
9. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 67


“9. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Sayfa 67 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
9. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 67
Soru: Bu tarih araştırmasında yararlanıldığım düşündüğünüz bilim dallarını aşağıdaki tablo üzerinde işaretleyiniz. (Birden fazla bilim dalını işaretleyebilirsiniz.)
- Cevap:
10 – 11. soruları aşağıdaki metinden yararlanarak cevaplayınız.
Bir grup öğrenci, tarih öğretmenlerinin yönlendirmesiyle merak ettikleri ve ilgi duydukları Eski Çağ medeniyetlerinin önemli merkezleri hakkında araştırma yapmak istedi. Zeynep ve Ali, konu olarak Hitit İmparatorluğunun başkenti Hattuşaş’ı (Boğazköy) seçti. Önce kapsamlı bir kaynak taraması yaparak ilgili kaynakları belirlediler. Zeynep, kütüphaneye giderek Hattuşaş hakkında yazılmış tarih kitaplarından ve ansiklopedilerden bilgi topladı. Ali ise genel ağ üzerinden farklı siteleri ziyaret ederek birçok akademik makaleye ulaştı. Ayrıca Hattuşaş’la ilgili belgeselleri izledi ve Anadolu Medeniyetleri Sanal Müzesinde bir gezinti yaptı. Zeynep ve Ali, yaptıkları araştırmalar sonucunda Hattuşaş’ın MÖ 1700-1200 yıllarında başkent olduğunu, burada yapılan kazılarda çok sayıda anıtsal kapı, tahıl ambarı, saray, tapınak, yazıt, çivi yazılı kil tablet, “bulla” adı verilen mühür baskılı kil topak ve çanak çömlek bulunduğunu öğrendi. Ancak ulaştıkları bilgileri karşılaştırdıklarında birbiriyle çelişen bazı veriler olduğunu fark eden Zeynep ve Ali, öğretmenlerine bu durumun nedenini ve çalışmalarını nasıl etkileyeceğini, ayrıca bu aşamadan sonra ne yapmaları gerektiğini sordu.
Soru: Tarih öğretmeni, Zeynep ve Ali’nin sorduğu sorulara nasıl bir cevap vermelidir? Açıklayınız.
- Cevap: Öğretmenleri, Zeynep ve Ali’ye tarihsel bilginin üretim sürecinde kullanılacak kaynaklar, gerçeklik ve güvenilirlik açısından dikkatle sorgulanması ve kaynaktaki bilgilerin doğru olup olmadığı belirlenmesi gerektiğini diğer aşamalara geçtiklerinde yapılan çalışmanın güvenilirliğini ve doğruluğuna olumsuz yönde etkileyeceğini belirtmelidir.
Soru: Bu metinde geçen birinci elden ve ikinci elden kaynaklar nelerdir? Yazınız.
- Cevap: Tarih kitapları, ansiklopediler, akademik makaleler ve belgeseller ikinci elden kaynaklar; anıtsal kapı, tahıl ambarı, saray, tapınak, yazıt, çivi yazılı kil tablet, “bulla” adı verilen mühür baskılı kil topak ve çanak çömlek birinci elden kaynaklardır.
9. Sınıf Meb Yayınları Tarih Ders Kitabı Sayfa 67 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.