
9. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 90


“9. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Sayfa 90 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
9. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 90
MÖ 2350-2150 yılları arasında varlığını sürdüren Akadlar, imparatorluk adı verilen sistemin temellerini atmışlardır. Akad Kralı Sargon gerçekleştirdiği seferler ve başarılarla efsanevi bir kişilik hâline gelmiştir. Sargon’un torunu Naramsin zamanında da başarılı seferler devam ettirilmiştir. Sargon ve Naramsin’in Anadolu’ya düzenlediği sefere ilişkin kayıtlar Anadolu tarihi hakkındaki ilk yazılı kayıtları oluşturmuştur. Başkenti Agade (Irak) olan Akad İmparatorluğu MÖ 2150 dolaylarında Zagroslardan gelen Gutiler tarafından yıkılmıştır.
Asurlular, MÖ XXI. yüzyılda kent devleti olarak kurulmuştur. Asurlular adı, adına bir kent kurdukları Tanrı Assur’dan gelmiştir. Kuzey Irak dolaylarında hâkimiyet kuran Asurlular Anadolu’da ticaret kolonileri kurmuş ve yazıyı Anadolu’ya getirmiştir. Asıl başarılarını Yeni Asur adı verilen dönemde gerçekleştiren Asurlular savaş ve diplomasinin gücünü iyi kullanarak devrin en güçlü imparatorluğuna dönüşmüştür. İnşa ettikleri sarayların duvarlarına kazıttıkları rölyefler Asur acımasızlığını ve gücünü gözler önüne sermiştir. Asur Devleti MÖ 612 dolaylarında Med ve Babil saldırıları neticesinde başkent Ninive’nin (Ninova) düşmesiyle yıkılmıştır.
MÖ XX. yüzyılda Babil kenti etrafında ortaya çıkan Babillilerin en önemli hükümdarları olan Hammurabi, yaptığı reformlarla Babil tarihinin en önemli kralı olarak öne çıkmıştır. Kültürel anlamda Mezopotamya’yı etkilemiş olan Babilliler, asma bahçeler inşa etmiştir. Hammurabi’nin ölümünden sonra siyasi ve askerî anlamda güç kaybeden Babilliler, Asur Devleti’nin yıkılışında başrol oynadıktan sonra tekrar Mezopotamya’nın önemli bir bölümüne hâkim olmuşlardır. Ancak Perslerin durdurulamaz yükselişi ile MÖ 539 yılında yıkılarak tarih sahnesinden silinmiştir.
Mısır, Nil Nehri’nin etrafında ortaya çıkmış bir medeniyettir. Heredotos’un “Mısır, Nil’in bir armağanıdır.” sözü de Nil Nehri’nin önemini ortaya koymuştur. Kuzeyinde Akdeniz, güneyinde Nubi- a’nın yer aldığı Mısır medeniyet havzası doğu ve batı yönünde çöllerle çevrilidir. Bu da bölgenin saldırılardan uzak kalmasına olanak sağlamıştır. Nil’in etrafındaki alanlarda ve deltasında yapılan tarım ise medeniyetin büyümesinde etkili olmuştur.
- Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.
9. Sınıf Meb Yayınları Tarih Ders Kitabı Sayfa 90 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.