9. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Sayfa 189 (MESEM)
“9. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Sayfa 189 Meb Yayınları (MESEM)” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
9. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Sayfa 189 (MESEM)
Osmanlı Devleti sınırları içinde yaşayan gayrimüslim halk arasında ekonomik durumu en iyi olan topluluk Rumlardır. Rumlar, Eflâk ve Boğdan’a (bugünkü Romanya ve Moldovya) yönetici olarak atanmışlar ve Divan-ı Hümâyun’da tercüman olarak istihdam edilmişlerdir. Fakat Rumlar; milliyetçilik akımı, Rusların kışkırtmaları ve Etnik-i Eterya Cemiyetinin çalışmaları sonucu okullarında ve kiliselerinde bağımsızlık propagandası yapmaya başlamışlardır. Avrupalı devletlerin desteğini de alan Rumlar, sınır ötesindeki Ruslardan yardım alma beklentisiyle 1820 yılında ilk kez Eflâk’ta isyan etmişlerdir. Ancak Rum asıllı voyvodalardan memnun olmayan Eflâk halkı gereken desteği vermeyince bu isyan başarısız olmuştur. Bu sırada Yanya’da valilik görevinde bulunan Tepedelenli Ali Paşa da Osmanlı Devleti’ne isyan etmiştir. Osmanlı Devleti’nin kendi iç sorunuyla uğraşmasını fırsat bilen Rumlar bu sefer 1821 ’de Mora’da ayaklanmışlardır. Avrupa, bu isyanı sevinçle karşılamış ve desteklemiştir. Dönemin padişahı Sultan II. Mahmut, isyanı bastırmakta zorlanınca Mısır Valisi Mehmet Ali Paşa’dan yardım istemiştir. Mısır Valisi Mehmet Ali Paşa, Mora ve Girit valiliklerinin de kendisine verilmesi karşılığında isyanı bastırmayı kabul etmiştir. Mehmet Ali Paşa, oğlu İbrahim Paşa vasıtasıyla gönderdiği askerlerle isyanı büyümeden bastırmıştır. Bu durum Avrupa devletlerinde hayal kırıklığına neden olmuştur. İngiltere, Mora’da güçlü bir valinin yönetimini istememiştir. Rusya, İngiltere ve Fransa ise Yunanistan’da özerk bir prenslik kurulması için Osmanlı Devleti’ne ültimatom vermiştir. Osmanlı Devleti’nin bu emrivakiyi reddetmesi üzerine Rusya, İngiltere ve Fransa Navarin’de Mısır ve Osmanlı donanmasını yakmıştır. Osmanlı Devleti’nin, yanan donanması için savaş tazminatı istemesini bahane eden Rusya 1828’de Osmanlı Devleti’ne savaş ilan etmiştir. Doğuda Erzurum, batıda ise Edirne’ye kadar gelen Rus orduları karşısında Osmanlı Devleti barış istemek zorunda kalmıştır. İmzalanan Edirne Antlaşması (1829) ile Yunanistan bağımsızlığını kazanmıştır. Böylelikle milliyetçilik hareketi Osmanlı Devleti’nde ilk defa sonuca ulaşmıştır. Yunanların isyanını fırsat bilen Fransa 1830’da Cezayir’e hâkim olmuştur. Böylece Osmanlı Devleti, Yunanistan’dan hemen sonra Kuzey Afrika’da da ilk toprak kaybını yaşamıştır.
Yunan isyanlarının bağımsızlıkla sonuçlanmasına Avrupalı devletlerin ne gibi etkileri olmuştur?
- Cevap: Yunanistan’da özerk bir prenslik kurmak isteyen ve Yunanistan’ı Osmanlı’ya karşı bir sınır duvarı olarak kullanmak isteyen Avrupalılar için bu istek gerçek olmuştur.
9. Sınıf Meb Yayınları Tarih Ders Kitabı Sayfa 189 (MESEM) ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.