9. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Sayfa 192 (MESEM)
“9. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Sayfa 192 Meb Yayınları (MESEM)” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
9. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Sayfa 192 (MESEM)
Bosna Hersek’i sınırlarına katmak isteyen Avusturya bu ayaklanmalara destek vermiştir. Ayaklanmalar, Balkan coğrafyasını kargaşaya sürükleyerek Balkan bunalımını doğurmuştur. Sorunun çözümü için Rusya, İtalya, Fransa, İngiltere, Almanya ve Avusturya’nın katılımıyla İstanbul Konferansı (1876) düzenlenmiştir. Balkan bunalımını görüşmek için toplanan bu konferans sırasında Osmanlı Devleti, kendi aleyhine kararlar alınmasını önlemek için meşrutiyeti ilan etmiş; böylece konferansın toplanma nedenlerini ortadan kaldırabileceğini düşünmüştür. Fakat bu durum, Avrupalı elçiler tarafından dikkate alınmamış ve konferans toplanmıştır. Konferansta, Bosna Hersek ve Bulgaristan’a muhtariyet verilmesi, Sırbistan ve Karadağ’ın sınırlarının genişletilmesi gibi kararlar alınmıştır. Osmanlı, konferanstan çıkan kararları kabul etmemiştir. Bunun üzerine Avrupalılar, Londra’da bir kez daha toplanmışlar ve bu kararları biraz değiştirerek Osmanlı Devleti’ne sunmuşlardır. Osmanlı yine kabul etmeyince Rusya bunu fırsat bilip Osmanlı Devleti’ne savaş açmıştır.
1877-1878 Osmanlı-Rus Savaşı (93 Harbi)
Rumi takvime göre 1293 yılında gerçekleştiği için “93 Harbi” de denen bu savaşın başlamasıyla birlikte Ruslar, hem Anadolu hem de Rumeli’den saldırıya geçmişlerdir. Bugüne kadar Osmanlı Devleti’nin toprak bütünlüğünü koruma politikası güden İngiltere, Boğazların alınmayacağına ve Süveyş Kanalı’na dokunulmayacağına dair Rusya’dan garanti alınca Osmanlı Devleti’ni desteklemekten vazgeçmiştir. Ruslar, Bulgaristan topraklarını geçerek Balkanlarda Edirne’ye doğru ilerlemeye başlamışlar; Şıpka’da Süleyman Hüsnü Paşa’nın, Plevne önlerinde ise Gazi Osman Paşa’nın (Görsel 10.3) destansı savunmalarıyla karşılaşmışlardır. Doğu cephesinde ise Ardahan ve Doğubayazıt’ı ele geçiren Ruslar, Kars’tan sonra Erzurum’a kadar ilerlemişler; Erzurum halkının da direnişi sayesinde Aziziye tabyaları önünde durdurulmuşlardır. Bu savunma sırasında Nene Hatun isimli kahraman Türk kadını, fedakârlıkları ve cesareti ile adını tarihin altın sayfalarına yazdırmıştır. Savaş sırasında Osmanlı tebaası olan Ermeniler, Ruslarla iş birliği yaparak Osmanlı askerine karşı saldırıya geçmişlerdir.
Ruslar batıda Filibe ve Edirne’yi alarak Yeşilköy’e kadar gelmişlerdir. İstanbul’un tehdit edilmesi üzerine Osmanlı Devleti ateşkes ilan etmiştir. İki taraf arasında önce Edirne Ateşkesi yapılmış, ardından da Ayastefanos (Yeşilköy) Antlaşması (1878) imzalanmıştır.
- Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.
9. Sınıf Meb Yayınları Tarih Ders Kitabı Sayfa 192 (MESEM) ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.