri, eyaletlerden gelen eyalet askerleri ile Doğu Roma’ya bağlı devletlerin gönderdiği yardımcı kuvvetlerdir. XI. yüzyıl ortalarından itibaren ise ücretli birlikler ordunun birincil unsuru olmuştur.

Antik Çağ’dan Orta Çağ’a uzanan süreçte Doğu Roma’yla beraber Ön Asya’nın en güçlü askerî teşkilatlarından birini Sasaniler kurmuştur. Sasani ordusu, süvariler ve piyadeler olmak üzere iki temel sınıfa ayrılmıştır. Süvari birlikleri piyadelere göre daha seçkin askerlerden oluşmuştur.

Savaş meydanlarında filleri kullanan Sasanilerde ücretli askerler de bulunmuştur. Orduda ayrıca farklı etnik kökenden askerler de görev almıştır.

Moğol ordusu gönüllü atlı birliklerden oluşmuş ve Türk askerî teşkilatının devamı olarak onluk, yüzlük, binlik ve on binlik sisteme göre düzenlenmiştir.

Orta Çağ’daki Zerdüşt derlemelerinden biri olan Denkard’da da yer alan “Eğer ordu olmazsa köleler üzerinde hâkimiyet kurulamaz, din cemaatsiz kalır, merhamet ortadan kalkar, hazine boşalıp gider.” sözünü yorumlayınız.

  • Cevap: Devlet nizamında bir araya gelen bireyler, devleti üstün bir otorite olarak kabul ederler. Devletin varlığı, bireylere göre üstün bir konuma sahiptir. Devletin işleyiş yapısını oluşturan, kendisini ve bazı ayrıcalıklarını bireylere karşı üstün tutan varlığa “itaat skalası” denilir. Ordu işte bu itaati sağlar. Yoksa devlette kaos olur.

9. Sınıf Meb Yayınları Tarih Ders Kitabı Sayfa 36 (MESEM) ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2025 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!