9. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Sayfa 159 (MESEM)
“9. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Sayfa 159 Meb Yayınları (MESEM)” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
9. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Sayfa 159 (MESEM)
1815 Viyana Kongresi
Fransız İhtilali sonrasında 1804’te imparator olan Napoleon Bonaparte (Napolyon Bonapart), Avrupa’yı egemenliği altına almak için harekete geçmiştir. 1804-1815 yılları arasında “Napolyon Savaşları” olarak da adlandırılan bu savaşlar sonrasında Avrupa’nın siyasi haritası değişmiş, güçler dengesi bozulmuştur. Bu sorunları çözmeyi ve Avrupa’ya yeniden düzen ve istikrar getirmeyi hedefleyen Avrupa ülkeleri 1815’te Viyana Kongresi’ni düzenlemiştir. Avusturya başkanlığındaki kongreye İngiltere, Rusya ve Prusya katılmıştır. Osmanlı Devleti, kongreye çağrılmış ancak iç işlerine müdahale edilebileceği endişesiyle katılmamıştır. Kongrede Avrupalı devletlerin sınırlarının yeniden çizilmesi ve milliyetçilik hareketlerinin önlenmesi kararları alınmıştır. Bir başka ifadeyle, mutlakiyet rejimlerinin korunmasına ve milliyetçilik, bağımsızlık hareketlerine engel olunmasına karar verilmiştir.
Viyana Kongresi’nden sonra Avrupa’da başlayan döneme “Restorasyon (yeniden yapılanma) Dönemi” denir. Viyana Kongresi kararlarına Avusturya Başbakanı Meternich (Meternih) öncülük ettiği için Restorasyon Dönemi politikaları “Meternich Sistemi” olarak adlandırılmıştır.
Avusturya’nın karşı çıkmasına rağmen Fransa, İngiltere ve Rusya Mora’daki Yunan ayaklanmasına destek amacıyla donanma gönderince Meternich Sistemi çökmüş ve Restorasyon Dönemi kapanmıştır.
1830 İhtilali
Viyana Kongresinin getirdiği düzene ilk tepki hareketi Fransa’da başlamıştır. Kralın, basın ve düşünce özgürlüğüne sınırlama getirmesi ve anayasanın tanıdığı haklarda kısıtlamalar yapılması üzerine halk içinde tartışmalar başlamıştır. Kralın meclisi tekrar kapatıp basına sansür uygulamasıyla halk ayaklanarak kralı tahttan indirmiştir. Daha özgürlükçü (liberal) düşünceleri benimseyen Louis Philippe (Lui Filip) tahta çıkarılmıştır. Fransa’da meşruti krallık yeniden kurulmuştur.
1848 İhtilali
Sanayi Devrimi’nden sonra ortaya çıkan ve işçi sınıfının haklarını savunmak üzere kurulan sendikaların güçlenmiş olması bu ihtilalin en temel sebebidir. 1848 İhtilali sonucunda Fransa’da ölüm cezası kaldırılmıştır. Avrupa’da sosyalist akımlar öne çıkarken işçi haklarındaki sıkıntılar ortadan kalkmaya başlamıştır. Avrupa ülkelerinde sosyal ve hukuk devleti anlayışı güçlenmiştir.
Bilimsel gelişmeler ile üretimdeki artış arasında bir ilişki var mıdır?
- Cevap: Bilimsel gelişmelerle birlikte birçok yeni icat ve kolaylıklar da kendini gösterdiği için üretimi kolaylaştıracak gelişmeler de kendini gösterebilir.
9. Sınıf Meb Yayınları Tarih Ders Kitabı Sayfa 159 (MESEM) ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.