
9. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 83


“9. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Sayfa 83 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
9. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 83
Soru: Arttırılmış gerçeklik (3D Animasyon) yardımıyla hazırlanan animasyon videosundan yararlanarak ve öğretmen rehberliğinde uygulama adımlarını takip ederek rol oynama etkinliğini yapın.
Rol Oynama Etkinliği
Etkinlik Uygulamaları
I. Adım: Aşağıdaki Çatalhöyük’ü tanıtıcı metin okutulur.
NEOLİTİK YERLEŞİM YERİ: ÇATALHÖYÜK
Çatalhöyük’te yaşam nasıldı?
Geniş düz bir arazide verimli toprakların ortasında insanlık tarihinin bilinen ilk kentlerinden biri vardı. Burası Çatalhö- yük’tü. Günümüzden yaklaşık dokuz bin yıl önce bu yerleşim yerinde yaşadığınızı düşünün. Bitkileri evcilleştirip tarım yapan insanlar artık toplu ve yerleşik bir yaşam sürmeye başlamıştı. Çatalhöyük, yerleşik yaşamın ilk örneklerindendi. Bu yerleşim yeri çok kalabalıktı. Çatalhöyük kentinde evler bitişik, yan yanaydı ve sokak neredeyse yoktu. Evlerin giriş kapısı evin üstündeki damda yer alıyordu. Önce merdivenle evin damına çıkan insanlar bu şekilde damdaki kapıdan girdikten sonra merdivenle aşağı inerek evlerinin içine girebiliyordu. Çok yakın zamana kadar sadece avcı toplayıcı olan ataları gibi yine avlanmayı sürdüyorlardı ama temel geçim kaynakları artık toprağı ekip biçerek tarımla uğraşmaktı. Buğday, arpa ve yulaf gibi bitkileri yetiştirmeyi biliyorlardı. Aynı zamanda evcilleştirdikleri hayvanları da vardı ve bunları evlerinin yakınlarında besliyorlardı. Keçi ve koyun yetiştirip bunlarla besleniyorlardı. Her evde genellikle beş on kişi arasında değişen aileler yaşamlarını sürdüyordu. Yaşadıkları evlerde genellikle bir ana oda bir de yiyecek depolama yeri olarak kullandıkları yan oda bulunuyordu. Evdeki zamanlarını ana odada geçiriyorlardı. Burada yemek yiyorlar, oturup sohbet ediyorlar ve uyuyorlardı. Hatta kaybettikleri insanları bile bu odaların altına yaptıkları mezarlara koyuyorlardı. Zanaat ve sanat hayatlarının önemli bir parçasıydı. Çanak çömlek gibi yaptıkları araç ve gereçleri ihtiyaçlarına göre her geçen gün geliştiriyorlar, yeni eşyalar tasarlıyorlardı. Tasarlarken sanat zevklerini ihmal etmeyip bunları da yansıtıyorlardı. Hatta evlerinin duvarlarına resimler bile yapıyorlardı. Çatalhöyük insanları varlıklarını borçlu olduklarını düşündüğü verimli toprakları anaları gibi görüyordu. Beslenmelerini ve geçinmelerini sağladıkları tarım faaliyetlerinde başat rol oynayan kadınlar gibi… Bu nedenle kadınlar, anneler onlar için çok değerliydi. “Bereket”ti onlar için. İnanışlarında önemli yer tutan bereket tanrıçalarıyla bunu dinlerine de yansıtmışlardı. Bereket tanrıçalarını betimleyen birçok heykel bile yapmışlardı.
II. Adım: Sınıftaki öğrenciler, oynayanlar ve izleyenler olmak üzere iki gruba ayrılır.
III. Adım: Oynayanlar grubundan her bir kişiye Çatalhöyük’teki sosyal yaşamdan bir rol (anne, baba ve çocuk) seçtirilir ve bu rolün neler yaşamış olabileceğini kendi bakış açıları ile canlandırmaları sağlatılır. İzleyenler grubuna ise not tutturulur.
IV. Adım: Oynayanlar grubunun canlandırması bitince her iki gruptaki öğrencilere aşağıdaki sorular sorularak Çatalhöyük’teki sosyal yaşamın özellikleri sorgulatılır.
Sorular
Soru: Çatalhöyük’te evlerin giriş kapısının damda olmasının nedenleri neler olabilir?
- Cevap: Çatalhöyük’te evlerin girişlerinin damda olması, güvenlik, sosyal hayat ve kültürel inançlarla ilişkilidir. Güvenlik: Evlerin bitişik yapısı, dış tehlikelere karşı savunma sağlar. Sosyal Hayat: Damlar, komşular arası iletişim ve toplantılar için kullanılmıştır. Kültürel İnançlar: Damlar, kutsal anlam taşıdığı için giriş olarak tercih edilmiş olabilir.
Soru: Çatalhöyük’te söz konusu bitki ve hayvan türlerinin tercihinde etkili olan faktörler neler olabilir?
- Cevap: Çatalhöyük’te tahıl ve hayvan tercihinin nedenleri: Uyum Sağlama: Tahıllar ve hayvanlar bölgeye kolay uyum sağlamıştır. Beslenme: Tahıllar temel gıda, hayvanlar et, süt ve yün sağlamıştır. Çeşitlilik: Farklı besin kaynakları dengeli beslenmeyi desteklemiştir. Üretim Kolaylığı: Yetiştirilmesi ve bakımı kolaydır.
Soru: Çatalhöyük yerleşim yeri yapısıyla günümüz şehirlerinin genel yapısını mukayese ettiğinizde ne gibi benzerlikler ve farklılıklar görülebilir? Açıklayınız.
- Cevap:
Benzerlikler
- Her iki yerleşim tipi de yerleşik yaşama örnektir.
- Her iki yerleşimde de insanlar birlikte yaşar ve sosyal etkileşimler önemli bir rol oynar.
- Hem Çatalhöyük’te hem de günümüz şehirlerinde üretim ve tüketim faaliyetleri gerçekleşir.
Farklılıklar
- Çatalhöyük’te evler birbirine bitişik ve sokaklar yoktur, günümüz şehirlerinde ise evler genellikle birbirinden ayrıdır ve sokaklar belirgindir.
- Çatalhöyük’te kerpiç gibi doğal malzemeler kullanılırken, günümüz şehirlerinde beton, çelik gibi endüstriyel malzemeler kullanılır.
- Çatalhöyük’te tarım ve hayvancılık temel geçim kaynakları iken, günümüz şehirlerinde sanayi ve hizmet sektörleri daha önemlidir.
- Çatalhöyük’te şehirleşme daha çok doğaçlama bir şekilde gerçekleşirken, günümüz şehirlerinde planlı bir şekilde yapılaşma söz konusudur.
9. Sınıf Meb Yayınları Tarih Ders Kitabı Sayfa 83 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.