9. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Sayfa 142 (MESEM)
“9. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Sayfa 142 Meb Yayınları (MESEM)” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
9. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Sayfa 142 (MESEM)
Saray
Osmanlı Devleti’nde bilinen ilk saray, Orhan Bey tarafından Bursa’da yaptırılmıştır. Sultan 1 Murat Dönemi’nde ise Edirne Sarayı inşa edilmiştir. İstanbul’un Fethi’nden hemen sonra ise Fatih Sultan Mehmet tarafından önce “Eski Saray”, daha sonra “Yeni Saray” adıyla bilinen Topkapı Sarayı yaptırılmıştır (1465-1478). Topkapı Sarayı, padişahın ailesi ile birlikte oturduğu ve devlet işlerinin yürütüldüğü yönetim merkezidir.
Topkapı Sarayı; birun, enderun ve harem olmak üzere üç ana bölümden oluşmuştur.
1. Birun (Dış Saray): Sarayın en geniş bölümüdür.
Bu kısımda padişaha, devlete hizmet eden ve saray halkı olarak adlandırılan birçok görevli vardır.
2. Enderun (İÇ Saray): Farsça “iç” anlamına gelen enderun, seçilmiş devşirme çocukların sadrazam, vezir vb. üst düzey devlet yöneticileri olarak eğitilip yetiştirildiği okuldur. Kutsal emanetlerin yer aldığı “hırka-i saadet dairesi”, “hazine odası”, “has oda” gibi bölümlerden oluşmuştur.
3. Harem: Arapça “korunan” anlamına gelen harem, padişahın ve ailesinin özel hayatlarını sürdürdükleri bölümdür. Haremde enderundakine benzer bir eğitim sistemi ve disiplin vardır. Şehzadegân mektebi de burada yer almıştır.
Topkapı Sarayı (Görsel 7.13); geniş avlular, köşkler, kasırlar, camiler, divanlar, devlet daireleri, kütüphaneler, koğuşlar, mutfaklar, çeşmeler ve bahçelerden oluşmuştur. Surların çevresinde üst düzey devlet yöneticilerinin konutları yer almıştır. Diğer yandan Topkapı Sarayı devletin yönetim merkezi olduğundan çeşitli ülkelerden gelen elçiler burada kabul edilmiştir. Bayramlaşma ve padişahların tahta çıkışında yapılan cülus törenleri burada yapılmıştır. Müslüman ve gayrimüslim tüm reaya, sorunlarını çözmek için Topkapı Sarayı’na gelmiştir. Bu yüzden de Topkapı Sarayı etrafında cami, han, çarşı, medrese, tercüme bürosu, park, bahçe gibi birçok tesis inşa edilmiştir. Böylece Topkapı Sarayı kısa sürede bir şehir konumuna gelmiş ve saray sayesinde şehir kültürü bu bölgede hızla gelişmiştir.
Padişah
Osmanlı Devleti’nde padişah (Görsel 7.14), ülkenin ve devletin tek hâkimi olarak mutlak otoriteyi temsil etmiştir. Bütün devlet işleri padişahın kontrolündedir ve kanunlar mutlaka padişahın emriyle çıkmıştır. Tahta çıkan padişahlar için cülus törenleri yapılmış ve padişahlar tarafından devlet adamları, ulema ve kapıkulu askerlerine cülus bahşişi dağıtılmıştır. Cülus töreninden sonra padişahlar İstanbul’daki Eyüp Sultan Türbesi’nde dualarla birlikte kılıç kuşanmışlardır. Padişahlar; bey, gazi, hükümdar, han, hudâvendigâr gibi unvanlar kullanmışlardır.
Padişahların ve devlet görevlilerinin sahip olması gereken nitelikler, nasihatname ve siyasetname adlı eserlerde belirtilmiştir. Bu eserler; ayetleri, hadisleri, atasözlerini ve yaşanmış ibret verici olayları kaynak almışlardır. Sultan II. Murat’ın, oğlu Fatih Sultan Mehmet için yazmış olduğu Nasihatname; Yavuz Sultan Selim’in, oğlu Kanuni Sultan Süleyman’a yazdığı “Siyasetname” bu eserlere örnek olarak verilebilir.
Osmanlı siyasetname geleneğine göre padişahta bulunması gereken vasıflardan bazıları şunlardır: Her konuda adil olmalıdır. İnsaflı, olgun, dürüst olmalı; ayrıca yalan ve iftiradan sakınmalıdır. Vefakâr olmalı, verdiği sözü yerine getirmelidir. İffetli, hikmet sahibi ve cesur olmalıdır. Yöneticiyi ve diğer kadroları seçerken liyakati gözetmeli; tayin, terfi ve görevden almalarda çok dikkatli davranmalıdır. Divan üyeleri, tecrübeli devlet adamları, din adamları, ilim adamları ve askerlerle fikir alışverişinde bulunmalıdır. Verilen emirden sonra işin yapılıp yapılmadığını takip etmelidir. Reayaya karşı şefkatli ve merhametli olmalı; reayanın malını, ırzını korumalı ve hakkını gözetmelidir. Vergiyi zamanında, adilce almalıdır. Akrabaları ve adamları halka zulmet- memelidir. Kendisine emanet edilen devlet hâzinesini boş yere harcamamalıdır. Kendine sığınan yabancılara devletin şerefi için uygun işler vermelidir. Halka kendini sevdirmeli, halkı sevmeli ve askeri korumalıdır.
- Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.
9. Sınıf Meb Yayınları Tarih Ders Kitabı Sayfa 142 (MESEM) ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.